Tror lederskapet i «Borgen» like gjerne kunne skjedd i Norge
Dansker i Norge mener norske ledere ikke er så kyniske og harde i klypa som i Danmark.
Det er feil, mener norsk professor.
Dansker mer pragmatiske
Lars Esholdt er dansk, og driver sitt eget lederrekrutteringsselskap, Esholdt Executive Search, i Norge. Han mener dansker i stort er mer direkte enn nordmenn, noe som også kommer til uttrykk i «Borgen»:
− I Danmark er man mer pragmatiske enn i Norge. Så også i politikken: I Danmark spør man: «Lønner det seg»? I Norge spør man: «Er det lov»?
− I «Borgen» ser man det pragmatiske politiske ståstedet. Og dette fortrenger mye av de prinsipielle og moralske aspektene, mener Esholdt.
De spiller mer «hard ball» i Danmark. I Danmark vinner det pragmatiske over verdiene, mener Lars Esholdt.
For enkel analyse
Det er den norske professoren i ledelse ved Høyskolen Kristiana, Tom Karp, uenig i.
− Jeg tror Esholdt analyse er litt for enkel og stereotypisk. Makt korrumperer like mye i Norge, og det er ikke noe som tilsier at også norske ledere spør seg om «hva som lønner seg», sier Karp.
− Vi profiler oss for eksempel som klimavennlige, mens vi pumper opp olje og gass for harde livet. Vi sier vi er en fredsnasjon og selger våpen som aldri før. Jeg tror det er mye pragmatisme her i landet også, sier Tom Karp.
Dagens Perspektiv skrev forrige uke flere artikler om nettopp «Borgen», der ledelse og lederskap er et sentralt tema gjennom hele serien.
− Som TV-serie har jo Borgen flere lag og temaer, men den kan helt klart sess på som en interessant og relevant serie om ledelse, sier Karp, som selv har sett serien. Han mener altså de mindre gode sidene ved makt og lederskap som vises i serien ikke nødvendigvis er et «særdansk» fenomen.
− Hvis vi sier at et hovedtema er vilje til makt, lysten til å beholde den og gjøre mye for det, og at makt korrumperer, så skjer jo det her også. Hele Erna Solbergs regjeringstid handlet jo om pragmatisme og vilje til å beholde makten, og dermed snu seg litt etter vinden. Om dagens regjering vil legge seg på samme linje, gjenstår å se. Men viljen til makt ser ut til å være stor, og det må den være, hvis man skal få til noe som politisk leder, sier Tom Karp.
Les mer, og døm selv: