Tre av ti energiselskap opplever at ledelsen holder dem tilbake i digitaliseringen
Nesten tre av ti energiselskap (27 prosent) opplever at ledelsen holder dem tilbake i den digitale transformasjonen. Én av hovedutfordringene viser seg å være manglende enighet om tiltak og investeringer på ledelsesnivå.
Det globale snittet her er bare litt lavere – 24 prosent. Bare 16 prosent av nordiske selskaper sier de er i mål med sin digitale transformasjon.
Det viser en ny undersøkelse som har kartlagt statusen på digitalisering i energibransjen, gjennomført av Censuswide på vegne av programvareselskapet IFS.
– Undersøkelsen har avslørt hvordan energi- og forsyningsorganisasjoner holdes igjen når det kommer til digital transformasjon, blant annet gjennom manglende evne til å definere og måle hvordan de skal sikre avkastning på sine programvareinvesteringer, poengterer sier Per Arne Flatebø, nordisk konsulentsjef i IFS i en pressemelding.
– Vi vet at selskaper i energisektoren er svært risikovillige og at de ofte har å gjøre med interessenter som krever bevis, på nettopp avkastning. Manglende evne til å sette et kvantifiserbart tall på hva de vil få for sine utgifter og når hindrer dem derfor i å utvikle seg, legger Flatebø til.
Vanskelig å måle avkastning
En annen sentral utfordring, sett fra et digitaliseringsperspektiv, er oppfattelsen av at det er for vanskelig å måle avkastning på investeringer når det kommer til å bruke penger på egnet teknologi.
Tre av ti nordiske energiselskap (32 prosent) mener dette er den største utfordringen. Norden er ikke alene om dette. Snittet fra selskap over hele verden ligger tett opptil, med 29 prosent.
– Fordi denne industrien nå er under hardt press, er det ikke et alternativ å gjøre ingenting. Flere og flere av disse organisasjonene forstår dette, og det er faktisk den gode nyheten oppi dette her, understreker Flatebø.
Hos olje-, gass- og forsyningsorganisasjoner over hele verden oppgir tre av ti (31 prosent) behov for tettere samarbeid og integrasjon på tvers av funksjoner, som de to viktigste driverne for bruk av programvaresystemer.
30 prosent mener det er bedre prosjektstyring som er den viktigste driveren. Hos de nordiske selskapene sier nesten fire av ti (36 prosent) det samme, tett fulgt av forbedret ressursstyring (34 prosent) og optimalisert kundeopplevelse (31 prosent).
Norden ledende på bærekraft
Nesten halvparten (49 prosent) av de nordiske selskapene mener at bærekraftig energi er det forretningsområdet som har størst potensial for vekst ved bruk av teknologi. Det globale snittet er på 38 prosent, hvilket tyder på at fokus på bærekraft er mer etablert i de nordiske landene.
Undersøkelsen avdekket også at 44 prosent av organisasjonene med bærekraftmål ønsker å investere i mer energieffektive eiendeler og infrastruktur for å nå disse målene.
Barrierer for digital utvikling
Mangel på kunnskap fremheves som en sentral utfordring når det kommer til barrierer for digital utvikling, faktisk oppgir hele 25 prosent av de nordiske selskapene dette som barriere nummer en.
Organisasjoner både trenger og ønsker mer klarhet i hva slags løsninger programvare vil levere. Globalt sier nesten åtte av ti (79%), i Norden (77%) at det er viktig at programvaren må ha innebygd evne til å sette og måle kritiske KPI-er.
Ny teknologi
Undersøkelsen viser også at det stor etterspørsel etter ny og innovativ teknologi på tvers av energisektoren.
-
72 prosent fremhever dataanalyse som viktig.
-
70 prosent refererer til virtuelle assistenter.
-
69 prosent Tingenes Internett (IoT).
– Likevel kan vi nok anta at teknologien totalt sett nå først og fremst skal forbedre kundeopplevelsen og bruk av ressurser. Oppsummert har denne forskningen avslørt at selv om mange selskaper i energi- og forsyningssektorene jobber mot digital transformasjon, blir de fleste holdt tilbake, mener Flatebø.
Hvordan oppnå avkastning?
Ett av hovedproblemene er også her manglende evne til å definere og måle hvordan de vil oppnå avkastning på investeringen fra implementering av teknologier som EAM, ERP, MWM, analyse og tingenes internett (IoT).
Dette er etter hvert blitt kjente barrierer som mer avanserte programvareleverandører overvinner, spesielt gjennom utvikling av komponérbare plattformer.
– Når ledergruppene er sikre på at de kan sette mål og bruke meningsfulle KPIer veldig enkelt, er det mer sannsynlig at energi- og forsyningssektorene vil fremme transformasjonsendringen som vil gi næring til nye tjenester, mer vedvarende relasjoner og større inntekter, understreker den nordiske konsulentsjefen i IFS.