Portugisiske Diana ble leder i Norge: – Selskapet forstår de utfordringene som møter oss som kommer fra andre land
Norske virksomheter mangler rundt 53.000 ansatte, viser Navs bedriftsundersøkelse 2023. Dette er en nedgang fra i fjor, fra rekordhøye 70.000, men samlet sett er mangelen på arbeidskraft fremdeles høy. De siste ti årene er det bare i 2022 og 2019 at mangelen på arbeidskraft er blitt estimert til et høyere nivå enn i 2023, skriver Nav i rapporten.
Nordic Office of Architecture er et av de selskapene som ofte rekrutterer fra utlandet for å få tak i den kompetansen de ønsker seg. En av dem de har ansatt, er Diana Cru. Hun har bodd og jobbet i Norge i fem år, og blitt leder for selskapets byplanleggere – Head of Urban Design.
Nordic Office of Architecture har 500 ansatte i Norge, Danmark og Island, jobber i hovedsak med nordisk design, og har prosjekter over hele verden.
– Jeg tenkte at her er det et selskap som forstår godt utfordringene som møter oss som kommer fra utlandet, sier Diana Cruz til Dagens Perspektiv.
Arbeidsgiver tilbyr norskkurs
Cruz har bodd og jobbet over hele verden, men kommer opprinnelig fra Portugal. For 16 år siden flyttet hun fra hjemlandet til Nederland, hvor hun trivdes veldig godt og integrerte seg raskt i kulturen. Hun har også bodd og hatt prosjekter i Kina, Russland og Qatar.
– Mange mener at den norske kulturen er lukket, og jeg kjente ingen da jeg kom hit. Alle snakket norsk. For å gå karrierestigen i Norge, må man kunne språket, sier Cruz.
Et av de første tilbudene Cruz fikk av sin norske arbeidsgiver, var da også norskkurs. Alle som starter i selskapet som ikke er norske, får tilbud om kurs i norsk, finansiert av Nordic. De får også tid til å gjennomføre kurset.
– Jeg tenkte at her er det et selskap som forstår godt utfordringene som møter oss fra andre land. HR og administrasjonen hjelper deg også med alt av det praktiske, som å skaffe skattekort og bankbrikke. Man skaper seg et nettverk av ressurser innad i selskapet, og dette er en fantastisk plass for å vokse i karrieren sin, sier Cruz.
– Språk skaper respekt
Cruz er urbanist, og jobber med større bygningsprosjekter og byplanlegging. Arbeidet skjer i en sosial sfære hvor man skal inkludere alle typer mennesker og kulturer. For å legge en plan om hvordan bybildet skal se ut, må man skape god forståelse hos folk og innbyggerne må føle at de eier planene.
– Som urbanist er det viktig for meg å bli kjent med andre mennesker, slik at jeg kan skape en plan som alle føler at de tilhører, sier Cruz.
Hun har jobbet med byplanlegging i flere norske byer, og erfarer at de små lokalsamfunnene er veldig ulike og har sine særpreg. For å kunne samhandle med alle menneskene hun møter, er språk nøkkelen.
– Det skaper mer respekt å kunne språket, siden jeg er utenlandsk. Språk gjør at man enklere kan engasjere folk, skape respekt og ta del i diskusjonen rundt bordet. Det har vært en lang læringskurve for meg. Folk i Norge er ganske snille og åpne, og jeg føler ikke at det er et problem at jeg er utenlandsk i de norske kommunene jeg har jobbet med. De setter stor pris på at jeg har internasjonal erfaring.
Cruz har også jobbet i storbyer som London, men sier at det ikke er noen selvfølge at man integreres bare fordi man snakker engelsk.
Menneskene kommer først
I teamet til Cruz er det kun internasjonale ansatte, og i selskapet totalt finnes det hele 40 ulike nasjonaliteter. Det overrasket henne stort at ingen i teamet hennes var norske.
– Jeg var glad for det store mangfoldet, jeg følte at her var det folk som forstod meg. Jeg tror dette er den beste plassen jeg kunne ha funnet for min karriere og utvikling.
Da Cruz begynte i Nordic, var det viktig for henne å etablere en felles tilnærming i måten teamet hennes jobbet på.
– Menneskene kommer alltid først i prosjektene våre. Du kan ikke bare sitt å tegne i din egen boble uten å snakke med folk. Du må forstå alle som skal ta i bruk byen, hvilke behov de har og hvordan de ønsker å bruke byen. Forskjellige målgrupper har ulike forventninger til et sentrum. Ungdom ønsker en plass å møte folk. Eldre ønsker trygghet. Jeg gjør ingenting alene. Derfor er det spesielt viktig at man forstår teamet sitt.
At Nordic er et nordisk selskap, kommer tydelig frem i selskapets verdier, mener Cruz.
– I utlandet har man ikke tid til å få barn hvis man samtidig ønsker karriere. Spørsmålet om jeg skulle prioritere karriere eller sette av tid til å få barn kom for noen år tilbake. I Norge går det an å kombinere begge deler, og balansere jobb og fritid.
Ble advart mot Norge
Bekjente av Cruz advarte henne mot å flytte til Norge, og fortalte at språket var vanskelig og det var en helt ny kultur å sette seg inn i.
