Norsk selskap med hårete mål

Vil tilby verden digital lederkonsulent

Publisert: 11. februar 2022 kl 11.15
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 11.15

Hvis du har vært leder i mer enn tre uker, har du sikkert vært på kurs, seminar eller samlinger der «lederutvikling» er en av overskriftene. Så har en eller annen ekspert tegnet og forklart hvordan du skal forholde deg til teamet ditt, til sjefene dine og til deg selv i lederrollen. 

Etter en bedre middag på lørdagskvelden og en kjapp oppsummering søndag morgen, er det rett hjem til en ventende hverdag, der nyvunnen innsikt og kunnskap raskt drukner i mer presserende og veldig dagligdagse gjøremål.

«Collaborative Workplace»

Dette har det fortsatt ganske lille teknologi- og konsulentselskapet Level2 i Oslo lenge hatt en ambisjon om å «gjøre noe med». I tre år har de jobbet med en digital løsning for leder-coaching, der mer eller mindre frustrerte ledere kan få råd om mange av de problemstillingene en leder må ta stilling til.

Collaborative Workplace, eller COWPlace, er navnet på den digitale plattformen som i form av en app er «kontoret» til de digitale ledercoachene Therese og Edgar.

− Poenget er å forenkle muligheten for ledere, sier Jon Erik Børresen, organisasjonspsykolog og partner i Level2. Det er han som har kvalitetssikret innholdet i appen, som er testet ut hos kunder ved Diakonhjemmet sykehus og i Sparebank1-systemet. Så dette er faktisk noe «ekte ledere» prøver ut i «virkeligheten». 

«Natural Language Processing»

Saken fortsetter under annonsen

Fortsatt litt skeptisk? Du synes det høres ut som en type «Siri» for ledere? Eller som en eller annen «Kari» eller «Tom» som befolker kundesentrene rundt omkring og som bidrar til at du sjelden får løst det problemet du har?

− Hør her. Hvordan kan en figur i en app som heter Therese svare ut problemstillinger en leder står i og som ofte kan være ganske komplekse? Bruker dere kunstig intelligens og «maskinlærings-teknologi»? 

− Ja, svarer Børresen kontant. – Vi bruker Natural Language Processing og MaskinLæring. Systemet er lukket, der vi har kodet alt av innhold. Men vi slipper ikke den kunstige intelligensen fri til å «tenke selv», for da går det fort galt av sted.  Her må vi ha kontroll på innholdet, sier organisasjonspsykologen og forklarer:

− Det dreier seg om at vi har matet en server med tusenvis av problemstillinger og mulige måter disse kan håndteres på. 

«Therese» og «Edgar» gir ikke konkrete råd av typen «da må du gjøre slik og sånn». Det som er greia er at de stiller spørsmål og inviterer den enkelte til selv å reflektere videre rundt de spørsmålene hen måtte ha. 

− Det handler i bunn og grunn om å trene kommunikasjon, reflektere over problemstillingene som dukker opp og finne kloke grep for å løse typiske ledelsesutfordringer, sier Børresen.

«Triosamtaler»

Saken fortsetter under annonsen

Det hele startet med at Diakonhjemmet ville bli bedre på samhandling mellom egne ledere, og tok kontakt med Level2, som jo også jobber med «vanlig» organisasjons- og lederutvikling. 

«Hva med å gjøre dette digitalt?», var det en som sa, nesten litt på spøk. Men ideen vokste. Hva med en digital problemløsningsmetode for mindre grupper, kanskje? For mellomledere og førstelinjeledere som ikke har tilgang til en masse mentorer og kurs på fast basis? 

Dermed ble utviklerne hos Level2 satt i jobb. 

Og resultatet er en tilsynelatende enkel og brukervennlig app, som brukes på følgende måte:

Du logger deg på som bruker, og forteller litt om egen lederrolle. Så har selve «coaching-seansen» tre steg. «Triosamtaler» eller «triologer», kalles det på psykologi-språket.

  • Først er det den som har en utfordring – deg – selve fokuspersonen som da gjerne er en leder som trenger hjelp, «noen å snakke med».

