Å be om hjelp på jobben. Illustrasjonsbilde av to personer på et kontor.

Istock / Yuri_Arcurs

Foto

Trenger du hjelp fra noen du ikke har et lederansvar for? Måten du stiller spørsmålet har noe å si for om jobben blir gjort eller ikke. 

Få bedre respons når du ber om hjelp på jobben

Publisert: 7. august 2023 kl 10.40
Oppdatert: 7. august 2023 kl 10.43

­Lest om ledelse. Arbeidslivets liv og levnet er såpass komplisert at ledelse ofte kan strekke seg utover det å få egne medarbeidere til å gjøre en jobb. Ledere kan, for eksempel, måtte spørre en kollega i en annen avdeling om hjelp.

Men hva skal man gjøre når man får diffus respons av typen «jeg skal prøve», «god idé» og «jeg skal se på det», uten at jobben faktisk blir gjort?

Konsulent Rae Ringel hevder i et innlegg hos Harvard Business Review at diffus respons skyldes at ledere ikke behersker kunsten å be om hjelp på en god måte.

Vær klar og velformulert, oppfordrer Ringel. Hun viser til Chalmers Brothers bok Language and the Pursuit of Happiness. Hun gir noen råd som kan virke opplagte, men hvor det likevel kan være lett å snuble for en leder i en travel hverdag:

  • Hva ønsker du? Vær konkret når du ber om hjelp. Fortell hvilke elementer du ønsker skal være med når jobben gjøres, selv om du selv tenker det er «opplagt».

  • Hvem ønsker du det fra? Hvis du spør et team, vil ofte den enkelte tenke at noen andre gjør det, erfarer Ringel. Rett forespørselen til den du vil skal gjøre jobben.

  • Når ønsker du jobben gjort? Tidsangivelser som «i slutten av uken» og «så fort som mulig» kan forstås ulikt i ulike land, men også i ulike bedriftskulturer. Vær klar på når du trenger svar.

  • I hvilken sammenheng skal jobben gjøres? Hvis du forklarer hvordan ting henger sammen, øker sjansen for et godt samarbeid og at oppgaven løses i tide. Hvis du skal rapportere videre til en kunde på et gitt tidspunkt, fortell når du du må ha tilbakemelding for å rekke det.

Hva så hvis du får det Ringel omtaler som «ikke-respons» på forespørselen din? Det vil si svar av typen «det bør gå», «høres bra ut», «jeg skal se hva jeg kan gjøre» …

Da bør du følge opp og si når du kommer tilbake for å få et mer konkret svar, råder konsulenten.  

Du kan for eksempel si: «Flott, la oss snakkes kjapt tirsdag morgen for å se om du kan ta dette videre».

Saken fortsetter under annonsen