Selv om handling sier mer enn tusen ord, kan det å si feil ting til en ansatt være ødeleggende.

Foto

skynesher/iStock

6 giftige utsagn som ledere aldri burde komme med

Publisert: 8. mai 2023 kl 10.46
Oppdatert: 9. mai 2023 kl 11.40

­Mange mennesker i lederroller ble forfremmet til lederstillinger basert på individuell jobbprestasjon eller ansiennitet, ikke på grunn av deres naturlige evne til å lede og motivere andre mennesker til å være og gjøre sitt beste.

Dette kan resultere i at altfor mange ledere ikke er rustet godt nok til å inspirere og motivere sine ansatte – spesielt med tanke på hvordan de utrykker seg, skriver Inc.com i en artikkel.

Selv om handling sier mer enn tusen ord, kan det å si feil ting til en ansatt være ødeleggende.

På giftige arbeidsplasser bidrar ondsinnede fraser eller ord som brukes til å angripe og trykke ned ansatte til å øke stressnivået, skape lavere produktivitet og senke bedriftsmoralen.  

Her er seks setninger som gode ledere aldri vil si:

1. Jeg trenger ingen tilbakemeldinger. Dette er retningen vi skal gå

Du vil aldri høre denne setningen fra ledere som setter teamet sitt først. De søker nye perspektiver fra flere mennesker. De snakker med flere ulike sider når vanskelige situasjoner oppstår for å få klarhet og legge en handlingsplan. Når de tar en avgjørelse, kan det hende at den ikke er populær, men det er alltid den riktige avgjørelsen fordi flere mennesker var involvert.

Saken fortsetter under annonsen

2. Jeg er ikke ansvarlig for det – skyld på noen andre

Det beste lederne motstår fristelsen til å skylde på andre og avskrive seg ansvar for å beskytte seg selv til enhver pris. De aksepterer at de ikke er perfekte og innrømmer feil. De erkjenner at de er ansvarlige for sine egne sjefer, men også for sine ansatte. Når ledere innrømmer feil, føler de ansatte seg trygge nok til å ta risiko, gjøre sine egne feil og være åpne nok til å innrømme når de selv roter det til.

3. Jeg trenger ikke opplæring. Jeg vet alt som er verdt å vite.

Det er lite som er så irriterende som ledere som tror de vet alt, og som selv ikke ser behov for å lære å bli en bedre leder. Gode sjefer er villige til å lære og aksepterer gjerne at teammedlemmer er smartere enn dem selv. Ledere vet at de har mye og lære og at hver enkelt ansatt kan lære dem noe. Sannheten er at ledere ikke alltid vet hva som trengs og hva de skal gjøre. De er villige til å lytte før de forslår noe. De som stiller spørsmål, er oppriktig interessert i svarene.

4. Det er derfor jeg ansatte deg. Finn ut av det selv.

Ledere ansetter smarte og kreative mennesker for å gjennomføre komplekse oppgaver, men når en ansatt kommer til deg for veiledning, utnytter gode ledere muligheten til å lære dem til å bli enda bedre. En studie viser at færre en halvparten av de spurte bedriftene hadde implementert coaching som en del av deres resultatstyringsprosess. De få som gjorde det, var bedrifter med høy ytelse.

5. Det er hva det er

Saken fortsetter under annonsen

Når du hører denne tomme settingen fra en sjef, kan du vedde på at lederen nettopp avfeide en ide som var viktig eller verdig til videre diskusjon. Det er tegn på en lat leder. Gode sjefer er villige til å engasjere andre til en dypere samtale for å utforske løsninger, nye ideer eller løse problemene sammen.

6. Jeg kan ikke gjøre dette for deg, så ikke ta bryet med å spørre igjen

Ansatte tolker gjerne denne setningen som at sjefen ikke bryr seg om dem. Det signaliserer at lederen ikke legger inn innsatsen på å få jobben gjort til alles fordel. Det taler til din manglende vilje til å gjøre det som trengs for å styrke teamet og gjøre dem bedre.