IT-sjefene sliter med spørsmål som de fleste andre organisasjonen ikke forstår, og de gjør det ofte med et budsjett som ikke holder.

Foto

Fersk rapport: IT-sjefer er stressa, sover dårlig og sliter med manglende budsjetter

Publisert: 10. februar 2023 kl 08.04
Oppdatert: 10. februar 2023 kl 08.04

En kompleks, truende verden utenfor øker kravene til IT-sikkerhet hele tiden. Litt over to år med pandemi har gjort hjemmekontor til en selvfølge som stiller enda høyere krav til virksomheten.

 Samtidig krymper mange av bedriftenes IT-budsjetter, det er vanskelig å rekruttere den rette kompetansen, og kunnskap om IT-spørsmål innen ledergruppene er i mange tilfeller utilstrekkelig.

– Det er ikke synd på IT-sjefene, men de er under stort press. Fra alle kanter, sier Niels Krag Printz, direktør i B2B Norway GlobalConnect.

Over alt svever skyen som skal ta oss inn i fremtiden. Men forberedelsene til skymigrasjonen er i beste tilfelle halvbra, i verste fall ikke-eksisterende, viser en fersk rapport fra GlobalConnect

Selskapet har sammen med Kantar kartlagt norske IT-sjefers hverdag, hva de sliter med – på jobb og på hjemmebane – hvordan deres forhold til ledergruppen og resten av organisasjonen er og hva de frykter.

Uforståelige spørsmål

– Det risikerer å bli en mørk sky i stedet for den befrieren den er ment å skulle være. Utvikling og gjennomgang av eksisterende løsninger kommer i andre rekke når små og store branner hele tiden må slukkes, sier Printz.

Saken fortsetter under annonsen

IT-sjefene sliter med spørsmål som de fleste andre organisasjonen ikke forstår, og de gjør det ofte med et budsjett som ikke holder.

– De jobber mer enn de burde, sover dårlig og lar jobben gå utover privatlivet. Det skorter på ros når teknologien fungerer, men alle klager når noe går galt. De er kontorets ukjente helter, sier han.

Rapporten «IT-sjefens umulige oppdrag» viser blant annet at:

  • 40 % klarer ikke å legge fra seg jobben når de går hjem
  • 39 % sier de ikke har kapasitet til å holde seg faglig oppdatert
  • 24 % kjenner ofte på stress
  • 18 % blir en dårligere partner/forelder pga jobben
  • 16 % sover dårlig pga jobben (offentlig sektor 26%, 18% store bedrifter)
  • 7 % gruer seg til å gå på jobb (kvinner 11%, offentlig sektor 14%)

Dårligere partnere

Ikke helt uventet er IT-lederens arbeidshverdag forbundet med stress. Så mange som 24 prosent føler stress på jobb og verst er det blant IT-ledere i offentlig sektor (44 prosent), og i de største bedriftene (53 prosent).

Stresset påvirker selvsagt balansen mellom arbeid og privatliv. Hele 33 prosent av de spurte mener at situasjonen på jobb påvirker privatlivet negativt og 40 prosent har problemer med å gi slipp på jobben hjemme.

Saken fortsetter under annonsen

Én av fem IT-ledere oppgir at de har blitt en dårligere partner eller forelder på grunn av jobben. Jo større bedriften er, jo mer går det ut over forholdet til familien.

Flere sliter også med søvnen. En av seks oppgir at de sover dårligere på grunn av jobb, noe som er ille nok. Enda verre er det at 20 prosent av de som ikke sitter i ledergruppen har søvnproblemer.

Det mønsteret går igjen: IT-ledere som ikke er en del av ledergruppen, har det generelt sett dårligere på jobben.

Når IT-sjefene blir spurt direkte om hva som plager dem, peker de også på manglende fagmiljø. Med et lite IT-miljø rundt seg, føler mange at de blir alene med problemstillingene, uten noen å sparre faglig med.

I dybdeintervjuene peker mange av IT-sjefene på allsidigheten i jobben som et tveegget sverd. På den ene siden gir det en variert hverdag med mange forskjellige oppgaver, men allsidigheten har også en slagside.

Det er veldig stor spennvidde i arbeidsoppgaver som fort gjør det vrient å jobbe virkelig dypt med en problemstilling.

For noen blir presset så ille at det blir en påkjenning å komme på kontoret. Av våre IT-ansvarlige er det syv prosent som faktisk gruer seg til å gå på jobb. I offentlig sektor så mange som 14 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Kompetansekampen

Kunnskap og kompetanse er ferskvare innen de aller fleste fagområder, og ikke minst innenfor IT og nettverkstjenester. En av de største utfordringene IT-lederne sliter med er nettopp å kunne følge med på utviklingen innenfor fagområdet.  

