Ledere som har vært lenge i jobben kvier seg ofte for å be sin egen sjef om tilbakemeldinger, erfarer rådgiver. Illustrasjonsfoto av to ledere som går og prater utendørs.

Ledere som har vært lenge i jobben kvier seg ofte for å be sin egen sjef om tilbakemeldinger, erfarer rådgiver. 
 

Foto

Istock / Georgijevic

Er du leder? Etterspør tilbakemeldinger

Publisert: 28. juni 2023 kl 10.01
Oppdatert: 28. juni 2023 kl 10.01

Lest om ledelse. Lederstof.dk, nettsiden til den danske organisasjonen Lederne, har samlet tips fra tre eksperter på tilbakemeldinger om hva du selv kan gjøre for å få nyttige tilbakemeldinger.

Ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen fra Lederne opplever ofte at ledere som har vært lenge i jobben ikke tør å be sin egen sjef om tilbakemeldinger. De tenker at de har vært i jobben så lenge at de ikke bør tvile. Men spør om tilbakemeldinger likevel, råder Jensen. 

Anders Trillingsgaard, forskningssjef fra UKON, er enig. Som leder kommer du ikke utenom at du må etterspørre feedback, mener han. 

Men han mener samtidig at du bør tenke igjennom hva du vil ha ut av tilbakemeldingene.

Den beste feedbacken får du fra noen om opplever arbeidet ditt og gir vurderinger du stoler på, understreker han. Hvis du vil utvikle deg, kan det være mer nyttig å få tilbakemeldinger fra dyktige kollegaer, medarbeidere, samarbeidspartnere eller spesialister enn fra lederen, er hans vurdering.

«Det er viktig å ikke forveksle sitt behov for feedback med behovet for å få anerkjennelse fra sjefen», sier Trillingsgaard til lederstof. dk.

Rådgiver Maj Bjerre oppfordrer ledere til å ikke være redde for kritikk. Grunnen til at kritikk gjør vondt, er at vi får en følelse av å ikke være gode nok. Det er ikke unaturlig å føle det slik, men samtidig gjelder det å holde fokus på det som faktisk blir sagt, understreker hun.

«Du skal lytte uten å forklare og forsvare, men still etterpå utdypende spørsmål om hva som fungerer og ikke fungerer. Vær løsningsorientert, og spør hvordan helt konkrete ting kan fungere bedre», sier Bjerre til lederstof.dk.

Både Bjerre og Trilingsgaard har skrevet bøker om tilbakemeldinger.

 

Saken fortsetter under annonsen