Florida-guvernør Ron DeSantis har satt flomlyset på Disney-konsernet og toppsjef Bob Iger i en saftig kulturkonflikt. Shannon Stapleton | Reuters

Florida-guvernør Ron DeSantis har satt flomlyset på Disney-konsernet og toppsjef Bob Iger i en saftig kulturkonflikt.

Foto

Shannon Stapleton | Reuters

Internasjonal leder

Disney-sjef Bob Iger tar kampen for mangfold og inkludering mot DeSantis

Publisert: 15. juni 2023 kl 09.33
Oppdatert: 15. juni 2023 kl 09.33

72-åringen klarer seg med Bob som fornavn og er gammel nok til å kunne være faren til Ron DeSantis (44), omstridt republikaner, guvernør i Florida og klar for å ta opp kampen med Donald Trump (77) om å bli alternativet til Joe Biden (80) i Det hvite hus. Mye står på spill, både for republikanerne, staten Florida, The Walt Disney Company og toppsjefen der, Bob Iger.

­Hvem vinner? Så langt ligger Florida-guvernør Ron DeSantis langt bak Donald Trump i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.  Alex Brandon | AP

­Hvem vinner? Så langt ligger Florida-guvernør Ron DeSantis langt bak Donald Trump i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat.

 

Foto

Alex Brandon | AP

20. november 2022 ble Iger hentet tilbake som ryddegutt for minst to år etter at hans egen håndplukkede etterfølger, Robert A. Chapek, ble veiet og funnet for lett til å løse underholdningsgigantens økonomiske utfordringer – etter bare snaue to år på toppen.

Ny lov startet krangelen

Hva slags krangel er det nå Bob Iger står midt oppi? Vi spoler tilbake til mars 2022. Da undertegnet Florida-guvernør Ron DeSantis lovforslaget som forbyr undervisning om seksuell legning og kjønnsidentitet fra barnehage til og med 3. klasse. Loven har fått tilnavnet «Don’t Say Gay», og går rett inn i det som gjerne omtales som kulturkrigen som nå pågår i mange amerikanske stater om woke, identitetspolitikk, mangfold og inkludering.

Daværende toppsjef i Disney, Bob Chapek, ville først ikke si noe – men så fordømte han loven. Og ikke bare det: Han donerte også 5 millioner dollar til organisasjonen Human Rights Campaign, en interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT).

Møtes i retten

Saken fortsetter under annonsen

Slik politisk innblanding ville ikke DeSantis ha noe av. Med seg hadde han et valgskred av et gjenvalg, og han ble hyllet av høyresiden for sin tøffe linje.

DeSantis har fjernet rettigheter som Disneyworld i Florida har hatt i over 50 år. Det skjedde etter at Disney offentlig kritiserte lover som forbyr kjønnsundervisning.  Jae C. Hong | AP

DeSantis har fjernet rettigheter som Disneyworld i Florida har hatt i over 50 år. Det skjedde etter at Disney offentlig kritiserte lover som forbyr kjønnsundervisning.

Foto

Jae C. Hong | AP

 

 

For et næringsliv som stort sett behandles med betydelig politisk velvilje, overrasket grepet den markedsliberale republikaneren kom med: DeSantis signerte loven som opphevet Disneyworlds særstatus som distrikt med tilnærmet selvstyre og betydelige skattefritak. Distriktet er 40 kvadratkilometer og omfatter hele Walt Disney World Resort, og boligene der ansatte og deres familier bor.

Statusen har Disney World hatt siden slutten av 1960-tallet. Parken kan blant annet bygge nye attraksjoner og bygg uten å søke om tillatelse. DeSantis har sagt han vil bruke sin nye Disney-innflytelse til å selge unna noe av den store eiendomsmassen, som han mener kan brukes til for eksempel en offentlig park, en konkurrerende fornøyelsespark eller et fengsel.

Ron og Casey DeSantis giftet seg – pikant nok – i Disney World i 2009.  Facebook | Ron DeSantis

Ron og Casey DeSantis giftet seg – pikant nok – i Disney World i 2009.

Foto

Facebook | Ron DeSantis

I mai lanserte DeSantis seg som presidentkandidat. Mange mener han vil bruke valgkampen til å kjempe mot verdiliberale krefter, og her har altså Disneyworld blitt en sentral arena for slaget. Pikant nok var nettopp Disney World stedet der DeSantis giftet seg i 2009.

Legg til det faktum at Disney er Floridas største skatteyter og med sine 70.000 ansatte blant de aller største arbeidsgiverne, så har du konflikten i et nøtteskall.

