Konsulentselskap klarer ikke å levere i tide: Prosjektledelse er den største utfordringen
Dette kommer fram i en global undersøkelse som analyseselskapet PAC har utført for programvareselskapet Unit4.
Studien Profesjonelle tjenester: en referanseindeks for 2023 har analysert utfordringer og forventninger til bedriftsledere i flere enn 400 konsulent- og tjenesteselskaper i USA og Europa, deriblant Norge, innen arkitektur, ingeniørfag, ledelsesrådgivning, IT-tjenester og finansielle tjenester.
Klarer ikke levere i tide
Studien fant at 45 % av bedriftene ikke klarte å levere minst en fjerdedel av prosjektene sine i tide i fjor. 14 % slet med å levere halvparten av prosjektene innenfor den avtalte tidsrammen.
Utfordringen er størst i IT-sektoren, der mer enn halvparten (52 %) svarer at ikke klarte å levere minst en fjerdedel av prosjektene sine etter planen. Til sammenligningen gjelder dette «bare» 37 % av konsulentene i kategorien «andre forretningstjenester».
Til «sitt forsvar» sier bedriftsledere for IT-tjenester at leveringssvikten har flere årsaker, inkludert utfordringen med å utnytte ny teknologi, ressursspørsmål og det faktum at mange kunder endrer sine bestillinger i løpet av et prosjekt. Dette siste poenget kommer gjerne av at ledere som bestiller IT-tjenester ikke har god nok kompetanse, og dermed ikke vet «hva de trenger».
Men det er også regionale forskjeller på IT-konsulentene. Selskaper i Tyskland, Sveits og Østerrike er best i klassen, der leverer nesten to tredjedeler (63 %) mer enn tre fjerdedeler av prosjektene sine i tide. Franske IT-selskap, derimot, er dårligst til å holde deadline − bare 43 % av dem klarte å levere mer enn tre fjerdedeler av prosjektene sine i tide, viser undersøkelsen.
I studien understrekes det at manglende levering av prosjekter og tjenester til avtalt tid er en utfordring og et stort problem for konsulentselskap over store deler av verden. Mangel på kompetanse og for dårlig prosjektledelse forklares som noe av årsaken til at mange selskaper ikke makter å levere til deadline.
Vil ansette flere
Videre viser studien viser at organisasjoner ser optimistisk på det kommende året, spesielt med innovasjon og transformasjon som viktige vekstfaktorer. Likevel er knyttet bekymring til at eldre programvare og begrenset innsikt i kritiske data kan hindre innovasjon, og dermed begrense fremtidige inntektsmuligheter.
Undersøkelsen viser ifølge Unit4:
-
Til tross for usikre økonomiske tider forventer mer enn tre fjerdedeler av ledere i disse bransjene at antall ansatte vil vokse i året som kommer.
-
Viktigste drivere for vekst er forventet å være mersalg til eksisterende kunder og/eller finne nye kunder.
-
Prosjektledelse er en sentral utfordring på tvers av selskap, nesten halvparten (45%) klarte ikke å levere minst en fjerdedel av prosjektene sine i tide i fjor.
-
Fokus på ESG-strategier (miljø, samfunnsansvar og selskapsledelse) øker, 37% mener de har blitt viktigere.
-
Eldre IT og programvare bremser utviklingen, omtrent åtte av ti (79%) oppgir eldre teknologi og programvare som en barriere for innovasjon, ytterligere 76 prosent oppgir mangel på integrasjon mellom eksisterende systemer som et problem.
− Med den nåværende ustabiliteten i markedet, er det positivt at flertallet forventer vekst i år, men mange bransjer står overfor betydelige utfordringer med eldre datasystemer som hindrer innovasjon. Organisasjoner må investere hvis de skal levere nye produkter og tjenester og opprettholde eksisterende kunder, sier Rune Hellmann, Norgessjef i Unit4.