Ansatte som har det vanskelig forventer å få støtte fra lederen sin. Illustrasjonsfoto av utrygg ansatt på kontor.

Ansatte som har det vanskelig forventer å få støtte fra lederen sin. 

Foto

Istock / Prostock-Studio 

Trygge og utrygge ansatte krever ulik ledelse

Publisert: 8. juni 2023 kl 10.54
Oppdatert: 8. juni 2023 kl 11.24

Lest om ledelse. Dette konstaterer Per-Magnus Thompson, organisasjonspsykolog og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, i et innlegg hos E24 / BI Business Review.

Hva angår trygghet i grupper, så snakker nesten «alle» som jobber med ledelse for tiden om de positive effektene av det som på fagspråket gjerne omtales som psykologisk trygghet.

Når Thompson i innlegget sitt tar for seg trygghet i relasjonen mellom leder og medarbeider, går han imidlertid til et fagfelt innenfor psykologien som strekker seg langt utover ledelse. Han bruker tilknytningspsykologien.

Noe av det som er nyttig å for ledere å huske, mener Thompson, er at alle mennesker trenger trygghet. Dette er universielt.

Dypt i oss alle ligger det en tendens til å søke mot andre når livet er vanskelig, forklarer han. «Ved for eksempel avvisning og tap, er det ingenting som er så lindrende som å vende seg mot noen som forstår, gir omsorg og beskytter», skriver Thompson.

Slik er det også i arbeidslivet. Ansatte forventer støtte fra lederen sin når de har det vanskelig, og klarer du som å skape trygghet blant de ansatte, vil det løfte både trivsel, motivasjon og resultater, ifølge organisasjonspsykologen.

Han viser imidlertid til at trygge og utrygge ansatte krever ulik ledelse:

Trygg ledelse er ikke synonymt med alltid å være «tett på». «Når medarbeideren kjenner seg trygg, er god ledelse å være en trygg base for den ansattes selvstendige utforskning og mestring. Vær tilgjengelig, men vis tillit og ikke overvåk», skriver han.

Med utgangspunkt i tilknytningspsykologien skiller han mellom «en trygg havn» og «en trygg base».

Når en medarbeider kjenner seg utrygg og trenger støtte, er det god ledelse å være den
trygge havnen. Være tett på, søke å forstå, uttrykke empati og tilby hjelp.

Etter hvert kan da medarbeideren vende tilbake til å kjenne seg trygg, og lederen kan - igjen - ha funksjonen som trygg base.

Saken fortsetter under annonsen