Saken fortsetter under annonsen

I slutten av april i år fikk Disney-konsernet nok og saksøkte DeSantis for å ha straffet selskapet for å kritisere «Don’t Say Gay»-loven. Tidlig i mai gikk DeSantis til motsøksmål.

Derfor tar Disney kampen

Bob Iger er sjefen for de 220.000 ansatte i The Walt Disney Company, og nå fungerer han altså som en slags ryddegutt.

Etter 15 år på toppen i Disney (2005-2020), vet Iger det meste om hva han går til. Usikkerheten han møter bærer navnet Ron DeSantis. Iger stuper inn i debatten stinn av selvtillit. Styrken henter han fra sin lange toppledererfaring. I hans forrige periode som sjef leverte han en avkastning på børsen på hele 578 prosent, mens snittet for USAs 500 største selskaper (S&P 500) var 140 prosent. Slikt gir tillit.

Hvorfor går Disney og Iger til frontalangrep på Florida og DeSantis? Det enkle svaret er todelt:

  • Disney står opp for sitt publikum, og der skal det være plass til alle typer mennesker. Ingen skal føle seg støtt.

  • Disney står opp for sine ansatte, som også la kraftig press på ledelsen for å ta kampen med DeSantis.

Disney-konsernet har banket det fast i strategien sin, med egne mål og programmer for mangfold, rettferdighet og inkludering. Her er tre eksempler:

Saken fortsetter under annonsen
  • Bygge team som gjenspeiler livserfaringene til publikummet vårt, samtidig som vi ansetter og støtter et mangfoldig utvalg av stemmer i våre kreative team og produksjonsteam

  • Utviklingsprogrammer som retter seg mot underrepresenterte talenter

  • Disney Look-retningslinjene for utseende, som ble oppdatert for å dyrke et mer inkluderende miljø som oppmuntrer og feirer autentiske uttrykk for tilhørighet blant ansatte

Berømt og anerkjent

Bob Igers første erfaring med mediebransjen kom som lokal værmelder under studiene i tv- og radioproduksjon Ithaca College i New York tidlig på 1970-tallet. Nå blåser det kraftig fra mange hold, men Iger står støtt – og ser ut til å vite hvilken vei vinden blåser. CV-en forklarer litt av 72-åringens selvtillit. Her er noen av anerkjennelsene:

  • «Årets forretningsperson (2019 i magasinet Time)

  • «Verdens mest kraftfulle mennesker» (2018 i magasinet Forbes)

  • «Årets administrerende direktør» (2014 i magasinet Chief Executive)

  • «Top Gun CEO» (2009 i Forbes)

Under hans ledelse ble The Walt Disney Company blant annet tildelt de globale «Mest anerkjente selskapene» (Forbes) en av de «Beste arbeidsgiverne» (Forbes), en av «Verdens mest beundrede selskaper» (Fortune).

Bob Iger er også mannen bak gigantoppkjøpene av Pixar (2006), Marvel (2009), Lucasfilm (2012) og 21st Century Fox (2019) og åpningen av Disneys første fornøyelsespark i Fastlands-Kina.

Bob Igers bok «The Ride of a Lifetime: Lessons learned from 15 years as CEO of The Walt Disney Company» kom i 2019 og ble en bestselger – og høstet mange lovord, fra blant andre Bill Gates.

Saken fortsetter under annonsen

LES MER | Her er Bob Igers 10 lederprinsipper

I 2018 og 2019 lanserte Iger strømmetjenestene ESPN+ og wDisney+. Her har Iger fortsatt utfordringer med både inntjening og konkurransen fra giganter som blant annet Netflix.

Starter dagen 04:15

Han beskrives som en rett-fram-leder som tror på hardt arbeid og understreker betydningen av balanse mellom arbeid, familie og fritid. Penger er ikke motivasjonen for en ny runde, hans personlige formue er nærmere 4 milliarder norske kroner, og det er blant de lavere anslagene.

Nettstedet Balance The Grind har snakket med Iger om hans daglige rutiner. Der forteller han at han er oppe 04:15, lar telefonen ligge i fred og starter med 45 minutters trening seks dager i uka på en klatresimulator, før han inntar kaffe og dagens papiraviser. Han ankommer kontoret 06:30-06:45. «Jeg er ofte førstemann, og skrur på lyset og setter på kaffen», forteller han.

Også ledelsen i Disney preges likestilling og mangfold: Ledergruppa på 19 har 10 kvinner, i styret er 5 av 11 kvinner.

