Bør Erna like godt regjere alene?
Ender det med at Frp går ut av regjeringen, er det et nederlag for Erna Solberg som hun ikke trenger mye tid på å svelge unna. Ryker Frp ut av regjeringen, kan hun sitte igjen med en regjering med Venstre og KrF. For KrF vil det nærmest være som et bønnesvar å regne. I alle år har dette vært både KrF og Venstres foretrukne alternativ.
Men Venstre og KrF framstår i dag som så magre skapninger at det er lite å basere en regjering på. Erna Solberg valgte da også Frp framfor KrF og Venstre da hun vant valget for seks og et halvt år siden. Selv om Frp også har falt på meningsmålingene, har de større muskler enn KrF og Venstre til sammen.
Det spørs hvor lykkelig det blir for Høyre å regjere med KrF og Venstre mens Frp ligger utenfor som en sentrumsvond gjedde i sivet, klar til å glefse så snart muligheten byr seg. Frp vil være mer fryktløse og krevende utenfor regjeringen enn Venstre og KrF.
Frp vil ikke definere seg som et støtteparti for regjeringen om de forlater regjeringskontorene. De vil innta sin gamle posisjon; enten er de i regjering eller så står de fritt.
Hvis Frp fram til neste valg skal stå utenfor som et kritisk nesten-opposisjonsparti til en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre, kan ikke Solberg gå til valg i 2021 på at hun vil danne regjering med Venstre og KrF, men uten Frp. Riktignok snakker Kjell Ingolf Ropstad over seg i et intervju med Dagbladet der han lanserer målet om 10 prosent inne fem år. Det er like sannsynlig som om han i et gyllent øyeblikk skal klare å gå på vannet uten å synke. Noen har klart det før ham, men en slik politisk Messias er dog Ropstad ikke.
Skal Erna Solberg ha mulighet til å fortsette som statsminister etter valget i 2021, må hun ha Frp med på laget. Det taler for at hun bør danne en ren Høyreregjering om Frp går ut framfor å fortsette med KrF og Venstre. Da blir det lettere å ha en god relasjon til Frp. Så får de se hvilke muligheter som byr seg etter valget om halvannet år.
Siv Jensen vil foretrekke en ren Høyreregjering. Da kan hun fortsette som partileder der målet er å komme inn i regjering igjen høsten 2021. Hennes opptreden forrige uke tyder på at hun har lagt opp til en lang time out for så å komme sterkere tilbake.
Som regjeringssjef har «jern-Erna» opptrådt mer som «diplomat-Erna». Når Siv Jensen har utfordret henne i åpent terreng,
Solberg viste under bompengestriden at hun kan ta styringen når det trengs. Hun kom riktignok lovlig seint på banen, men hun klarte å berge sitt regjeringsprosjekt. Hun tok også et kontant oppgjør med Knut Arild Hareide da han forsøkt å skifte henne ut med Jonas Gahr Støre.
Som regjeringssjef har «jern-Erna» opptrådt mer som «diplomat-Erna». Når Siv Jensen har utfordret henne i åpent terreng, bør hun innse at regjeringsbåten hennes tar inn for mye vann. Hun må skifte både båt og mannskap.
Mandag må hun bestemme seg for om hun skal ikle seg «jern-Erna rollen» og gi Siv Jensen et kontant svar tilbake eller om hun vil gjøre et siste forsøk som diplomat med sikte på å oppnå enighet om de kravene Frp stiller. Hvis hun vil forsøke å megle enda en gang, vil nederlaget bli enda større om hun mislykkes.
Hvis hun skjærer igjennom mandag, viser hun handlekraft og kommer på offensiven.
Å sende KrF og Venstre ut av regjeringskontorene, kan virke brutalt. Trine Skei Grande har sagt at entusiasmen for regjeringen er lav og det det må en restart til. Istedenfor fikk de et brøl fra Siv Jensen med beskjed om at regjeringen var både grå og kjedelig, og underforstått, var lite å spare på.
Hvis Erna Solberg legger seg i en kjølig analytisk modus, kan hun komme til at hun vet bedre enn de to minipartiene hva de er best tjent med- å slippe regjeringsbøren- å kunne fly fri som fuglen i håp om bli oppdaget av noen flere velgere.
Det blir mye hurlumhei om Høyre bestemmer seg for å regjere alene. Den slags takler Erna Solberg godt. Hun vet det vil bli krisestemning rundt iskanten i Barentshavet i vår og i forbindelse med budsjettet for 2021. Men fem over 12 vil hun finne en løsning. Dagens regjeringspartier vil ikke gi regjeringsmakten over til Jonas Gahr Støre.
Med en ren Høyreregjering må Stortinget henge i stroppen fra morgen til kveld.
En ren Høyreregjering vil kunne bidra til å revitalisere partiet. Når Høyre blir fri til å kunne markere sin primære politikk, kan det gi noen prosents uttelling på meningsmålingene. Velgerne vil forstå at regjeringen må strekke seg langt fra sitt opprinnelige standpunkt, ja endatil svelge flere kameler, for å få flertall i Stortinget.
Med en ren Høyreregjering må Stortinget henge i stroppen fra morgen til kveld. Det vil vitalisere Stortinget, men vi kan ende opp i et «stortingsregjereri» som ikke er heldig for styringen av landet. Men så mye skade kan ikke skje knyttet til neste års statsbudsjett.
Det må være fristende for «kompromiss-Erna» å kunne opptre som «tydelig-Erna» ved å markere sine primærstandpunkter. Men deretter må hun kompromisse til den store gullmedaljen. Å beholde makten er tross alt det viktigste for det styringspartiet Høyre ønsker å være.