En viktig vei til suksess mener forskerne er å akseptere digitale teknologiers svakheter og tilpasse seg deretter. Bare slik bevares bedriftens viktigste ressurs: de ansattes kunnskap.

Foto

skynesher/iStock

Fersk studie: Virtuelle møter hindret vesentlig kunnskapsdeling

Publisert: 22. februar 2023 kl 10.26
Oppdatert: 7. mars 2023 kl 16.18

Under pandemien ble det mer og mer vanlig med digitale møter. Flere bedrifter har valgt å holde fast ved denne møteformen etter at samfunnet åpnet opp igjen. Det medfører at folk ikke lenger henger igjen i møterommet for en uformell prat.

I et blogginnlegg på Gemini skriver to Sintef-forskere, en direktør og en leder fra DNV at for at skipskontrollørene i det globale selskapet DNV skulle spares for unødvendige reiser, slapp de å kjøre inn til fysiske møter på kontoret etter pandemien. I stedet fikk de delta digitalt.

Funn fra en fersk studie Sintef og DNV har gjennomført, har derimot fått selskapet til å hente inspektørene tilbake til møtebordet igjen. Konklusjonen i studien er nemlig at det medfører risiko å stenge det fysiske møterommet. Den er trolig gyldig for alle bransjer.

Forskerne dokumenterte at digitale møter bremser overføring av viten som kun kan deles gjennom diskusjoner og tolkning.

Så hvorfor fungerer ikke vesentlig kunnskapsdeling digitalt?

«Fordi samtalene det gjelder krever mye tolkning. Og nettopp dette ser det ut til at folk er mye mer villig til å gjøre fysisk enn virtuelt, ifølge det vi har observert i studiene våre,» skriver de i innlegget.

Digitalisering stopper taus kunnskap

Saken fortsetter under annonsen

Bedrifter flest anerkjenner at ansattes kunnskap er bedriftens viktigste ressurs. Samtidig investerer de tungt i nye digitale verktøy som skal støtte eksperter og arbeidere.

«Studien viser altså at digitale møteverktøy kommer i veien for den tause kunnskapen. Da bør bedriftene se hvilken risiko de løper,» skriver forskerne.

Videre skriver de:

«Skal digitalisering lykkes, må vi anerkjenne utfordringene det gir. Blant annet at digitale verktøy som Teams og Zoom kveler leirbål. Dette anerkjente DNV ved å få inspektørene tilbake til møtebordet.»

En viktig vei til suksess mener forskerne er å akseptere digitale teknologiers svakheter og tilpasse seg deretter. Bare slik bevares bedriftens viktigste ressurs: de ansattes kunnskap.