Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad under pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto

Berit Roald / NTB

Publisert: 20. april 2021 kl 10.02
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Covid 19-prognoser som bomskudd

Vi har så vidt fått smaken på våren, og i helgen søkte folk sammen i parker og på utesteder.

Dagsrevyen hadde i helgen reportasjer som viste at mennesker satt tett sammen hvor det skulle være.

– Oslo åpner seg selv nå, enten vi vil eller ikke. Og da ønsker bedriftene å heller åpne opp, at folk kan samles på smittevernsforsvarlig måte på restauranter og uteserveringer, sier Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken og Oslo til NRK.

Det er en god observasjon og et godt forslag. I mai bør utestedene i Oslo få åpne igjen med strenge regler og forsterket kontroll.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har selvsagt rett når han sier til Aftenposten at det er en risiko for at «vi slapper for mye av, og at smitten kan begynne å øke igjen».

Den tid, den sorg tenker folk. Smittetallene går ned, antall vaksinerte øker, det er færre innlagt på sykehus og vi vet at viruset blir mindre smittsomt når det blir varmere i været. Folk tror som Max Manus som kalte boken om «risiko, frykt og fare for døden under krigen» for «Det vil helst gå godt».

Mens vi gleder oss over våren, kan Aftenposten i dag forteller at «neste vinter kan bli tung». Folk som har anlegg for å bekymre seg, kan bare gå i gang tre kvart år før tiden.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er lek med tall. Det har null betydning, for ingen har tatt til orde for at vi skal glemme alle gode råd for å unngå smitte om to måneder.

Helsedirektoratet har tidligere anslått at 10 000 kan dø om vi slipper helt opp når alle over 45 år er vaksinert. Fram til nå har 709 dødd av Covid 19, men antall dødsfall kan altså eksplodere, tror de, eller tror de det ikke?

Dette er lek med tall. Det har null betydning, for ingen har tatt til orde for at vi skal glemme alle gode råd for å unngå smitte om to måneder.

Folkehelseinstituttet (FHI) driver også med simulering av tall. Om vaksinen er 80 prosent effektiv, blir det 1780 døde neste år. Er den 40 prosent effektiv, blir det 5600 døde innen mars 2022.

Er det noen som mener vaksinen er 40 % effektiv? Det snakkes om 90 % effektivitet mot smitte.

Helsevesenet må et stykke på vei tro på egne prognoser og få politikerne til å tro det samme.

Fredag før påske rykket administrerende direktør i Helse Sør Øst, Cathrine M. Lofthus, ut med hva hun trodde på.

Saken fortsetter under annonsen

Torsdag 25. mars var 213 pasienter innlagt med covid-19, og 71 av disse fikk intensivbehandling. Smitteutviklingen var i ferd med å stabilisere seg i Oslo, men var økende i Viken.

Lofthus påpekte at antall som blir så syke at de må behandles på sykehus, kan stige en stund i ettertid selv om smittetallene får en knekk.

Vestre Viken kunne opplyse at de arbeider ut fra en prognose om at 500–600 pasienter ville være innlagt første uken etter påsken, men at dette vil stige til 1.000 pasienter uken etterpå.

Samtidig meldte NTB at effekten av smitteverntiltak ikke er inkludert i modellen, men at anslaget tar høyde for den varianten av viruset, som både er mer smittsomt og gir et mer alvorlig sykdomsbilde.

– Vi er opptatt av å legge planer for ukene etter påsken. Vi tar ned planlagt aktivitet, og det sier noe om alvorligheten i situasjonen, sa Lofthus. De utsatte med andre ord operasjoner for at de skulle kunne ta imot flere koronasyke.

Uken etter påske lå antallet innleggelser på omtrent 50 prosent og uken deretter på rundt 25 prosent av prognosen.

Prognoser utarbeider en for at ledelsen skal styre etter dem. Det er meningsløst å lage prognoser med det utgangspunktet at smittevernstiltak skal bygges ned eller avvikles, med mindre målet er å skape frykt og uro.

Saken fortsetter under annonsen

Å spre frykt er en metode for å styre adferd. Nå er det nok. Nå får en ligge lavt eller demonstrere realisme.

Om helsemyndighetene tror på alle prognosene de lager, er ikke godt å si. De framstår i for stor grad som lek med tall.

Både helsemyndigheter og politikere må godta at folk foretar seg mye som er utilrådelig ut fra et helseperspektiv.

Helsemyndigheten har rett i at vi neppe kan vaksinere oss helt bort fra koronaen. Covid 19 kan dukke opp både i skumlere og mildere varianter. Det trenger ikke moduleringsgruppen i FHI holde på med nå. Det blir bare spekulasjon og mat for pressen som fortsatt kaster seg over det meste som har med koronaen å gjøre.

Det er ganske vanlig at over 1000 dør av influensa hvert år.

De eldste av oss skal dø, ganske mange av en eller annen variant av influensa inkludert Covid 19.

Det kan ikke myndighetene forhindre. De kan tilby vaksiner, be folk vaske hender, ikke være sammen med andre om de blir syke og holde avstand. Så får folk innrette seg etter det.

Saken fortsetter under annonsen

Noen vil vegre seg mot å håndhilse. Andre vil begynne å klemme like tett og ofte som før koronaen. Folks adferd vil variere.

Både helsemyndigheter og politikere må godta at folk foretar seg mye som er utilrådelig ut fra et helseperspektiv.