Regjeringen flyter videre
Mye er snudd på hodet med koronaen. Vanligvis vender NHO tommelen ned for budsjetter der det brukes for mye oljepenger. Ikke denne gangen.
Både NHO og Virke later til å være strålende fornøyd med at Frp har lykkes til å presse regjeringen til å skru opp oljekranene.
Siv Jensen sier seg fornøyd med at de har lykkes i å få regjeringen til å hente ut 18 milliarder ekstra fra oljefondet.
Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier til Dagbladet Børsen at de er veldig fornøyde med at næringslivet er blitt lyttet til.
– Jeg er veldig imponert, og spesielt over Frp, som klarer å få så store endringer i et budsjett. Vi har vel knapt sett maken til det, sier han. Det er nummeret før Almlid glemmer smittervernsreglene og kaster seg om halsen på Siv Jensen.
Almlid er overbevist om at avgiftslettelsene på øl, vin, brus, snus og sjokolade vil føre til mindre grensehandel og dermed flere arbeidsplasser i Norge.
Han er også fornøyd med økt satsing på samferdsel og tiltak for maritim sektor som vil hjelpe veftene på Vestlandet.
Det er nummeret før Almlid glemmer smittervernsreglene og kaster seg om halsen på Siv Jensen.
Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener regjeringen har tatt et historisk grep med kuttene i grensehandelsavgiftene og at dette vil gi flere arbeidsplasser og økt verdiskaping i Norge.
Det gjenstår å se hvor mye mindre svenskehandel det blir av at en flaske vin blir fem kroner rimeligere og at øl, brus, sjokolade og snus blir noen kroner billigere.
KrF har blitt presset til å godta disse avgiftskuttene. De regner med at skadevirkningene av alkoholbruk og søtsaker vil øke som følge av at forbruket går opp når prisen går ned.
Det blir mye å forske på fra 1. januar av.
Koronaen har skapt unntakstilstander i norsk økonomi. Erna Solberg aksepterer at det ikke settes noen grense for hvor mange milliarder vi kan hente ut av oljefondet.
Frp har også fått økt bevilgningene på flere områder uten at de begrunnes med koronapandemien.
Frp har fått regjeringen med på 5000 kroner mer til enslige minstepensjonister. Det blir også noen millioner til tiltak som kan minske ensomhet blant eldre.
Bevilgningene til politiet skal øke med 100 millioner, og en skal raskere nå taket for frikort.
Når vi bruker så mange milliarder på koronatiltak, skulle en tro regjeringen viste større varsomhet med å øke kostandene på andre områder.
Slik er det tydeligvis ikke. Erna Solberg måtte gi etter for presset fra Frp.
Erna Solberg prioriterer å holde sin regjering flytende. Det er såvidt båten bærer.
Siv Jensen er tydelig på at det er et betydelig mindretall i Frps landsstyre som ikke ville godta budsjettkompromisset.
Erna Solberg har styrt kampen mellom Frp på den ene siden og Venstre og KrF på andre, inn mot uavgjort.
Ved å si det slik forsøker hun å formidle at regjeringen lever på Frps nåde. Det oppfattes nok i like stor grad som en bekreftelse på at Frp er et splittet parti.
Når hun viser til at landet ikke er tjent med en regjeringskrise når pandemien herjer, vil hun at det skal oppfattes som en begrunnelse for at hun ikke vil felle regjeringen.
Først og fremst formilder hun tvil i Frp om hvilken linje de skal velge til den regjeringen de har gått ut av.
Siv Jensen var i tvil da de brøt ut og er i tvil om de skal være et støtteparti for en regjering de ikke er en del av.
Erna Solberg har styrt kampen mellom Frp på den ene siden og Venstre og KrF på andre, inn mot uavgjort.
Frp må leve med 3000 kvoteflyktninger og at en prosent av budsjettet skal brukes til bistand.
KrF må svelge unna et relativt stort avgiftskutt på vin, øl, snus, sukker og sjokolade. Det skjærer sunnhetens apostler i KrF dypt i hjertet.
KrF og Venstre stiger ikke på meningsmålingene på det budsjettkompromisset. For KrF kan avgiftskuttene dytte de noen hakk nedover på målingene.
Høyre har neppe noe å hente på at Erna Solberg for åttende gang har klart å samle de borgerlige om et budsjett.
Etter at Frp gikk ut av regjeringen, har de hatt vel 10 måneder på seg for å la sin egen politikk skinne.
Det har ikke hjulpet nevneverdig.
Frp bør kunne klare å løfte seg litt på meningsmålingene etter budsjettforliket, men det spørs om ikke konklusjonen blir at det er lite å hente for et parti av å gå ut av en regjering for å bli et støtteparti for den regjeringen en går ut av.
Erna Solberg vil holde årets nyttårstale. Om med stor sannsynlighet er hun statsminister fram til valget i september.
Men en kan aldri vite. En sak som Siv Jensen bruker pressen til å utnytte for alt den er verd, kan komme rekende på ei fjøl i vinter.
For Siv Jensen og Sylvi Listhaug handler det nå om strategien foran valget i september. Da kan de ikke lenger bruke koronakrisen som forklaring for det de velger.
Spørsmålet er om de skal garantere overfor sine velgere at de ikke vil fortsette som støtteparti for Erna Solbergs regjering om det blir et borgerlig flertall.