De som jobbet hjemme under pandemien knyttet tettere bånd til noen få kollegaer, andre ble valgt bort
Lest om ledelse. I Sverige, som i Norge, var det mange som jobbet fra hjemmefra under pandemien. Møter med kollegaer måtte skje digitalt, blant annet i videomøter.
Men hvordan ivaretok medarbeiderne på hjemmekontor relasjonene på jobben?
Forskere ved Lunds universitet har i en studie dybdeintervjuet 19 kunnskapsmedarbeidere; deriblant økonomer og folk som jobbet med ulike former for kontorarbeid i næringslivet og i offentlig sektor. Studien ble gjennomført i 2021.
De fleste av dem hadde begrenset erfaring med distansearbeid fra før.
Det forskerne fant i intervjuene, var at man ble mer selektiv i hvem man hadde kontakt med.
– Noen kontakter ble mer intensive, og respondentene opplever at de har lært sine nærmeste kollegaer bedre å kjenne. De har fått en dypere relasjon. Men samtidig ble noen valgt bort. Visse personer var det ganske enkelt godt å slippe, sier Alina Lidén, forsker i tjänstevetenskap ved Campus Helsingborg, Lunds universitet, i en omtale av studien på universitetets hjemmeside.
Totalt sett hadde folk færre kontakter, tilgjengeligheten var dårligere og dynamikken mellom kollegaene ble svakere.
De spontane samtalene om alt og ingenting før og etter møter forsvant når møtene ble digitale.
Respondentene opplevde de digitale møtene som ble avholdt under pandemien som mer effektive og disiplinerte, ifølge denne studien. Men mange savnet den sosiale kontakten; herunder småpraten.
Medarbeiderne i denne studien mente det var arbeidsgivers ansvar å opprettholde de sosiale relasjonene, og var positive til digitale arrangementer som felles kaffepause digitalt osv. Men de enkelte medarbeiderne tok ikke selv ansvar for å bidra.
De svenske forskerne skriver også medarbeiderne fortalte at det ble vanskeligere å skape den dynamikken som trengs for et kreativt og fremoverskuende arbeid. Forskerne mener at dette har stor betydning for utviklingsarbeid.
Forskerne mener det er vanskelig å vite hva som kommer til å skje med de sosiale relasjonene ved distansearbeid fremover, men de mener det er viktig å ha øynene åpne for at det individuelle kan gå på bekostning av det kollektive.
Forskningen ble først omtalt i Arbetsliv.