Når IT-lederne blir spurt i hvilken grad de har tilstrekkelig tid og kapasitet til å følge med i utviklingen innenfor nettverks- og sikkerhetstjenester, svarer 39 prosent negativt. For IT-ledere i offentlig sektor er andelen 56 prosent, og i større bedrifter 53 prosent. Når man ser dette i sammenheng med at hver femte IT-leder kjenner på det å bruke

mer tid på brannslukning enn på utvikling av egne løsninger, gir det et bilde av en IT-organisasjon som fort drukner i feilretting og operativ drift, med mindre muligheter – og kompetanse - til selv å drive utviklingen innenfor fagfeltet.

Tar i bruk ekstern kompetanse

Mange bruker mye av sin tid på å rekruttere, og det er vanskelig å finne folk med den rette profilen og kunnskapen. Svaret på den tapende kompetansekampen blir i mange tilfeller å outsource deler av IT-arbeidet, flytte applikasjoner og lagring i skyen og støtte seg på spesialiserte eksterne leverandører.

Den økende graden av outsouring, sørlig i større bedrifter, gjør at IT-sjefens rolle er under endring. Økt bruk av skytjenester gir rollen som IT-sjef større preg av å være rådgiver og strategisk samspillspartner for eller i ledergruppen. Det er en utvikling de IT-sjefene rapportforfatterne har snakket med én-til-én sier de ønsker.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig fører den økende bruken av outsourcing og skytjenester også til reduksjon i antall IT-folk i bedriften. Flere av IT-sjefene rapportforfatterne har snakket med savner i noen grad å ha et faglig team av IT-folk rundt seg. Innen offentlig sektor kan det se ut som utviklingen går litt begge veier på dette området.

Trenden med skytjenester slår inn der også, men i tillegg blir det krav om mindre bruk av innleide konsulenter. Dette fører til et økende krav om å ha kompetanse og ressurser in-house. Ressurser som det kan være vanskelig å rekruttere.

Dette er IT-sjefenes største utfordringer:

  • 39 % Jeg har ikke tilstrekkelig tid og kapasitet til å følge med i utviklingen innenfor nettverks- og sikkerhetstjenester.
  • 31 % Bedriften har ikke ressursene som trengs for å drifte nettverksløsninger in-house.
  • 30 % IT-leverandørene gir ikke god nok support.
  • 29 % IT-leverandørene retter ikke feil tilstrekkelig raskt.
  • 26 % Ledergruppens IT-kompetanse er ikke tilstrekkelig med tanke på hvor viktig IT er i dag.
  • 26 % Bedriften har ikke en utarbeidet plan for hvordan flytte over til skyen.
  • 24 % Medarbeiderne på IT-avdelingen kjenner ofte på stress på jobben.
  • 24 % Det oppstår ofte problemer med IT eller IT-sikkerhet i din bedrift som er vanskelig å håndtere med eksisterende ressurser.
  • 22 % Jeg opplever at IT-sikkerhet ikke blir tatt på alvor av ledergruppen.
  • 21 % IT-avdelingen er ikke representert i selskapets ledergruppe.
  • 20 % Vi bruker mer tid og ressurser på å slukke brann enn å utvikle våre løsninger.
  • 18 % Bedriften har ofte forstyrrelser i nettilgangen.
  • 16 % Resten av organisasjonen setter urimelige krav til IT.
  • 17 % Bedriften har ofte problemer med skybaserte forretningssystemer og applikasjoner.
  • 17 % Bedriften har forretningskritiske data som ikke er lagret sikkert nok.
  • 16 % Bedriften har ofte problemer med lokale forretningssystemer og applikasjoner.
  • 15 % Det er vanskelig å få gehør for nye IT-løsninger/oppdateringer i ledergruppen.
  • 14 % IT-avdelingen har ikke et rimelig budsjett i forhold til det som forventes å oppnå.
  • 13 % IT-avdelingen har ikke de rette forutsetningene for å løse oppdraget.

Om rapporten:

Rapporten baserer seg primært på en kvantitativ undersøkelse er gjennomført i oktober og november 2022 av Kantar.

Undersøkelsen er gjennomført som et webpanel med 534 respondenter som jobber som IT-sjef eller er ansvarlig for bedriftens IT-drift og innkjøp.

Her er både store og små bedrifter representert. Omtrent ni av ti respondenter jobber i privat sektor, mens én av ti jobber i offentlig sektor.

Saken fortsetter under annonsen