Når og hvordan ha pokerfjes på jobben
Lest om ledelse. Det er ikke så lurt å vise akkurat hva man føler i alle jobbsituasjoner.
Det kan være både mer profesjonelt og mer hensiktsmessig å regulere hva man viser frem av følelser. Ledercoach Melody Wilding skriver om temaet i en bok, og har også skrevet et innlegg hos Harvard Business Review om det å ha pokerfjes på jobben.
Ledere kan gjennom følelser som glede og entusiasme bidra til høyere motivasjon på arbeidsplassen, og gode relasjoner kan være bra for samarbeidet, understreker hun. Det kan bygge tillit.
Men selv om det som regel er bra å vise følelser, så oppstår det situasjoner hvor det er bedre å regulere hva man viser frem. Det kan for eksempel være i viktige møter, i evalueringssamtaler, når kunder kritiserer deg eller lignende.
Å ha pokerfjes betyr ikke at du er være uærlig, mener Wilding. Det betyr at du regulerer ansiktsuttrykk og kroppsspråk og bruker det strategisk for å kommunisere bedre og nå dine mål.
Hun gir i innlegget flere råd. Et av dem er å selv faktisk bli klar over hvordan eget kroppsspråket avslører følelser. Hva skjer når du er nervøs, bekymret eller stresset? Drar du fingrene gjennom håret? Vipper du på stolen? Unngår du øyenkontakt?
I situasjonene hvor du går for pokerfjes-taktikken, ønsker du imidlertid ikke å fremstå som kald og følelsesløs. For å beholde roen og en viss varme i kommunikasjonen, anbefaler hun å ta noen dype pust for å roe følelsene, og at man tenker at all spenningen i ansiktsmusklene og kjeven slipper taket. Prøv å «slappe av» i blikket også, og forsøk å snakke i et rolig tempo uten å heve stemmen. Finn noen nøytrale fraser som kan få samtalen til å fremover, uten at du viser din egen posisjon. For eksempel «det er interessant» eller «det må du forklare...».
Du kan også trene på å respondere, istedenfor å reagere. Stol på dine egne evner til å holde deg rolig og samlet, selv når du står overfor utfordringer, oppfordrer coachen.
For å roe nervene, har coachen også noen «triks» i ermet:
-
Noen teknikker for å finne mer ro: Tell baklengs fra hundre, legg merke til fem ting i rommet som har den samme fargen, stram og slipp opp noen muskler.
-
Visualisering: Se for deg en rolig utsikt, som en strand eller en skog og forsøk å se deg selv i dette landskapet.
-
Eksponer deg for noe kaldt: Hold i et glass med kaldt vann, ha en isbit i munnen eller vask ansiktet i kaldt vann.