Fotballpresident Lise Klaveness

Fotballpresident Lise Klaveness vant årets SHE-award. – Jeg tror ikke på et system der jeg må utfordre den eneste plassen der en kvinne blir kvotert inn i styret, sa hun under mottakelsen. 

Foto

Camilla Skjær Brugrand

Lise Klaveness vant årets SHE-Award: – Trenger folk i ryggen når hun stiller til UEFA-valg i 2025

Publisert: 20. april 2023 kl 10.22
Oppdatert: 20. april 2023 kl 12.40

Under SHE-konferansen som gikk av stabelen i Oslo Spektrum onsdag denne uken ble årets SHE-Award delt ut.

– Årets SHE Award-vinner er modig og provoserende, myk og sterk, og driver endring og inkludering. Hun tar enorme risikoer og krever inkludering. Hun er et ekte forbilde og en ekte helt, sa fjorårets vinner sjefredaktør for AW Magazine og gründer Anna Knudsen da hun presenterte prisen under årets SHE-konferanse.

Årtes vinner ble fotballpresident Lise Klaveness. SHE-konferansen sitt hovedfokus er likestilling, mangfold, bærekraft og ny teknologi. Konferansen handler om å vise at det at vi er ulike er en enorm styrke.

Gjennom mangfold kan man skape vekst og innovasjon i næringslivet og samfunnet. Dette er temaer som Klaveness forteller er viktige for hennes daglige arbeid i norsk og internasjonal fotball.  

– Dette er en anerkjennelse som betyr mye for meg og Fotballforbundet. Det gir meg energi i vår felles innsats med å skape forskjell, både her i Norge, men i hovedsak internasjonalt. Jeg vil takke SHE-komiteen og venner og kollegaer ri norsk fotball som støttet meg i viktige saker.

– Fotballen henger etter på likestillingsfronten

– Vi trenger likestilling. Det er bra for næringslivet og det gir oss sosial bærekraft. Dette gjelder ikke bare i politikk og næringsliv, men også i sport og fotball, selv om vi henger litt etter. Likestilling handler om rettferdighet og er avgjørende i et demokrati. For å få dette til, må vi kjempe for likestilling og mangfold. Dette er en kamp vi må ta. Det er en lang vei å gå før vi ser likestilling i styrerommene. For at vi skal oppnå likestilling, må kvinner innta sentrale posisjoner hvor beslutninger tas, spesielt i politikken.

Saken fortsetter under annonsen

Dette var bakgrunnen for at Lise Klaveness valgte å stille til valg for et åpent sete i UEFAs øverste styre, eksekutivkomitéen, på UEFA-kongressen tidligere denne måneden. Det var syv plasser som var oppe til valg, og Klaveness fikk ikke nok stemmer til en plass. Det endte med at menn inntok 19 av de 20 plassene i UEFA-styret.

– Jeg tror ikke på et system der jeg må utfordre den eneste plassen der en kvinne blir kvotert inn i styret. Jeg hadde ikke energi til å prøve å slå den eneste andre kvinnen som stilte til denne plassen før det ordinære valget.

Derfor bestemte Klaveness seg, som den første kvinnelige fotballpresidenten i historien, for å stille opp og prøve å få en av de ledige plassene i styret til en organisasjon som representerer den største kvinnesporten i Europa og verden. Hun ønsket å doble kvinneandelen fra 1 av 20 til 2 av 20.

– Det er ikke mye, men likevel noe. Men jeg lyktes ikke i denne kampen som sto mellom meg og ti andre menn. Jeg gir meg likevel ikke og ønsker å stille til valg igjen i 2025. Jeg håper alle som ønsker endring vil hjelpe meg å nå dette målet om to år. Det er ekstremt viktig å ha folk i ryggen når man stiller til slike valg og når man utfordrer systemet.

Løfte kvinnefotballen

Norsk fotball er mangfoldig. Bare i Oslo er det mer enn 200 ulike nasjonaliteter som spiller fotball sammen. Ettersom fotball er den største idretten i Norge, er det også den største idretten i Norge for jenter. Det samme gjelder i Europa, og resten av verden.

Det er en viktig del av jobben hennes å sørge for at man muliggjør fotball for alle. Det betyr å finne de rette, inkluderende tiltakene for å holde unge jenter og gutter aktive.

Saken fortsetter under annonsen

– Inkludering har sin egen verdi, men det kommer også samfunnet som helhet til gode.

Klaveness har spilt profesjonell fotball på landslagsnivå. Hun har også jobbet som advokat og dommer, noe som gir henne nyttig erfaring i hennes nåværende jobb. Men den viktigste jobben hun har hatt i karrieren så langt, er som fotballpresident.

– En viktig oppgave for meg, som jeg alltid prøver å huske, er å løfte kvinnefotballen uten å minske mulighetene for menn til å konkurrere internasjonalt.

Hun forteller at utdanning og investeringer i menneskelige ressurser bidrar mer til norsk BNP enn noen annen økonomisk faktor.

– Jeg husker faktisk en studie fra Institutt for samfunnsforskning, som slår fast at kvinners deltakelse i arbeidsstyrken har bidratt mer til vårt BNP enn norsk olje fra Nordsjøen, sier hun.

– Kan ikke være likegyldige

Etter flere år med pandemi og globale utfordringer står verden overfor en ny situasjon med krigen i Ukraina. Den russiske invasjonen har bidratt til et enormt antall flyktninger hvorav mange er kvinner og barn.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette påvirker oss alle – som mødre, ledere og mennesker. Vi kan ikke være likegyldige til verden rundt oss. Som Nobels fredsprisvinner Elie Wiesel en gang sa om likegyldighet; «Likegyldighet er ikke et svar, likegyldighet er ikke en begynnelse, det er en slutt».

– Derfor er likegyldighet alltid fiendens venn. For det gagner aggressoren, aldri hans offer, hvis smerte forstørres når han eller hun føler seg glemt. Vi kan aldri være likegyldige til likestilling og mangfold. Vi har allerede tatt mange små og viktige steg, og vi må fortsette å gå og gå og løpe, avsluttet Klaveness.