Grunnlegger av SHE Heidi Aven.

Grunnlegger av SHE Heidi Aven.

Foto

Siv-Elin Skoglund

Gründerne om utviklingen:

SHE-konferansen: Mennesket er nøkkelen

Publisert: 28. april 2023 kl 10.11
Oppdatert: 28. april 2023 kl 11.57
Daglig leder i SHE Astrid R. Skaugseth.

Daglig leder i SHE Astrid R. Skaugseth.

Foto

Siv-Elin Skoglund

2023 har vært første året hvor SHE-grunnlegger Heidi Aven kun var deltaker på konferansen som hun startet for åtte år siden på Latter i Oslo, sammen med Linn-Cecilie Linnemann.

I år var det tidligere nordisk bærekraftsansvarlig i EY, Astrid Skaugseth, som ledet konferansen alene, etter at hun tok over som daglig leder i fjor.

SHE Community har nå fokus på flere indikatorer for mangfold og sosial bærekraft. I dag står SHE for Social Human Equity.

Siden 2019 har konferansen blitt arrangert i Oslo Spektrum. I 2021 måtte grunnleggeren tenke nytt rundt gjennomføringen av konferansen på grunn av koronapandemien.

Fikk et nytt og større publikum

– Vi fikk mange partnere med på den digitale reisen som gjorde at vi fikk et helt nytt og større globalt publikum. Det var en aha-opplevelse som gjorde at vi har kunne fortsette globalt i etterkant, sier Aven. Nå kjøres SHE Konferansen som et hybrid event, dvs. både med fysiske deltagere i Spektrum, men med en godt digitalt program i tillegg, fortsetter hun.

Saken fortsetter under annonsen

I 2021 var det hele 15.000 personer som deltok digitalt fra nesten 100 land. Det førte til at flere selskaper fra andre land meldte seg på SHE Indexen, som er et verktøy for å måle kjønnsbalanse, som SHE lanserte i samarbeid med konsulentselskapet EY AS i 2018.

I fjor hadde SHE Konferansen hele 8.000 digitale seere fra 70 land og 4.000 fysiske deltagere i fordelt på tre nordiske land. I år forventer de 2000 mennesker i Spektrum og 10.000 deltakere digitalt.

– Veldig mange ser til Norden og spesielt til Norge på hvordan vi jobber med mangfold, likestilling og inkludering. Vi setter Norge litt på kartet sammen med partnerne våre. Vi må skape dialog på tvers av land for å få til en endring som faktisk gir de riktige gode resultatene når det gjelder likestilling, sier Skaugseth.

LES MER:

Løfte fram kvinner

Grunnlegger av SHE Heidi Aven.

Heidi Aven er den som grunnla SHE-konferansen. 

Foto

Siv-Elin Skoglund

Saken fortsetter under annonsen

Grunnlegger Heidi Aven valgte å arrangere den første SHE Konferansen 8. mars for åtte år siden fordi hun var lei av å sitte rundt et bord i IT-bransjen som nesten kun bestod av menn. Hun kjente også på et sterkt behov for å løfte fram kvinner i arbeidslivet.

– Jeg kjente på en maktubalanse mellom kvinner og menn i IT-bransjen og blant gründere. Jeg har aldri gått i 8. marstog, men jeg ønsket å skape et nettverk som ville investere mer i kvinner og endre tankesettet.

De første konferansene handlet om å motivere kvinner til å ta det neste steget, få flere kvinnelige gründere og få flere til å investere i kvinnelige grundere for å utjevne forskjellene. I starten skulle dette være et arrangement som rettet seg mot kvinner  Siden den gang har samfunnet endret seg mye.

– Vi har utviklet oss til å bli en mer forretningsrettet konferanse med fokus på mangfold, likestilling og inkludering, sier Aven.

Ingen kvinnekonferanse

Da SHE tok steget inn i Spektrum ønsket gründeren å ha med et bredt spekter av selskaper. De ønsket å få med seg finansbransjen, teknologibransjen og energibransjen, som alle er kjent for å være mannsdominerte.

I tillegg til store selskaper har de også med oppstartsselskaper og investormiljøer.

Saken fortsetter under annonsen

Konferansen heter SHE og flere kan nok tenke at dette er en kvinnegreie, men det ønsker duoen å komme seg bort fra.

