Slik får du som arbeidsgiver en ryddig offboarding
Offboarding handler om prosessen fra levert oppsigelse til den ansatte forlater virksomheten, men også tiden etter siste arbeidsdag.
Det er flere grunner til at man ender opp med behov for offboarding. Arbeidstaker kan si opp selv, arbeidstaker kan slutte på grunn av alder, virksomheten kan være i en nedbemanningssituasjon eller det kan være forhold på arbeidstakersiden som gjør at arbeidsgiver må gå til oppsigelse.
– God offboarding har mange fordeler. Det ivaretar både den som slutter og virksomheten, styrker virksomhetens omdømme og gir verdifull innsikt i hvorfor medarbeiderne slutter. Det er viktig å avslutte på topp, både for arbeidsgiver og arbeidstaker, skriver Fam Camilla Viksand Manson, rådgiver innen HR og ledelse for Simployer i en pressemelding.
Dessverre mener Viksand Manson at offboarding ikke får nok oppmerksomhet fordi mange arbeidsgivere ikke forstår hvorfor man skal bruke tid og penger på noen som slutter.
– Mange tenker ikke på at god offboarding legger føringene for hvordan en nyansatt opplever onboardingsprosessen. Om man har gjort en god avslutning på et tidligere arbeidsforhold kan man sørge for at nyansatte kommer til «dekket bord».
Simployer har ti råd om hvordan du som arbeidsgiver får en god avslutning på arbeidsforholdet.
1. Sørg for gode rutiner og prosesser
2. Sett deg inn i juridiske krav
3. Kartlegg hvem som besitter kritisk nøkkelkompetanse
4. Ha fokus på kompetanseoverføring og delingskultur
5. Ivareta medarbeideren til siste arbeidsdag
6. Ha en avsluttende samtale
7. Bruk offboarding til å få innsikt
8. Se på offboarding i en større sammenheng
9. Arranger en sammenkomst for den som slutter
10. Ikke nødvendigvis et «siste farvel»