  • Så har du «Therese» − som er din, lederens, samtalepartner, og som stiller åpne spørsmål og som ber deg om å beskrive din lederrolle og de utfordringene du har i teamet ditt.  

  • Men det er også en tredjeperson med i seansen. «Edgar». Han observerer samtalen mellom deg og Therese. Og etter noen minutter er det Edgar og Therese som «snakker sammen» og drøfter din situasjon mens du bare hører på. Det gis ingen konkrete råd, men ulike årsaker til hva et problem eller en utfordring bunner i blir løftet fram. 

Til slutt vender Therese tilbake til deg og spør om hva du har fått med deg og eventuelt lært av samtalen mellom henne og Edgar. Her kan du stille spørsmål, og svarene du da får kan komme i form av enkle råd. Men det viktigste Therese gjør er å stille en lang rekke spørsmål, slik at du selv nærmest blir «tvunget» til å reflektere over din egen situasjon og rolle. Til slutt blir du utfordret til å ta grep. 

Saken fortsetter under annonsen

Den «samtalen» som Therese og Edgar har seg imellom og de spørsmålene som stilles hentes opp fra en server i Belgia som er matet inn med utallige problemstillinger. Basert på de utfordringene som fokuspersoner har, finner da Therese og Edvard fram til hva denne bør reflektere mer over, samt kommer med forslag til hvordan hen bør gå videre.    

Therese og Edgar skal kunne svare på alle typer spørsmål. Her skal du både kunne spørre om «folk som ikke fungerer godt nok» og om «strategier som ikke funker».

− Vi har rett og slett digitalisert et lederkonsulentbyrå, sier Jon Erik Børresen. – Med en mye lavere timepris, legger han til. 

COWPlace, som appen heter, kommer i både en norsk-, svensk- og engelskspråklig versjon.

− Vi tester nå ut en betaversjon. Planen er å lansere COWPlace bredt i mars, forteller Børresen. 

USA og England

− Hvem er Therese og Edgar ment for?

Saken fortsetter under annonsen

− Det brukes millioner, ja milliarder av kroner på lederutvikling hvert år i Norge og i den vestlige verden. Men denne kursingen er som oftest rettet mot toppledere eller kanskje mellomledere. Vi ser for oss at vår løsning også kan brukes av prosjektledere og første- og andrelinjeledere. Her er det et hull i markedet. 

Børresen & co ser for seg å selge appen som en type abonnement der brukerne beteler rundt 400-500 kroner i måneden. Men dette med pris har de ikke landet skikkelig ennå, understrekes det. 

Jon Erik Børresen forteller videre at den versjonen de har utviklet først og fremst er opptatt av utfordringer og problemstillinger som oppstår i team. Therese og Edgar er altså ikke like flinke til å gi råd om individuelle og mer personlige problemstillinger som kan oppstå på en arbeidsplass. Men det kommer snart, understreker Børresen. Vi har valgt å begynne med team, sier han. 

Level2 mener appen kan fungere som et HR-verktøy i tillegg, særlig for store, men også små og mellomstore bedrifter. Gjerne etter at man har gjort en arbeidsmiljøundersøkelse og lederen trenger å forstå hva resultatet betyr og hva de kan gjøre videre.

Men Norge vil ikke være det viktigste markedet for Therese og Edgar. Level2 vil ut i verden med sitt nye produkt, som de selv mener er «one of a kind». 

− Primærmarkedet vårt er nok USA og England, ikke Norge, påpeker Børresen. − Amerikanerne prater mer med dingsene sine er nordmenn, de er mye mer dus med å snakke til «Siri» og «Google».

Dessuten er arbeidslivet mer hierarkisk i USA og England enn her hjemme, framhever Børresen. Ledere på lavere nivåer har større behov for bistand. Det er høyere terskel for dem å snakke med sin nærmeste leder om utfordringer, rett og slett. 

Saken fortsetter under annonsen

− USA og England? Det er ikke noe i veien med ambisjonene deres akkurat?

− Absolutt ikke. Man bør sette hårete mål.  /

Lurer du på hvordan dette funker i praksis? Vi har testet «Therese og Edgar»