Kvinne på hjemmekontor i spontant videomøte. Illustrasjonsfoto.

Forskning har vist at spontane møter kan være verdifulle for å løse problemer og få tatt beslutninger, ifølge gemini.no.

Foto

Istock / CentrallTAlliance

Slik opprettholdt it-utviklerne spontane møter fra hjemmekontoret

Publisert: 5. mai 2023 kl 10.16
Oppdatert: 5. mai 2023 kl 10.16

Lest om ledelse. Hvordan påvirker arbeid fra hjemmekontor samarbeidet mellom it-utviklere? Hva gjør utviklerteamene for å lykkes med å samarbeide tett, selv om de sitter hver for seg?

Forskere fra Sintef har sett nærmere på dette i studien «Unscheduled Meetings in Hybrid Work».

Forskerne har studert hvordan to team med programvareutviklere hos Nav og to team med utviklere fra Entur holdt de uplanlagte møteme i live, selv når noen jobbet fra kontoret at andre jobbet hjemmefra.

Konklusjonen er at det særlig tre faktorer som gjorde den typen samarbeidet sømløst, skriver Gemini.no i en omtale av studien.

  • Teamene brukte apper som Discord og Zoom for å skape virtuelle rom. Hensikten var å gi mer presise signaler om hvorvidt de var tilgjengelige eller ikke; det vil si noe mer enn bare røde eller grønne prikker som er vanlig i Teams og kalenderen. I de digitale rommene kunne de se hvem som var i den sosiale sonen, hvem som snakket sammen en til en, eller i en gruppe og hvem som ville unngå å forstyrres. Sintef-forsker Tor Sporsem sier til gemini.no at folk er hensynsfulle og vil unngå å forstyrre sine kollegaer, men med kun en «rød prikk» vet man ikke om kollegaen er i begravelse eller om hen sitter i en telefon.
     
  • Forskerne fant at psykologisk trygghet er ekstra viktig i digitalt teamarbeid.  
    At teamdeltakerne kjenner hverandre og er trygge på hverandre er viktig. Det viste seg også at mindre kommunikasjonskanaler med færre deltakere gjorde at folk senket lista for å stille spørsmål. Jo mindre kanal, jo tryggere.
     
  • De teamene som fikk nok frihet, tid og ressurser til å eksperimentere med hvilken digital samarbeidsplattform de ville bruke, var de som lyktes i å opprettholde de effektive uplanlagte møtene.  

Flere av utviklerne som deltok i studien hadde erfaring med digitalt samarbeid for å løse komplekse oppgaver fra gaming. Gamerne satte ifølge Sporsem opp virtuelle rom slik de var vant med fra gaming-miljøet, og tilpasset løsningen på jobb underveis etter teamets behov.

Det er Sintef-forskerne Tor Sporsem og Geir Hanssen som står bak studien. Audun Strand i Nav har også bidratt. ­

Saken fortsetter under annonsen