Foto

Istock / jacoblund

3 grunner til at folk er engstelige for å bli ledere

Publisert: 14. april 2023 kl 10.53
Oppdatert: 14. april 2023 kl 10.56

­Lest om ledelse. Julia Lee Cunningham (University of Michigan), Laura Sonday (University of North Caroline) og Susan Ashford (University of Michigan) skriver i et innlegg hos Harvard Business Review om noen av grunnene til at folk vegrer seg for å se på seg selv som ledere.

Trioen har gjort studier med over 1700 deltagere som var arbeidstagere, MBA-studenter og kadetter i luftforsvaret i USA. Jevnt over fant at de at jo mer folk uroer seg over omdømmerisikoen som er knyttet til det å være leder, jo mindre sannsynlig var det at de så for seg at de kunne identifisere seg selv med lederrollen.

Det var særlig tre forhold som holdt folk tilbake fra å se på seg selv som ledere, skriver svenske Chef i en omtale av studien:

  • Urolige for å virke dominerende
    Mange av deltagerne i studien ga uttrykk for at de var redde for å bli sett på som sjefete, autoritære eller dominerende hvis de gikk inn i en lederrolle.
     
  • Urolige for at de kunne bli oppfattet som annerledes
    I studien kom det også frem at folk var bekymret for å bli plukket ut og få oppmerksomhet som sjef. Mange bekymret seg over om de måtte gi slipp på følelsen av å høre til i en gruppe.
     
  • Urolige for å ikke virke kvalifisert for rollen
    Uavhengig av om de faktisk er kvalifiserte eller ikke sa mange av deltagerne i studien at de var redde for at andre ville mene at de ikke var egnet for å ta lederskap. Noen er rett og slett redde for å ikke bli tatt seriøst.
Saken fortsetter under annonsen