Foto

Istock / SDI productions 

Si opp en medarbeider? Uttrykk deg presist

Publisert: 12. april 2023 kl 11.18
Oppdatert: 12. april 2023 kl 11.41

Lest om ledelse. Den danske medlemsorganisasjonen Lederne skriver på sine hjemmesider om prosessen i flere artikler og gir også noen råd til selve oppsigelsessamtalen.

De oppfordrer ledere til å på forhånd tenke igjennom både hvordan de vil formulere seg og hva de vil gjøre og si hvis medarbeideren blir sint eller lei seg.

Dette er to av rådene:  

  • Formuler deg kort og presist
    Medarbeideren vil forstå at noe er på gang hvis du innleder med en lang historie om situasjonen i virksomheten. Flemming Andersen, som er lederrådgiver hos Lederne, mener det er bedre å gå rett på sak og fortelle hvorfor du har innkalt til møtet og hva årsaken til oppsigelsen er. Videre er tipset hans at man uttrykker seg respektfullt og vennlig, men presist. Det skal ikke oppstå noen tvil om hva budskapet er.

    Det kan være vanskelig å innlede en slik samtale. Andersen skriver at en mulighet er å innlede med å si «jeg har en dårlig nyhet». Da forbereder du medarbeider på det som venter. Lederrådgiveren mener også at det er en god idé å notere ned de innledende formuleringene og noen stikkord for begrunnelsen. Da har du noe å støtte deg på hvis du trenger det underveis. «Les heller opp noe enn å si noe som er misvisende eller klart feil«, skriver Andersen.
     
  • Gi plass til medarbeiderens reaksjon
    Vær forberedt på at medarbeideren som blir oppsagt kan reagere med sinne, frustrasjon, gråt eller innadvendthet. Disse reaksjonene må det være plass til, understreker Andersen. Men han understreker samtidig at lederen skal være seg bevisst sin egen rolle.

    Det handler ikke om at du skal overta medarbeiderens følelser, understreker Andersen, men om at du respekterer medarbeiderens behov for å reagere. «Det gjør du ved å gi tid og plass til medarbeiderens reaksjon og ved være lyttende, rolig og nærværende imens», skriver lederrådgiveren.
Saken fortsetter under annonsen