Ja, vi elsker Florida

Saken fortsetter under annonsen

Motstanderne har kritisert konsernet for å ha en seksuell agenda, for å være politisk korrekte og venstrevridde.

Disney-konsernets merkevarer på et brett. Illustrasjon: The Walt Disney Company

Disney-konsernets merkevarer på et brett. Illustrasjon: The Walt Disney Company

Selv betegner Iger seg som politisk uavhengig, men Disney brukte altså rundt 20 millioner dollar på å støtte både demokrater og republikanere i den forrige presidentvalgkampen. I viktige Florida har Disney derimot stoppet støtten til myndighetene med henvisning til den pågående tvisten, og også stoppet planen om å flytte 2000 arbeidsplasser fra California til et helt nytt anlegg i Florida. Begrunnelsen er «endrede forretningsvilkår».

I mai snakket Iger direkte til aksjonærene:

«Vi elsker staten Florida. Det gjenspeiles ikke bare i hvor mye vi har investert de siste 50 årene, men hvor mye vi har gitt tilbake i form av jobber og samfunnstjeneste, skatter, turisme og annen ansvarlig forretningspraksis. Vi har også alltid respektert og satt pris på det staten har gjort for oss.»

Han la til spørsmålet: «Vil delstaten at vi investerer mer, ansetter flere folk og betaler mer i skatt, eller ikke»?

Høy temperatur

Jeffrey Sonnenfeld er professor i ledelsespraksis ved Yale School of Management og president for Yale Chief Executive Leadership Institute.

I en artikkel i Time roser han Iger for å refse DeSantis «for å bruke Disney World som en politisk arena for sine egne presidentambisjoner». Sonnenfeld kaller også DeSantis’ forsøk på å frata selskapets selvstyrefullmakter gitt for 56 år siden «en enestående statlig inntrenging i privat sektors forretningsbeslutninger».

Sonnenfeld legger ikke skjul på at han misliker DeSantis, og også kona hans, som han beskriver som «en mangeårig kritiker av raseforholdshistorien – en kristen nasjonalist og en person som mener at vann fra springen kan gjøre folk homofile».

Ikke noe å si på debattemperaturen, altså. Så gjenstår det å se om Bob Iger igjen klarer å levere til beste for Disneys publikum og ansatte. Den utfordringen betyr mye for mange flere enn i Floridas Disney World. Hele den virkelige verden følger med.

Robert Allen Iger (72)

Født: 10. februar 1951, Long Island, New York

Aktuell som: Konsernsjefen i The Walt Disney Company gjennom flere tiår gjorde comeback i 2022. Nå står Iger midt i en offentlig kultur- og maktkonflikt med Florida-guvernør Ron DeSantis, som nylig lanserte seg som republikansk presidentkandidat.

Utdanning: Bachelor i tv- og radioproduksjon fra Roy H. Park School of Communications ved Ithaca College (1973), Oceanside High School (1969).

Karriere: Studioveileder hos tv-giganten American Broadcasting Company – ABC (1974–76), ulike stillinger i ABC Sports (1976–87). Lederkarrieren startet samme sted i 1988, da han rykket opp til visepresident for programplanlegging og utvikling. Deretter følger en serie styrelederverv og topplederjobber i ABC-konsernet fram til 1995, da Disney kjøpte opp Capital Cities/ABC og endret navnet tilbake til ABC.

I Disney startet Iger som styreleder for ABC Group i 1996. Han var chief operating officer (CEO) fra 2000-2005, før han ble utnevnt til toppsjef i oktober 2005, en stilling han besatt til han gikk av i desember 2021. Han satt også som styreleder fra 2012 til 2021. I november 2022 hentet eierne ham tilbake i november 2022, nå for en periode på «minst to år».

I perioden 2011-2019 var Iger også styremedlem i Apple.

Sivil status: Gift med journalisten Willow Bay i 1995, de har barna Robert Maxwell og Will. Skilt fra sin første kone Kathleen Susan i 1994, sammen har de døtrene Kate og Amanda.

 

The Walt Disney Company

  • Et av verdens største medie- og underholdningskonsern. Det ble grunnlagt som et animasjonsstudio i 1923 av Walt Disney og hans bror Roy Oliver Disney.
  • Selskapet har sitt hovedkvarter i Burbank i California. 
  • Omsetning 2022 (1.10.21-30.9.22): 82.277 millioner $, rundt regnet 900 milliarder norske kroner
  • 220.000 ansatte, 166.000 i USA og 54.000 internasjonalt. 78 prosent jobber fulltid, resten er deltids- og sesongansatte.