Tidligere deltakere på Sjefskurset: − Du får noen aha-opplevelser
Jørund Rytman er i dag administrerende direktør i SMB Norge, og jobber til daglig med å slåss for små og mellomstore bedrifters vel og vel. Men han har også bak seg 12 år og tre perioder på Stortinget for Fremskrittspartiet. Og i 2017 deltok han på Forsvarets sjefskurs.
− Det var i min siste periode på Stortinget, dessverre … Jeg skulle egentlig ønske at jeg hadde fått Sjefskurset i min første periode, sier han.
− Så kurset var nyttig for deg?
− Ja, veldig nyttig. Det gir en ekstremt god innføring om forsvarsevne og ulike scenarioer. Jeg er ganske sikker på at hvis alle på Stortinget hadde vært på dette kurset, så hadde nok statsbudsjettet sett helt annerledes ut.
Aha-opplevelser
− Du får noen aha-opplevelser om den norske beredskapen. Da jeg gikk der i 2017, var det flere norske selskaper som produserte og solgte droner. Vet du hvor mange droner norsk politi hadde i 2017? spør Rytman, og svarer selv:
− Null.
Han vet at ståa er annerledes nå, og at han dermed ikke har «røpet noen statshemmeligheter».
− Det er mye man som «vanlig borger» antar og tror om Forsvaret og beredskapsorganisasjonene våre. På Sjefskurset får du vite noen sannheter. På godt og vondt.
Jørund Rytman har, etter at han begynte i SMB Norge, og nå som leder, initiert deres årlige SMB Norges sikkerhetskonferanse, der blant annet cybersikkerhet er et sentralt emne. Det mener han Sjefskurset har vært en utløsende faktor for.
− Vi har nettopp gjennomført vår fjerde årlige konferanse. Man drar jo med seg kunnskap man får på Sjefskurset inn i senere roller.
Les mer om Forsvarets sjefskurs
-
De utvalgte: Forsvarets Sjefskurs er landets mest myteomspunne
-
Sjefskurset: En del av «totalforsvaret»
-
Disse har gått der tidligere: − En aha-opplevelse
-
Professor i ledelse Jan Ketil Arnulf: Selektering av eliter
-
Kristin Skogen Lund i 2018: − Veldig relevant for min nye jobb
Tre måneder er lang tid
− Har du fortsatt kontakt med andre fra ditt «kull»?
− Ja, vi møtes regelmessig. Og det er flere jeg også har tettere kontakt med. Det er lettere å ta kontakt med hverandre etter at man har vært på et slikt kurs.
− Men du er ikke redd for at du som «heldig deltaker på Sjefskurset» på en måte blir avkrevd en type lojalitet som kan være problematisk?
− Nei, på ingen måte. Du blir jo oppfordret til å stille kritiske spørsmål, og du får høre ærlige og usensurerte meninger fra deltakerne. Som politiker vet jeg dessuten at «over alt hvor du går i samfunnet», så har jo alle «sin versjon av ting». Dette har du i bakhodet. Men altså, her er det en god miks av flinke folk som deltar både i undervisningen og som «medelever».
− Det varer jo i tre måneder. Er det verdt det?
− Ja, men det er klart det er lenge for en toppolitiker å være borte. Derfor er det nok sjelden at for eksempel partiledere deltar. Det er mulig man kunne gjort noe med lengden på selve kurset.
− Men når det er sagt, så har jeg til gode å møte noen som mener at Sjefskurset var bortkastet tid.
«Du får noen aha-opplevelser om den norske beredskapen»
Et privilegium
− Jeg opplevde det som et privilegium å få en så konsentrert tilgang til så solid kunnskap, informasjon og kompetanse.
Det sier tidligere stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. Han tok Forsvarets sjefskurs i 2010. I dag jobber han som seniorrådgiver ved IMDI – Direktoratet for mangfold og inkludering.
− Du får mulighet til å reflektere og diskutere med folk med svært ulike bakgrunner. Her var det politikere, organisasjonsfolk, fagforeningsledere, toppbyråkrater, forretningsfolk og militære. Jeg mener kurset var nyttig og meget interessant. Vi hadde svært gode foredragsholdere, fikk besøke militære installasjoner og var på spennende reiser i både inn- og utland.
− Du får direkte innsikt i hva som foregår på bakken i forskjellige deler av samfunnet, framhever Chaudhry.
«Jeg har ikke endret syn, tror jeg. Men jeg har jo fått et bredere perspektiv på ting»
Bredere perspektiver
− Har du hatt nytte av kurset i etterkant?
− Det er vanskelig å si om jeg har hatt direkte nytte. Men du får jo økt kunnskap og et bredere perspektiv på ting. Å få dette overordnede blikket på strategier og utenriks- og sikkerhetspolitikk, det er jo nyttig i seg selv.
− Du føler ikke at du blir «påtvunget» et bestemt syn da? Du er jo SV-er, og har vel da ikke alltid vært helt på linje med den forsvars- og sikkerhetspolitikken som er ført her til lands?
− Man må jo alltid ha med seg både sunn fornuft og et kritisk blikk når man går på et slikt kurs. Det er viktig å stille kritiske spørsmål, og det blir man jo oppfordret til.
− Men det er klart, det er jo Forsvaret som kjører opplegget og man blir servert utsatt for Forsvarets tanker og holdning. Så du er nødt til å være våken i timen, sier Akhtar Chaudhry.
− Har du endret syn på «saker og ting» etter å ha deltatt på Sjefskurset?
− Jeg har ikke endret syn, tror jeg. Men jeg har jo fått et bredere perspektiv på ting.
− Er dere som gikk der i 2010 fortsatt på fornavn?
− He, he. Det har jo gått lang tid nå. Men vi holder kontakt og vi treffes fortsatt med jevne mellomrom, sier den tidligere «sjefskurs-eleven».
− Forresten, i dag er jeg og resten av «kullet mitt» invitert til foredrag med Kripos-sjefen i regi av Forsvarets høgskole.