Ser sjefen konkurrenter eller fiender overalt?

Foto

gremlin/iStock

Vær på vakt for disse varsellampene: Sjefen går fra å være dårlig til helsefarlig

Publisert: 31. mars 2023 kl 08.11
Oppdatert: 31. mars 2023 kl 10.38

I boken «De-Stress at Work: Understanding and Combatting Chronic Stress» skriver amerikanske Simon L. Dolan om stress på arbeidsplassen og viser at dårlige ledere kan være helseskadelige.

Hvis svaret her ja på disse spørsmålene, har du mest sannsynlig en helseskadelig sjef:

Er sjefen din sjalu på andres suksess? Tar hen æren for andres arbeid? Sammenligner hen seg hele tiden med andre? Ser hen konkurrenter eller til og med fiender, overalt? Fremmer hen stress og konflikt?

Dårlige sjefer samler gjerne et hoff av lojale ansatte rundt seg, skriver Dolan i boka, ifølge Forskning.no som først omtalte boken.

De som er medlemmer av hoffet, får fordeler. De blir ikke utsatt for kontroll og slipper unna med dårlig arbeid. Og de blir belønnet med mellomleder-jobber.

Når medlemmer av hoffet får lederposisjoner, fortsetter de i samme spor og blir nye dårlige ledere. Slik oppstår negative bedriftskulturer, ifølge Dolan.

Ikke født dårlige ledere

Saken fortsetter under annonsen

Ingen er født dårlig sjef, men alle kan bli en. Det handler blant annet om hvordan ledere takler stress, ifølge Dolan.

Sjefer har ofte en arbeidsmengde som de ikke klarer å holde tritt med. De må løse mange sammensatte problemer raskt. Og de må henge med i og helst ligge foran utviklingen på sitt felt.Grensene mellom arbeid og fritid er flytende eller ikke-eksisterende.

Nesten 60 prosent av ledere føler seg utmattet på slutten av dagen, viser en undersøkelse omtalt i boka. Det kan være starten på utbrenthet.

Det er vanskelig for ledere å unngå stress, mener Dolan. Mange har lært seg å håndtere høyt tempo og stor arbeidsmengde. Andre takler det dårlig. De lar sitt eget usunne stress gå ut over de ansatte.