– Samtlige må ta arbeidet med sosial bærekraft på alvor. Det er toppledelsen og styrene som sitter med ansvaret for at dette er en integrert del av selskapets strategi, men det må etterleves og arbeides aktivt med i hele organisasjonen. Gjør man dette riktig vil det bidra til en kultur som gir rom for innovasjon, bærekraftig vekst, og ikke minst man tiltrekker seg de riktige talentene, sier Skaugseth,

– Vi skiller oss ut fra andre konferanser fordi vi gjennomfører konferansen med hjerte og har fokus på sosial bærekraft. For oss handler det om mennesket. Andre konferanser har gjerne fokuset på de store globale utfordringene og hvordan Norge skal løse disse lokalt, mens vi snakker om menneskene. Vi starter med menneskene for så å løse forretningsutfordringen, sier Aven.

Vi må skape dialog på tvers av land for å få til en endring som faktisk  gir de riktige gode resultatene når det gjelder likestilling

Stolthet for selskapet

I dag opplever verden geopolitiske uroligheter, inflasjon, energikrise og krig. Aven mener selskaper er nødt til å inkludere de ansatte de har og sørge for at de arbeider i et miljø med psykologisk trygghet for å kunne få det beste ut av dem i urolige tider.

– På konferansen har vi speakere som er eksperter og endringsagenter som snakker om disse temaene på en konkret måte, og vi ønsker oss utfordrende samtaler rundt de forskjellige temaene, fortsetter hun.

Saken fortsetter under annonsen

Det er vanskelige økonomiske tider nå, og man ser budsjettkutt hos de store organisasjonene. Mange kvier seg for å bruke penger om dagen, men hvis det er noe Aven mener at man skal investere i, så er det i folk.

Konferansen tilrettelegger også for oppstartsbedrifter og gründere slik at de skal få muligheten til å være med og sette mangfold og inkludering på agendaen. De ønsker også å få med seg investorer slik at de kan tenke nytt om hvordan de investerer.

– Vi skal ha med oss hele spekteret av samfunnet. Vi samler alle aktørene i hele økosystemet, til samarbeid for å nå FN sine bærekraftsmål. Vi samarbeider med unge mennesker og aktivister for å holde dialogen på tvers av generasjoner og identiteter, sier Skaugseth.

– Hvordan får dere tak i de store trekkplastrene til å snakke på konferansen?

– Det er takket være et bra nettverk. Ofte er det bare en person mellom deg og den personen du ønsker å få tak i, maks to. Det var slik vi greide å få Hillary Clinton hit. Når det er for en god sak og noe man brenner for, er det enkelt å få med seg foredragsholdere og selskaper, mener Skaugseth.

– Med konferansen ønsker vi å inspirere mennesker og ledere i små og store organisasjoner til å gjøre endringer i hverdagen. Vi henter de beste av de beste på alle nivåer, ikke bare toppledere, eksperter eller professorer, sier hun.

Jeg har sett hvor mye stolthet det gir internt i et selskap når de investerer og er på plass på slike arenaer

Saken fortsetter under annonsen

Flere initiativer

I tillegg til konferansen, tilbyr SHE en Index som måler kjønnsbalanse i næringslivet til bedrifter. De har også utviklet et eget topplederprogram for kvinner.

–. Folk tror vi er så mange som arbeider i SHE, men vi er egentlig bare tre ansatte. Det krever mye av oss som jobber her, men samtidig gir det en enorm personlig tilfredstillelse. Hver gang jeg kommer ut av et partnermøte eller har vært i en ledergruppe for å snakke om budskapet vårt, vet jeg at jeg har satt igjen et fotavtrykk, sier Skaugseth.

Skaugseth og Aven forteller at konferansen i år handler om å «nullstille» seg, være mer bevisst på hvordan man er som person og hvordan man skal utøve lederskap i form av en rolle, men også personlig. Alle er på sett og vis ledere, det trenger ikke følge med en «tittel», og det å være bevisst på hva som er «inkluderende lederskap» samt hva et «lærende tankesett» er viktig både på et personlig og profesjonelt plan.