– Jeg trengte en balanse mellom privatliv og jobb. Men jeg kan ikke være redd for å flytte til et annet land bare fordi noen sier at språket er utfordrende. Ikke alle liker å bli utfordret på den måten, men jeg er veldig åpen som menneske. Jeg trodde ikke at språk kom til å bli en utfordring. Jeg tenkte at dersom jeg ikke trives etter ett eller to år, så flytter jeg igjen. Det er en fin innstilling å ha. Mitt lederskap handler om å være åpen, kjærlig og forstå viktigheten av endring. Alt kan endre seg med tiden.
Når Nordic rekrutterer er det viktigste, ifølge Cruz, hva du har gjort og hvilken verdi du bringer inn i selskapet, uavhengig av kjønn eller om man er utenlandsk.
– Det gjør selskapet veldig profesjonelt. Det er selvsagt et pluss om man har internasjonal erfaring. Man må ikke snakke norsk i selskapet, men det vil hjelpe deg til å utvikle deg i karrieren. Norsk er ikke en barriere, men det hjelper å kunne språket i eksternt arbeid med kunder og samarbeidspartnere.
Selskapet går gjennom et generasjonsskifte og at Cruz endte opp med å bli leder for urbaniseringsdelen av selskapet etter kun to år. Hun hadde en kompetanse som manglet i organisasjonen da hun startet i selskapet.
– Jeg snakker med mange på huset og jobber på tvers av avdelinger. Når du opererer på den måten, blir man med en gang litt mer senior. Folk kjenner til deg, snakker med deg og vil jobbe sammen med deg. Det viser at man har ferdighetene som vil skape verdier for selskapet. De ser potensialet i deg.
Vintersjokk
Urbaniseringsteamet er lite, og Cruz velger ut folk som sitter på den kunnskapen som kreves. Det er et mangfoldig, tverrfaglig team. Nordic jobber internasjonalt og Cruz viser til at man er nødt til å forstå kulturen når man skal planlegge byutvikling.
– I Kina må fortauene og overgangene være dobbelt så brede som i Europa, fordi det er så folksomt. Man må forstå hvordan folk skal bruke byen for å kunne utforme den.
Når man jobber med prosjekt i Kina, trenger man folk som forstår Kina. Ikke bare på grunn av språk, men også kulturen. For Cruz selv, som kommer fra Portugal, var det en overraskelse å måtte ta hensyn til det kalde klimaet her til lands. Et av de første prosjektene hennes var en fjelldestinasjon. Hun har aldri jobbet på fjell før.
– Jeg lærte mye om hvordan byplanlegging foregår i fjellheimen, og syntes det var spennende og utfordrende.
En av kulturforskjellene hun har merket seg, er at Norge ikke har samme tradisjonen som Portugal for at flere generasjoner bor sammen og at foreldrene flytter inn til barna når de blir eldre.
– Det er noe man må tenke på når man utformer bygninger i Norge. Nordmenn er veldig selvstendige og liker ikke å ha folk så tett på seg.
Hun erfarer for øvrig at kundene i utlandet ønsker en skandinavisk tilnærming; som igjen handler om å ha balanse i samfunnet, å ha respekt for alle, lytte til alle og utvikle sammen. Skandinavisk design er også kjent for å ha høy kvalitet.
– Hvis man viser respekt for lokalsamfunnet og har den riktige kompetansen, kommer man seg inn i markedene, sier Cruz.
– God inkludering
Flere norske, globale selskaper kan lære av Nordic når det gjelder inkludering, tror Diana Cruz. Hun mener det handler om å ha respekt for ulike typer mennesker.
– Når man sier man skal inkludere folk, så må man faktisk gjøre det. Forstå hvorfor du rekrutterte akkurat disse menneskene og hvilken verdi de har, sier hun.
Tilbudet om norskkurset som tilbys, er et av de tiltakene som bidrar til å skape et inkluderende miljø. Et tips til andre arbeidsgivere, er at man holder en presentasjon
hvor man opplyser om mulighetene som finnes i bedriften og at informasjon sendes ut både på både norsk og engelsk. Det er viktig at alle ansatte forstår informasjonen som blir gitt i bedriften.
Cruz har jobbet i flere land, og har erfart at man lærer kultur når man møter folk, lytter, tar seg tid og inkluderer andre i avgjørelser man tar. Hun har også erfart at det er ulike lederstiler i ulike land.
– I England sier man gjerne «God ide, la oss prøve noe annet». Da kan man bli usikker på om ideen faktisk var god; siden lederen ønsker å prøve ut noe annet. I Nederland er man veldig direkte. Ingen hilser eller sier «tusen takk». Men betyr ikke at lederen din ikke ser deg, eller at jobben du gjør ikke er god.
Forstå den enkeltes personlighet
Etter mange år i Nederland har Cruz selv også blitt ganske direkte.
– Selv om jeg er direkte, trenger man ikke være tøff. Alt er en balansekunst. Det er viktig at man lytter og veileder sine ansatte på en respektfull måte, og at man lytter til tilbakemeldinger fra kollegaer.
– Hvordan håndterer du situasjoner hvor det oppstår kulturkrasj mellom ansatte?
– Du må se alles synspunkter. Hvis det oppstår konflikt, må du prøve å finne en løsning. Alle trenger ikke være fornøyde hele tiden, men man må komme seg videre, sier Cruz, og legger til at det er viktig at lederen kjenner sine ansatte. Da er det lettere å oppdage det når noen ikke fungerer sammen.
– Prøv å ikke sette folk i situasjoner som du som leder vet ikke fungerer. Man kan alltids prøve andre sammensetninger i et team som er litt bedre. Det handler om å forstå personligheten til de enkelte, ikke bare fokusere på hva de kan som arkitekter og urbanister.