Ti røde flagg i jobbintervjuet
Harvard Bussiness Review har gjennom å intervjue en rekke amerikanske ledere og hodejegere kommet fram til 10 ting du som kandidat til «drømmejobben» bør være obs på − og som hver for seg er et så stort rødt flagg at du bør tenke deg godt om før du takker ja til et eventuelt jobbtilbud:
1: Stadige endringer av intervjuavtalen. At en leder er «busy», er forståelig, og du må tåle at en intervjuavtale endre en gang. Kanskje til og med to ganger. Men dersom avtalen blir endret en tredje gang, bør du tenke deg godt om. Da er ikke sjefen særlig interessert i de hen vil rekruttere.
2: Mye «drittsnakk» om andre avdelinger. Ofte er det «gnisninger» mellom ulike avdelinger eller miljøer på en arbeidsplass. For eksempel mellom «salg og produksjon». Hvordan ledere/intervjuere omtaler «de andre» kan være en indikator på arbeidsmiljøet. Snakker de veldig nedsettende om andre avdelinger, bør varsellampen lyse.
3: Verdi-krasj. Du bør kjenne på dine egne verdier før, under og etter et jobbintervju. Dersom du føler at bedriften eller de som intervjuet deg har svært forskjellige verdier enn det du selv har, er dette et digert rødt flagg.
4: Uklare og ulike svar på spørsmål. Dersom du får mange uklare og utydelige svar på dine spørsmål om bedriften, bør du være obs. Og dersom du i tillegg får ulike svar far ulike intervjuere/ledere, så er det røde flagget der.
5: Jobben «endrer seg» under intervjuet. Verden er i stadig endring, og det er arbeidslivet også. Men dersom den jobben du så annonsert og som du søkte på blir «en helt annen» under intervjuet, bør din indre alarm gå. Det tyder på dårlige kommunikasjonslinjer internt.
6: Grove spørsmål. I en TV-serie blir intervjuobjektet spurt: Er du en drittsekk? Og for å få jobben, var det naturlige svaret «ja»… Dersom du blir stilt spørsmål som oppleves som krenkende, rasistiske, sexistiske eller på annen måte er svært ubehagelige – og ofte ulovlige – så er det et av de større røde flaggene. Ikke bare sier det mye om omgangstone og «kultur», det viser også at det er greit å oppføre seg dårlig overfor hverandre.
7: Manglende engasjement. Hvis intervjueren virker uinteressert eller lite til stede i situasjonen, er det et rødt flagg. Det kan tyde på at de har en annen i kikkerten som de heller vil ha. Dette er en situasjon som også kan oppstå i et andregangsintervju, etter at første runde var «veldig bra». Vanligvis har de en annen som førstevalg når slikt skjer. Men det kan også tyde på en ledere som er dårlig til å kommunisere
8: Ulike oppfatninger om arbeidsoppgavene. Dersom du blir intervjuet til en bestemt stilling, og en annen leder/bisitter i intervjuet viser seg å ikke være på linje med den som kjører intervjuet, så børe varsellampene lyse. Det kan tyde på intern uenighet om både behov og arbeidsoppgaver. Særlig sterkt bød lampene lyse dersom den som er skeptisk er høyere opp på rangstigen enn den som intervjuer.
9: Ting drar veldig ut i tid. Det tar ofte tid å finne de rette folkene. Og bedriftene vil ikke ansette feil person. Men dersom det aldri blir slutt på oppgaver, tester og intervjurunder, og dersom hele prosessen tar mer enn et par, tre måneder uten at man får bestemt seg, har vi å gjøre med et ganske så rødt flagg. Det kan tyde på at virksomheten er i overkant konsensussøkende eller at det er sterk uenighet om ditt kandidatur. Ingen av delen er særlig gunstig.
10: Take it or leave it. Nå. I USA kaller de et «exploding offer» – et jobbtilbud med ekstrem kort akseptfrist. For eksempel fra den ene dagen til den andre. Dette kan sette deg I en vanskelig posisjon, særlig hvis du har andre prosesser gående, eller du føler du må tenke deg godt om. Et slikt tilbud er et rødt flagg. Det er egentlig et ultimatum, og det er sjelden en god måte å sterte i en ny jobb på.