Politifolk sliter med den psykiske helsa
Politifolk blir ofte utsatt for kritiske og potensielt traumatiske hendelser i arbeidet sitt. Eksponering for kritiske hendelser i politiarbeidet er assositert med økt risiko for å utvikle psykiske problemer, spesielt posttraumatisk stresslidelse, heter det i en fersk dansk forskningsrapport som er publisert i fagmagasinet «Journal of Police and Criminal Psychology».
Definisjonene og forståelsene av hva som er «traumatisk» varierer imidlertid mye, framhever forskerne, som ville finne ut mer om hva som skapet psykisk uhelse blant politifolk i Danmark i sin studie.
Ordinært politiarbeid
Den kvalitative studien hadde som mål å øke forståelsen av hvilke kjernekjennetegn ved arbeidet som oppleves som mest tyngende blant danske politifolk. Ved hjelp av innholdsanalyse kodet studien 3.000 ulike beskrivelser av arbeidsrelaterte hendelser som har forårsaket følelsesmessige reaksjoner blant snaut 17.00 danske politifolk.
Analysen identifiserte tre ulike typer hendelser som oftest fører til traumer og plager for politifolkene:
-
fare eller trussel
-
ulykker og dødsfall
-
«plagsomme» forbrytelser
Det også i disse kategoriene de mest vanlige politioppgavene framgår. Dette kan være rutinemessige politioppgaver som for eksempel håndtering av trafikkulykker, håndtering av saker med grov vold, selvmord, drap, omsorgssvikt og overgrep mot barn, samt å gi dødsmeldinger.
Utfordringen for mange er når dette blir en del av arbeidshverdagen over tid, mener forskerne.
«Funnene fremhever viktigheten av å anerkjenne rutinemessige politioppdrag som potensielt plagsomme og emosjonelt belastende, og de understreker viktigheten av å fokusere på forebyggende tiltak», heter det i forskningsrapporten.
Funnene i studien er sammenlignbare med lignende funn i andre land, heter det videre. Blant annet viser en studie fra Australia og New Zealand at å arbeide som politi er forbundet med høyere andel av post-traumatisk stresslidelse, depresjon, angst og svakere mental helse. Viktige årsaksfaktorer er organisatoriske og operasjonelle forhold. Dårlig lederskap er den avgjørende faktoren, var konklusjonen i den studien.
Norge mangler kunnskap
Men kan vi si det samme om Norge? Er det mange i norsk politi som sliter psykisk?
Tidligere førsteamanuensis i organisasjon og ledelse ved Politihøgskolen, Rune Glomseth, etterlyser mer kunnskap om psykisk helse i politiet.
− Dette er interessant forskning fra et naboland som bør ha interesse for norsk politi. Slik jeg ser det mangler vi tilsvarende kunnskap fra norsk politi, sier han til Dagens Perspektiv.
Ifølge Glomseth er ikke forskjellene mellom dansk og norsk politi vesentlige.
− De belastningene og inntrykkene politifolk i førstelinjen blir utsatt for er trolig i stor grad like. Det er grunn til å tro at de ulike typene av belastninger også medfører stress og mentale konsekvenser for norske politifolk, mener Glomseth.
− Etter min mening bør norsk politi, ledere i politiet og fagforeningene lese funnene i denne danske forskningsartikkelen med interesse. Det bør være naturlig å skaffe fram tilsvarende kunnskap blant norske politifolk, sier han.