I takt med det økte fokuset på ESG i samfunnet, tror Hageberg at bedriftene oftere enn før kan bli gjennomskuet for slepphendt spill for galleriet.  

Foto

Tanaonte/iStock

Nesten ingen norske bedrifter har kompetanse til å iverksette bærekraftstrategier  

Publisert: 2. mars 2023 kl 10.38
Oppdatert: 2. mars 2023 kl 10.38

Sommeren 2022 gjennomførte ManpowerGroup en undersøkelse om ESG blant 770 norske bedrifter. Undersøkelsen viser at ­75 prosent av norske bedrifter har utviklet eller planlegger å utvikle ESG-strategier, men bare 7 prosent oppgir at besitter den rette kompetansen i dag.

ESG er en fellesbetegnelse for bærekraftsarbeid og står for environmental (klima og miljø), social (sosial og samfunnsmessig) og governance (forretningsetikk og selskapsstyring).

Bedriftene ble blant annet spurt om hvilke ansettelsesbeslutninger de har tatt, eller planlegger å ta de neste 12 månedene, for å være i stand til å levere på ESG-strategiene.

Bare 7 prosent svarer at de har den nødvendige kompetansen i dag. Interne tiltak, som for eksempel å drive opplæring eller å gi ESG-ansvar til eksisterende roller, utgjør den største andelen med 79 prosent.

– Jeg tror det finnes gode muligheter for å sikre oppføling av ESG-strategier internt. Men det er langt bedre å drive opplæring og kursing, heller enn å tillegge noen en tittel og ansvarsområde uten videre oppfølging. Skal bedriftene lykkes i implementeringen, behøver de motiverte kandidater, forteller Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Jefferson Wells i en pressemelding.  

Ledelsen må definere ambisjonsnivå

Hageberg møter daglig bedrifter på jakt etter ESG-kompetanse. Dette kan være ekspertise på bærekraftsrapportering, nye EU-regelverk eller implementering av klimavennlige strategier.

Saken fortsetter under annonsen

Hun mener det gjelder noen sentrale prinsipper for å lykkes – uavhengig om ledelsen skal hente kompetansen eksternt eller videreutvikle den internt.

– Ledelsen må definere hvilket ambisjonsnivå de har med ESG-arbeidet. Det er et leder- og styreansvar. Straks det er gjort, må en forventningsavklare hva som ligger i rollen. Hvilke KPI-er er viktig? Hva skal prioriteres til hvilken tid?

Hun mener altfor mange begynner i feil ende i arbeidet med å skaffe kompetansen som kan sette ESG-strategiene i live.

– Når grunnarbeidet er gjort, kan bedriftene begynne å vurdere hvilken kompetanse de behøver for å levere på ambisjonene som er definert.

Gjennomskues for grønnvasking

I ManpowerGroup-undersøkelsen svarer så mange som 50 prosent av bedriftene at omdømme er den viktigste drivkraften for hvorfor norske bedrifter gjennomfører ESG-tiltak. Hageberg er ikke overrasket over tallene, men er tydelig på at implementering må forankres på toppnivå dersom den skal ha effekt – uavhengig formål som ligger i bunn.

– Det er helt avgjørende at det ikke blir venstrehåndsarbeid. Om ledelsen legger ansvaret på den som har minst å gjøre, uten videre oppfølging, så blir resultatet deretter. Om ikke den ansvarlige er nødt til å sitte i ledergruppa, er helt nødvendig at stillingen har påvirkningskraft på beslutningene som tas.

Saken fortsetter under annonsen

I takt med det økte fokuset på ESG i samfunnet, tror Hageberg at bedriftene oftere enn før kan bli gjennomskuet for slepphendt spill for galleriet.  

– Vi ser at E (33 %), S (36 %) og G (30 %) fordeler seg ganske likt på hvilken type kompetanse bedriftene søker. I et branding- og rekrutteringsøyemed vil nok de to første parameterne være de viktigste, men selv om motivasjonen for bedriftene i bunn er omdømme, blir man fort avslørt dersom det ikke gjøres skikkelig.