Trakasserende ledere er skadelig for helsa
Har du en leder som latterliggjør deg, kritiserer deg når andre er til stede, kommer med negative bemerkninger om deg til andre eller sier at du er udugelig?
I så fall er du ikke alene.
Om lag 4,3 prosent svarer bekreftende på ett eller flere av disse spørsmålene i en undersøkelse fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami). Formålet med undersøkelsen har vært å undersøke omfanget av trakasserende ledelse i arbeidslivet.
Selv om andelen som utsettes for en trakasserende leder er lavt, vil antallet arbeidstakere som utsettes for dette, være høy. Og for disse kan mobbingen og trakasseringen de blir utsatt for, ha store negative konsekvenser for den psykiske og fysiske helsa.
Er avhengige av lederen
Arbeidstakere er i stor grad avhengige av lederen for å få gjort jobben sin på en god måte, påpeker Johannes Gjerstad, som er forskningssjef ved Stami og professor i fysiologi ved Universitet i Oslo.
– Å bli hakket på, latterliggjort eller stengt ute fra fellesskapet av nærmeste leder kan en derfor oppleves som svært truende. Det gir en opplevelse av sosialt nederlag. Derfor er trakasserende ledelse en sterk psykososial belastning for dem som blir utsatt for det, sier han i en omtale av den nye undersøkelsen på Stamis nettsider.
Trakasserende oppførsel fra en leder påvirker arbeidstakerens sinnsstemning og arbeidsmotivasjon. Det kan også ha alvorlige fysiologiske langtidseffekter, ifølge Gjerstad.
– Å være avhengig av gruppen ligger i genene våre – og derfor blir maktspråk som setter oss utenfor dette livsviktige fellesskapet, ekstra truende, sier han.
Blir fysisk syke
Tidligere forskning har vist at mobbing og trakassering på arbeidsplassen kan gå ut over den psykiske helsa. Å bli utsatt for dette kan blant annet føre til angst og søvnproblemer.
Slikt sosialt stress også kan gi fysiske helseskader. Nye data viser at det kan gi langvarige endringer i hjernen og immunsystemet. Slike endringer kan gi nedsatt allmenntilstand, forteller Stami.
– Dette viser at det å bli utsatt for gjentatte sosiale nederlag også kan gjøre folk fysisk syke. Dette er nytt og har tidligere fått lite oppmerksomhet, sier Gjerstad.
Også positiv ledelse har stor betydning for helsa til de ansatte.
Genene spiller en rolle
Ikke alle er like utsatt for fysiske og psykiske helseskader som følge av sosialt stress. Både miljøfaktorer og genetiske faktorer har betydning.
Ved å inkludere genetiske faktorer i analyser kan man påvise sammenhenger mellom arbeidsmiljø og helseplager som ellers ville blitt oversett, påpeker Stami.
– Derfor er kunnskap om hvordan genetisk variasjon påvirker stressaktiveringen og påfølgende helseplager viktig, understreker Gjerstad.
I tillegg til at negativt sosialt stress på kort sikt kan påvirke sinnsstemning, motivasjon og arbeidsevne, kommer den langvarige fysiologiske effekten.
–Det er disse langtidseffektene som i størst grad ser ut til å være påvirket av de genetiske faktorene, forteller forskningssjefen.
Positiv ledelse er viktig
Det er viktig å erkjenne at dårlig ledelse går ut over helsa til de ansatte, mener Stami. Samtidig er det viktig med kunnskap om hvilken betydning gode ledere har for en virksomhet.
Forskning viser nemlig at det i stor grad er mulig å forebygge stressrelaterte subjektive helseplager.
En fersk Stami-studie viser at de som i størst grad blir påvirket negativt av dårlige sjefer, er de samme som blir påvirket mest positivt av gode sjefer.
– Noen blir derfor påvirket mer enn andre av egne ledere, men det kan også være positivt. Også positiv ledelse har stor betydning for helsa til de ansatte, sier Gjerstad.
Gode ledere er derfor viktig, spesielt for de arbeidstakerne som blir påvirket negativt av dårlige ledere. Derfor er lederrekruttering og lederutvikling trolig viktigere enn tidligere antatt, mener Stami.
– Å jobbe målrettet for å utvikle ledere som skårer høyt på positiv ledelse vil gagne mange, men spesielt dem som er mest sårbare for dårlige ledere, sier forskningssjef Johannes Gjerstad.