Bedriftseiere forsikret flere ansatte i fjor
På tampen av fjoråret meldte flere selskaper om privatpersoner som sa opp livsforsikringene sine på grunn av økte priser i samfunnet generelt.
– Et sted må folk spare, og prisene øker overalt. Utgiftene til mat, boliglån og reiser stiger, mens forsikring for liv og helse er lite håndfast før du trenger det. Det gjør den enklere å kutte. Da er det veldig gledelig å se at mange bedrifter tar ansvar og tar vare på sine ansatte, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven i en pressemelding.
Nordmenn forsikrer huset og bilen, men mange dropper forsikring for eget liv og helse.
– Hvis noe skjer blir det fort mye dyrere å ikke ha forsikret helsa di enn om huset brenner ned, sier legen.
Slik økte salget hos norske forsikringsselskaper i fjor:
- 7,7 prosent flere behandlingsforsikringer ble solgt
- 7,6 prosent flere yrkesskadeforsikringer ble solgt
- 5,2 prosent flere forsikringer for kritisk sykdom ble solgt
- 3,5 prosent flere ulykkesforsikringer ble solgt
(Kilde: Finans Norge)
Flere uføretrygdede i fjor
I Norge i dag har snaut 750.000 behandlingsforsikring. 668.000 av disse er kjøpt av bedrifter.
– Det er lurt å ha gode behandlingsforsikringer til de ansatte. Mange plager kan med tidlig og god behandling gjøre at folk kommer tilbake i arbeidslivet raskere. At mange har fått behandlingsforsikring i fjor er bra for både den ansatte og bedriften, sier Helge Skjerven.
Over 2,1 millioner har yrkesskadeforsikring, ifølge tallene til Finans Norge.
– Årsaken til høye tall her er lav arbeidsledighet. Hvis temperaturen i norsk økonomi går ned i tiden framover vil dette tallet trolig også gå nedover, når arbeidsledigheten øker, sier legen.
364.400 personer mottok uføretrygd ved utgangen av 2022, en økning med én prosent fra 2021.
I dag har 10,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år uføretrygd. Tallene kommer fra Nav og viser også at det er stadig flere unge som havner utenfor arbeidslivet. Da må de klare seg med en langsiktig inntekt fra det offentlige på rundt 300.000 kroner.
– Det viser hvor viktig det er med en forsikring som gir ekstra støtte om du blir langvarig syk eller ufør. Å være godt sikret i ordninger gjennom jobben har stor betydning for de ansatte nå, når mange snur på krona for å få økonomien til å gå opp, sier Helge Skjerven. Tall fra Finans Norge viser at innbetalingene til såkalte gruppelivsforsikringer økte med syv prosent fra 2020 til 2021.
– Gruppelivsforsikringer gir utbetaling ved dødsfall, men mange gir også penger ved uførhet, sier han.
– Sjekk hvilke ordninger du har gjennom jobben, men husk at selv med de aller beste ordningene går du betydelig ned i lønn hvis du blir ufør. Derfor har mange egen uføreforsikring på toppen av det arbeidsgiver gir, sier Skjerven.