Øystein Eriksen Søreide, Abelia

Abelias administrerende direktør Øystein Eriksen Søreide mener regjeringen i realiteten har innført en straffeskatt for kompetansebedrifter.

Foto

Ilja Hendel / Abelia

− Kampen mot straffeskatt på kompetanse fortsetter

Publisert: 3. januar 2023 kl 06.20
Oppdatert: 3. januar 2023 kl 08.56

Regjeringen har fått mye kritikk fra næringslivet etter at årets statsbudsjett ble lagt fram sist høst. «Næringsfiendtlig», er et begrep som går igjen. For Abelia, NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter, er det særlig den økte arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750.000 kroner i året, som skaper frustrasjon.

− Dette er jo i realiteten en straffeskatt på kompetansebedrifter. Og det vil påvirke ansettelsespolitikken til virksomhetene, sier administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide.

− Denne grensen på 750.000 kroner slår rett inn lønnsbudsjettene og rammer de aller fleste i kunnskapsbransjen. Vi kan risikere at virksomhetene heller velger å ansette folk i Danmark eller Sverige, enn å rekruttere i Norge.

− Dette er jo en merkelig politikk, i og med at kompetanse i årevis nå er framsnakket som «den nye oljen» og vårt viktigste konkurransefortrinn, sier Søreide.

− Men det skal jo være midlertidig? Kun for ett år?

− Ja, men det tror jeg ikke, før vi får se det ... Derfor blir det å henge på denne saken og stadig minne regjeringen på at dette skal være midlertidig, en av de viktigste sakene for Abelia neste år.

«Vi kan risikere at virksomhetene heller velger å ansette folk i Danmark eller Sverige, enn å rekruttere i Norge»

Saken fortsetter under annonsen

LES MER: 

Sterk vekst

Kunnskaps- og teknologibedrifter er en bransje som de siste årene har vært i sterk vekst. Det merker arbeidsgiverorganisasjonen Abelia på antall medlemmer.  Årsverksveksten de siste tre årene har vært på 7-8 prosent hvert år, forteller Søreide, og i 2022 vokser Abelia mest av samtlige landsforeninger i NHO, både i absolutte tall og prosentuelt. Det gjør Abelia til den fjerde største medlemsorganisasjonen i NHO, og snart de like store som Byggenæringens Landsforening. Abelia har 2700 teknologivirksomheter, med til sammen 60.000 årsverk som medlemmer. Antallet medlemsvirksomheter stiger med rundt 100 nye i året.

− Cognite, Itera, GlobalConnect, Forte Digital, Nysnø og Asplan Viak er blant våre nye spennende medlemsbedrifter, sier Abelia-sjefen, som naturlig nok er glad for at Abelia opplever medlemsvekst. Men noe av årsaken til veksten har også en aldri så liten bismak.

− Jeg tror flere virksomheter organiserer seg fordi de opplever et mer næringsfiendtlig politisk klima. Da er det en fordel å være en del av et fellesskap. Vi tror de ser nytten av å stå sammen i vanskelige tider for næringslivet og for små og mellomstore bedrifter.

Øystein Eriksen Søreide mener at Abelias politiske gjennomslag i året som var, også er en del av årsaken til medlemsveksten.

Saken fortsetter under annonsen

− Regjeringens nye regler for innleie ble vedtatt nylig. For Abelia var det viktig å sikre at forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven skulle ramme våre medlemmer så lite som mulig. Dette lyktes vi med. Da loven ble lagt frem ble det åpnet for unntak for innleie av ekspertkompetanse gjennom forskrift, forteller han.

«Jeg tror flere virksomheter organiserer seg fordi de opplever et mer næringsfiendtlig politisk klima»

Politisk plan

Abelia har en plan, forteller Øystein Eriksen Søreide. Og ikke bare en plan for å sikre egne medlemmer, men en ambisiøs plan de ønsker å dele med hele landet.

Under Arendalsuken sist sommer oppfordret Abelia næringsminister Jan Christian Vestre til å lage en egen politisk plan for teknologinæringslivet «for å styrke vekst og omstillingstakt i norsk økonomi».

− Næringsministeren tok oss på ordet, og inviterte oss til å komme med innspill til en slik plan. Og det vil vi gjøre, sier Søreide. Abelias «plan for teknologinæringslivet» vil bli overrakt næringsministeren i første halvdel av januar, forteller han.

− Vi har jobbet seriøst og lenge med denne planen. Og jeg vil understreke at vi her ikke har hatt vår syke mor eller medlemmenes egeninteresse i tankene, men sett på hvordan Norge kan utnytte mulighetene som digitalisering og teknologi gir hele samfunnet.

Saken fortsetter under annonsen

Uten å røpe for mye, forteller Søreide at planen vil skissere ulike innsatsområder der det trengs nye og mye investeringer.

Kompetanse, forskning og innovasjon. Digitalisering i det offentlige, er noen stikkord.

− Det finnes de som har snakket om digitalisering og innovasjon før?

− Jo, da. Men vi vil være konkrete i forslagene våre. Vi vil foreslå ting og tiltak som kan iverksettes og tas ut allerede nå.

Utdanning og flere studieplasser blir nok en gjenganger i Abelias kommende plan.

− Vi trenger flere yrkesrettede utdanningsløp innen IKT, i tillegg til flere doktorgrader. Problemet med dagens utdanningstilbud er at de fort blir utdaterte. Vi trenger en mer fleksibel utdanningssektor, med flere kortere kurs på veien mot spesialkompetanse, sier Abelia-sjefen.  

Og når det gjelder offentlig sektor, er han på linje med flere andre eksperter fra fjern og nær: Skal velferdsstaten overleve, må det offentlige digitaliseres og effektiviseres.

Saken fortsetter under annonsen

− Som samfunn kan vi ikke bare spare og kutte kostnader når det blir vanskelige tider. Vi må også investere for å komme oss ut av krisen og videre, mener Øystein Eriksen Søreide.