Bør man være åpen og ærlig om negative erfaringer med nåværende arbeidsplass og leder i jobbintervjuet?

Foto

Ziga Plahutar/iStock

Rekrutterer: – Dårlige ledere bør ikke slippe unna i jobbintervjuene

Publisert: 16. februar 2023 kl 08.46
Oppdatert: 16. februar 2023 kl 19.53

­Du har kanskje fått høre at det ikke er lurt å fortelle om misnøye, eller snakke ned sin tidligere arbeidsplass eller arbeidsgiver i jobbintervjuer.

Leder i HR-Norge, Even Bolstad, mener at varsellampene lyser rødt dersom en kandidat snakker dritt om lederen sin.

Rekrutterer Vivian Camilie Saghbini i SalesJobs As er av en annen oppfatning. Hun fikk mange reaksjoner på et innlegg hun la ut på LinkedIn hvor hun oppfordret folk til å være ærlige i møte med rekrutterere og legge alle kortene på bordet dersom de mistrivdes hos tidligere arbeidsgiver.

Innlegget fikk flere tusen likes og mange hoppet inn i debatten for å dele sine meninger om temaet.

– Jeg har møtt folk som er uenige med meg etter at jeg skrev innlegget. Men jeg håper at min åpenhet skal gi en trygghet hos kandidater og at andre rekrutterere åpner opp og jobber på en mer menneskelig måte. Vi er ikke ute etter å stille spørsmål for å ta kandidatene på noen måte. Vi vil bli kjent med dem, sier Saghbini, som mener det hadde hjulpet om flere i bransjen tok av seg rekrutterer-hatten og bare var medmennesker.

– Jeg kan ikke garanterte at andre rekrutterere ikke har en baktanke med spørsmålene sine eller hvordan de velger å forvalte svarene de får.

Saghbini opplever at at det er tabu for mange å snakke negativt om tidligere eller nåværende arbeidsgivere i jobbintervju. Hennes eget utgangspunkt er at hun som rekrutterer kjenner den potensielt nye arbeidsgiveren, og vet hvordan vedkommende er som leder. Når hun snakker med kandidater er hun på jakt etter hvilken type leder kandidaten ønsker seg innerst inne – og hva vedkommende ikke ønsker seg.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg sitter ikke i en posisjon hvor jeg er dømmende overfor kandidatene. Jeg møter dem med respekt og prøver så godt jeg kan å ivareta dem og få dem til å føle seg trygge. Det viktigste for meg er at kandidatene er ærlige. Har de hatt negative opplevelser tidligere, ønsker jeg å høre om dem.

På den måten kan hun bedre matche kandidaten med en potensiell arbeidsgiver, mener hun. Hvis vedkommende forteller at hun aldri fikk tilbakemeldinger fra sin forrige leder, er det ingen god ide å anbefale henne til en ny arbeidsgiver som selv ikke er så god på det området.

Et menneskemøte

– Det viktigste for meg er at kandidatene er ærlige, sier rekrutterer Vivian Camilla Saghbini i SalesJobs As.

Foto

Privat.

Et jobbintervju handler potensielt om den nye hverdagen til et menneske. Saghbini viser til at jobben er en stor del av livet, og at det er viktig at man har det bra i de timene man er på jobb.

– Jeg er avhengig av å få frem det kandidatene synes er tabu å snakke om. Jeg møter alle mine kandidater som bare meg selv, ikke nødvendigvis rekrutterer. Jeg ønsker å bidra på en menneskelig måte. Det skal ikke være skummelt å være ærlig.

Headhunteren er bevisst på spørsmålene hun stiller kandidater.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg forklarer alltid kandidaten hva jeg ønsker å få ut av vedkommende ved å stille det konkrete spørsmålet. Noen rekrutterere opplever at kandidaten ofte går rundt grøten og ikke svarer direkte på spørsmålene. Derfor er det viktig at vi selv vet hva vi ønsker å få ut av de spørsmålene som blir stilt.

Du har sikkert hørt spørsmålet: Ta oss gjennom CV-en din, hvorfor har du gjort de veivalgene du har gjort?

– Når jeg stiller det spørsmålet, ønsker jeg å få vite årsaken og motivasjonen til hvorfor de har startet og sluttet. Hva vil de bort fra og hva er motivasjonen for å søke på neste jobb.

Et annet vanskelig emne å ta opp i jobbintervjuer, er lønn og betingelser. Dette er noe Saghbini alltid tar opp i første intervjurunde.

– Jeg ønsker ikke å komme i en posisjon hvor vedkommende kan få et jobbtilbud og så er det lønn som velter lasset. Da har man kastet bort mye tid ved å dra vedkommende gjennom en lang prosess, så sitter man der med skjegget i postkassa.

Prisveksten har gjort at flere ønsker høyre lønn, og Saghbini er positiv til søkere som sier rett ut hva de forventer å få betalt. Hun merker at mange kvier seg for å si hva de vil ha i lønn, men pleier å spørre om de er fornøyde med lønnen de har i nåværende jobb og hva de trenger i lønn for at de og familien skal kunne reise på en hyggelig ferie et par ganger i året. Hva trenger de for at det skal gå rundt?

– Tror du kandidater er redde for å bli satt i et dårlig lys hvis de snakker ned sin tidligere arbeidsgiver?

Saken fortsetter under annonsen

– Ja, det tror jeg. Jeg har bransjekollegaer som sier at det ikke er lurt å snakke ned tidligere arbeidsgiver. Men hvorfor skal dårlige arbeidsgivere ha beskyttelse? Lederrollen er bare en tittel. Ledere er også mennesker og skal vise respekt og forståelse på lik linje som alle andre.

Skylder på alle andre

Hvis jobbsøker snakker negativt om nåværende arbeidsplass, kan man mistenke at det er en person som snakker negativt om alt og alle, påpeker Even Bolstad i HR Norge.

Foto

HR Norge.

Daglig leder i HR-Norge, Even Bolstad, er skeptisk hvis noen snakker ned tidligere arbeidsgiver. Hos ham er det to spørsmål som tvinger seg frem:

– For det første: Er dette en person som snakker negativt om alt og alle, og som dermed vil kunne bli et negativt kulturelement?

I tillegg vil han raskt spørre seg om dette er en person som har møtt utfordringer, og i mangel av å ta selvkritikk, legger skylden over på andre.

– Det som ofte kalles ytre kontrollplassering er en grei indikator på dårlige prestasjoner også i fremtiden, sier Bolstad.

Saken fortsetter under annonsen

Han anbefaler arbeidsgivere å kontrollsjekke påstandene til vedkommende i intervjusamtalen, spørre referansene og lete etter mønstre.

– Begge disse to mistankene kan selvsagt vær være helt ubegrunnet. Men det gir grunnlag for den lille kimen av skepsis. Og siden vi vet at mange rekrutteringer i ellers jevne heat er såkalt negativ seleksjon, man plukker vekk dem det settes spørsmålstegn ved mer enn å finne «den rette», er spørsmålet om den som ønsker å få jobben rent taktisk er tjent med å gi en fremtidig arbeidsgiver denne lille skepsisen, sier han.

– Men skjønner man hva det å beskrive tidligere arbeidsgivere ufordelaktig kan trigge hos den som sitter på andre siden av bordet, og snakker om hva som eventuelt skjedde på klok og balansert måte – og gjerne også hva man lærte av det – så kan ting som i utgangpunktet er negativt snus til noe positivt. Det er mange av oss som har sans for kandidater som ikke bare har surfet i medvind, hele livet.