Sentralbanksjefen: Rentetoppen snart nådd
Det var budskapet fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache da hun talte under NHOs årskonferanse i formiddag.
− På denne tiden i fjor så mye annerledes ut. Vi ventet at prisveksten ville komme ned når pandemieffektene ga seg. Vi så for oss en moderat renteoppgang i 2022, sier Wolden Bache.
− 24. februar ble alt endret, legger hun til.
Siden Russlands angrep på Ukraina har inflasjonen steget til de høyeste nivåene siden 80-tallet, både i Norge i store deler av verden.
Prisstabilitet er viktig
− Norges Banks oppgave er å sørge for lav og stabil inflasjon. Dette er det viktigste bidraget i pengepolitikken for å sikre høy sysselsetting over tid, sier sentralbanksjefen.
Prisstabilitet er viktig. De som har minst å ga på rammes hardest, påpeker hun.
Ifølge Wolden Bache er det ikke så farlig at prisveksten er litt høyere eller lavere enn målet på 2 prosent i kortere perioder. Men hvis prisveksten vedvarer, kan det bli farlig. Da kan det få varig innvirkning på lønninger, sysselsetting og priser.
− Vi må derfor balansere mellom å bidra til å redusere inflasjonen og å stramme inn for mye, sier Wolden Bache, som mener vi nå ser tegn på at «rentehestekuren» fra Norges Bank virker: Boligmarkedet kjøler seg ned. Forbruket går noe ned. Mindre press i økonomien vil bidra til at prisveksten bremser.
Samtidig er en høy andel av befolkningen fortsatt i arbeid. Norge har unngått sterk vekst i ledigheten gjennom kriseåret 2022.
− Arbeidsledigheten vil nok vil stige noe fremover, men fra et lavt nivå, sier Ida Wolden Bache.
«Inflasjonen vil bringes ned og stabiliseres nær målet på to prosent. I en urolig tid er det det beste bidraget vi i Norges Bank kan gi»
Fortsatt stor usikkerhet
Ida Wolden Bache fremhever at verden fikk seg mange overraskelser i 2022. Det gjør at de økonomiske utsiktene er usikre. Høy gjeld i Norge, hva som skjer i Kina når de letter på smitteverntiltakene, krigen i Ukraina. Vi vet ikke hva effektene vil være.
− Vi må være forberedt på det uventede, sier sentralbanksjefen.
− Men, i Norge er vi godt rustet til å håndtere uro. Vi har solide statsfinanser og ansvarlige parter i arbeidslivet, fortsetter hun.
− Inflasjonen vil bringes ned og stabiliseres nær målet på to prosent. I en urolig tid er det det beste bidraget vi i Norges Bank kan gi, avslutter Ida Wolden Bache.