– Mange har faktisk helt andre «briller» på seg enn det min generasjon har når det gjelder mangfold, likestilling, og inkludering.  Konferansen handler om å legge bak seg ubevisste holdninger og alt som er i bagasjen som ikke bidrar til en bærekraftig vekst. Det handler om å ha et åpent sinn for å få et lærende tankesett, sier Skaugseth.

– Dialog på tvers av generasjonene er viktig. Hvis man klarer å ta de beste synergiene fra alle generasjoner, vil vi oppnå det bærekraftsmålene handler om, som er en langsiktig, bærekraftig økonomisk vekst, sier Aven.

Hvordan skal en leder som er 60 år håndtere en arbeidstaker som er 20 år? Før jobbet man på en måte hvor lederen ga orde til ansatte, som igjen leverte.

– Slik fungerer det ikke i dag. Unge mennesker som kommer inn i arbeidslivet er ikke interessert i hierarkier. De er interessert i flate strukturer og kommuniserer på en helt annen måte enn tidligere, sier Skaugseth.

Alle mennesker bærer med seg en identitet, og vi er jo redd for at noen skal føle seg ekskludert

Fire uker før det smeller

Duoen begynte å planlegge årets konferanse som skal holdes i april i fjor sommer. På høsten var de første navnene begynt å komme på plass. De fleste foredragsholderne får de spikret omtrent to måneder i forveien.

– Når man har en så stort rigg som oss, kan det gjøre vondt i oppkjøringen, men vi lander alltid på beina. Det kommer det til å gjøre i år også, selv om vi merker at det er et tøffere økonomisk klima, sier Skaugseth.

– Hva er dere mest stolt over å ha oppnådd med konferansen?

– At vi klarer å samle så mange mennesker på et sted og at arrangementet betyr noe for enkeltmennesker. Mennesker forteller meg at de har fått en ide eller aha-opplevelse på grunn av konferansen. Vi har bidratt til å løfte mange flinke folk, som konferansen har hatt betydning for senere i livet. Vi har bidratt til å påvirke beslutninger som betyr noe. Både for enkeltmennesker, men også for mindre selskaper som får leve videre fordi de treffer investorer på SHE, sier Aven.

Fra SHE-konferansen. 

Fra SHE-konferansen. 

Foto

Siv Elin Skoglund

Småjusteringer fra år til år

– Sammensetningen av mennesker er utrolig viktig. Det er mange ulike scener, utstillinger, arbeidsgrupper og man kan være med på mye forskjellig. Noen kan føle at det er litt overveldende. Man kan ikke få med seg alt, men de fleste får med seg noe bra, sier Aven.

Begge er enige om at verden trenger denne konferansen, men det betyr ikke at de hvert år kan ha de samme foredragsholderne.

– Vi vil alltid ha noen som tradisjon tro kommer tilbake, og det heier vi på, for det er ofte store navn. Men vi må også tørre å ta de litt vanskelige samtalene med de selskapene som ikke er like flinke på mangfold og likestilling som andre, sier Skaugseth.

– Som gjest skal du føle noe i løpet av dagen. Du skal bli glad, lei deg, kjenne på skam og lære noe, sier Aven.

Det å skape en arena som blir en suksess krever ressurser, kapital og gode partnere. SHE har alltid landet på beina hvert eneste år. I 2019 skulle de ha konferanse 5. mars og sto helt uten partnere i desember, noen måneder før. Da er det hardt arbeid og motivasjon som gjelder.

– Tidligere år har deltakere kjøpt billetter litt tidligere. Men det er skjedd en en endring som er en konsekvens av pandemien og krig. Man kjøper billetter nærmere konferansen enn tidligere. Vi håper ikke folk venter for lenge.

Det er også litt vanskelig når konseptet beveger seg fra at konferansen kun handler om kjønn til flere mangfoldsindikatorer. Det er jo en sjanse for at man tråkker feil.

– Alle mennesker bærer med seg en identitet, og vi er redd for at noen skal føle seg ekskludert. Mange følger ekstra godt med når man skal arbeider med et tema som mangfold, likestilling og inkludering. Fordelen er at vi lærer noe nytt hver dag, kommer i kontakt med mange ulike mennesker og vokser som personer. Man kan ikke gjøre alt 100 prosent med en gang, men vi må starte et sted, sånn er det med de fleste ting i verden, sier Skaugseth.