Roy Hodgson (75) fikk skikk på unggutta i Crystal Palace. 

Foto

Reuters/Andrew Couldridge

Alderen der ledere anser deg som «for gammel» har økt: Seniorene blir mer poppis på arbeidsmarkedet

Publisert: 7. juni 2023 kl 11.20
Oppdatert: 7. juni 2023 kl 12.16

Den årlige undersøkelsen fra Senter for seniorpolitikk, «Norsk seniorpolitisk barometer», viser at ledere nøler med å innkalle kvalifiserte kandidater til jobbintervju når de har passert 59 år. Det er langt under aldersgrensen i Arbeidsmiljøloven, som er 72 år.

De «utdaterte» er blitt eldre

Likevel, i en forskningsartikkel fra Institutt for samfunnsforskning påpekes det at svarene på dette spørsmålet har endret seg over tid; i 2008 var gjennomsnittsalderen 57 år, og i 2021 var den 59 år. En økning på to år i en 13-årsperiode er relativt mye, skriver ISF-forskerne i artikkelen.

De to forskerne, Anne Skevik Grødem og Ragni Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning har sett at det er svært mange respondenter til seniorpolitisk barometer som unnlater å svare på spørsmålet om fra hvilken alder ledere nøler med å innkalle kvalifiserte kandidater til jobbintervju. Det betyr ifølge de to at selve spørsmålet ikke er relevant for mange ledere, fordi de i utgangspunktet er positive til eldre arbeidssøkere.

Deres konklusjon er at det ikke er gitt at ledere flest mener arbeidstakere er «urekkruterbar» i en alder av 59.

Funnene «tyder på at lederes holdninger til å ansette eldre arbeidssøkere kan være mer sammensatte enn det man ofte kan få inntrykk av, og at en betydelig andel av dem som avviser å svare på spørsmål om det finnes en alder der en kvalifisert arbeidssøker er ‘for gammel’ til å kalles inn til jobbintervju, har positive holdninger til eldre arbeidstakere», skriver de to ISF-forskerne.

Ser bevisst etter seniorer

Saken fortsetter under annonsen

Rune Borgen i rekrutteringsselskapet Dfind, som er en del av HR-giganten Randstad, er svært bevisst på å rekruttere seniorer − særlig til merkantile yrker. De siste par månedene har Borgen & co rekruttert 16 kandidater på 55+. Borgen mener det er lettere å få jobb for seniorer på arbeidsplasser der det en er overvekt av unge.

− Vi ansetter ofte folk innen økonomi og merkantile yrker. Det virker som at innen regnskap er det lettere å få jobb som senior. Selv ansatte jeg en selger på 57 i forrige uke, sier Borgen til Senter for seniorpolitikk.

Rune Borgen tror det er viktig at rekrutterere utfordrer kundene sine mer.

− Vi kan bli litt flinkere til å utfordre på kompetanse. Hva er det dette mennesket står for, mer enn alder isolert sett. I alle rekrutteringsprosesser gjelder det å finne rett person til rett plass, sier han.

Veteraner med suksess

Et eksempel fra en virksomhet der ungdommelig friskhet står i sentrum: I Dagens Næringsliv skriver filosof og professor ved BI, Øyvind Kvalnes, om suksessen til to godt voksne fotballmanagere i England. Roy Hodgson (75) og Neil Warnock (74) tok over to lag i fullstendig krise, snudde sportslig nedtur og skapte ny vinnerkultur.

For Hodgsons del handlet det om Crystal Palace. Da han kom dit i slutten av mars sto klubben uten en eneste seier på årets tre første måneder. « På de ni kampene hvor veteranen har hatt treneransvar, har klubben scoret 17 mål. Det tok bare et par uker å skape avstand til nedrykksstreken», poengterer Kvalnes.

Saken fortsetter under annonsen

Neil Warnock overtok Huddersfield i den nest øverste divisjonen da de lå desidert sist, med seks poeng opp til sikker plass på tabellen. Ved sesongslutt var klubben ni poeng over nedrykksstreken. «En formidabel endring i prestasjoner og resultater tok til med en som startet trenerkarrieren sin 42 år tidligere.»

Kvalnes’ poeng er at de to trenerveteranene har den roen, erfaringen og klokskapen man bare kan tilegne seg ved å ha vært ute noen vinternetter før.

Toppfotball er en høyprestasjonsaktivitet. Den foregår under konstant oppmerksomhet fra samfunnet rundt, forklarer Kvalnes:

«Derfor mener ledelsen i klubbene at det er viktig å ha unge og energiske trenere som kan matche og forstå denne virkeligheten. En slik tenkemåte skyver eldre trenere lenger ned på listen over aktuelle kandidater. Tiden ser ut til å ha gått fra dem.»

Men den tankegangen er feil, ifølge BI-filosofen. I kronikken sin konkluderer han:

«Det Hodgson og Warnock har lykkes med i våres, viser tvert imot at ekstremt høy stressfaktor skaper ekstra stort behov for sindig og klokt lederskap».