Lise Klaveness: – Team må håndtere egoistene og sette pris på stjernene
Under Oslo Business Forum denne uken snakket fotballpresident Lise Klaveness om viktigheten av å bygge sterke team for å lykkes.
– Vår oppgave som ledere er å finne ut hvilken framtid vi ønsker oss. Det er veldig vanskelig å spå fremtiden, men du må ha et team som er villig til å tilpasse seg en fremtid som du ikke kan forutse.
Uansett hvilke strategier og ambisjoner man har som leder, understreket Klaveness at det alltid handler om menneskene. Hennes oppskrift på et vinnerlag består av parameterne samhold, store ambisjoner og anerkjennelse.
– Det handler om samhold og folk som liker å være sammen med hverandre. Det er sterke bånd mellom teammedlemmene. De vil kaste seg foran en annen på laget for å dekke over deres feil, forklarer hun.
Men man trenger også teammedlemmer med veldig store ambisjoner og som jager etter alle mål. De som ønsker å prestere over gjennomsnittet og som ønsker å konkurrere
– Vi trenger også dem som vil være stjerner og som ønsker anerkjennelse. Vi trenger et team som kan håndtere egoistene og som setter pris på stjernene.
Team er ikke statiske
Klaveness understreker videre at det er viktig at ledere forstår at disse tre parameterne kan og vil og konkurrere mot hverandre.
– Et veldig sterkt teambånd kan stå i veien for en stjerne, eller tre stjerner. Og omvendt. Er konkurransen innad i teamet sterk hele tiden, fører det til at folk ikke ønsker å være sammen.
Du som leder kan dermed ikke slappe av selv om du har et høypresterende team – fordi variablene konstant endres over tid.
– Ledere må konstant jobbe med parameterne og balansere dem hele tiden. Det kritiske er å forstå målene man har satt og lede mot dem slik at de former deg som leder. Det ser enkelt ut på papiret, men er veldig vanskelig i praksis.
For å nå det overordnede målet, vil teamspillerne dine konkurrere mot hverandre. Det vil føre til spenning i teamet. Det mener Klaveness er uunngåelig, men også nødvendig.
– Jeg synes det er veldig hardt. Hvis atmosfæren er dårlig, liker jeg å slå av en spøk for å lette spenningen. Jeg er ute etter å fjerne friksjoner, men som leder kan man ikke alltid jobbe for å unngå friksjoner. Du må sette pris på friksjonene. Styrken må strekkes for å kunne nå langt.
– Ledere må ut av sin egen komfortsone. Jeg ha måtte føle på maktesløshet, å være liten og ha svak selvtillit. Ledere må kjenne på disse følelsene fordi det er der magien skjer.
Klaveness mener det er viktig for ledere å ha verdier og visjoner for selskapet de leder, men understreker at du som leder også må ha skreddersydde metoder for de gjennomsnittlige ansatte og stjernene.
– Ledere skal ha de samme verdiene, men bruke ulike metoder.
FIFA-talen
Lise Klaveness snakket også om de berømte talen hun holdt under FIFA-kongressen i Doha i mars i år. Den modige og direkte talen om menneskerettighetsbrudd og diskriminering der hun kritiserte mektige FIFA; det internasjonale fotballforbundet.
Like før hun gikk på scenen i Doha, følte hun på et sterkt ubehag, forteller hun fra scenen hos Oslo Business Forum. Mange hadde advart henne mot å mene for sterkt og kritisere landet hvor fotball-VM 2022 skal arrangeres i vinter.
– De advarte meg mot å gå for langt fordi jeg da kunne ødelegge karrieren min etter tre uker som fotballpresident. Men så fikk jeg melding fra en ukjent som sa til meg at jeg skulle bruke alt jeg hadde lært i livet og være sterk. Dette var veldig styrkende. Det fikk meg til å fokusere på alt jeg har lært i livet og i karrieren.
Klaveness utfordrer alle til å være den type ledere – hjelp andre til det neste nivået.
– Vil du gå raskt, gå alene, men hvis du vil gå langt, må du gjøre det sammen med et team – på tvers av selskaper og sektorer.
Et perfekt dilemma
Fotball har brakt glede og samhold til et globalt samfunn. Klaveness frykter imidlertid at det er mørke skyer i horisonten. Hun oppfordrer fotballedere verden over til å være voktere av spillet.
– Fotball på sitt beste er for alle. Men i dag er det ikke like konkurransevilkår for alle. Selv om kvinnefotballen har blitt mer profesjonalisert de siste årene, øker likevel forskjellene på fotballkamper mellom kvinner og menn.
Fotballen har dessuten store vansker med å rekruttere kvinnelige ledere til toppstillinger. Klaveness forklarer at fotballen befinner seg i et system hvor det er systematisk og strukturelle differensieres mellom kjønnene.
– Vi har et perfekt dilemma. På den ene siden er det et system som minner om apartheid. Vi bruker alle pengene på mennene og inntektene vil øke, slik at vi kan bruke pengene på kvinnene senere. Men et slikt system kan vi ikke ha.
– Det vil øke forskjellene i fotballen. Vi kan ikke ha et slikt system fordi vi må behandle våre unge jenter og gutter likt. Vi kan ikke drive forskjellsbehandling mellom unge jenter og gutter, sier Klaveness.
Fotballpresiden viser videre til at fotballen er en del av et kommersielt system hvor forskjellen mellom kvinnelige og mannlige fotballspillere er enorm. Mens mannlige spillere blir solgt for 200 millioner euro, er det først nå overgangspengene begynner å komme for kvinnelige spillere.
Bratt lærekurve
Fotballverden har hatt en bratt lærekurve de siste årene når det gjelder menneskerettigheter. Arbeiderne i Qatar er tvunget til å leve under kummerlige forhold, de må betale for å bli rekruttert til jobben, lønninger blir holdt tilbake og pass blir beslaglagt.
– Vi har lært mye og den viktigste lærdommen er at den posisjonen vi hadde før, ikke er god nok, sier Klaveness nå, og minner om opptakten til det som skjedde i Doha.
– Det var noen få modige sjeler som turte å snakke ut og startet en bevegelse her i Norge slik at resten av oss la merke til bruddene på menneskerettighetene som skjedde rett under nesen vår. Det er et tegn på godt lederskap å si sannheten til de med makt i samfunnet. De sparket oss i ræva og viste oss hva vi måtte gjøre for å forbedre oss.
Hun innrømmer at fotballverden har bidratt til å skjule den dårlige behandlingen av arbeidere som har jobbet med å klargjøre for fotball-VM 2022.
– Det er ikke tvil om at FIFA, UEFA og de globale fotballforbundene har et stort ansvar når det gjelder å hindre at brudd på menneskerettighetene skjer. Ingen av oss vil at fotball skal bidra til brudd på menneskerettighetene eller skade miljøet, sier Klaveness.
Fotballpresidenten mener at verdens fotball-ledere må lene seg inn i de etiske dilemmaene og diskutere det sammen, ellers vil utviklingen gå i helt feil retning. Hennes oppfordring til ledere er å ta del i de vanskelige samtalene og å bevege seg fra lovgiving til reell påvirkning.
– Jeg tror vi befinner oss ved et avgjørende punkt i historien. Hvis vi ikke gjør noe nå og har sterke allianser i dag, frykte jeg at idretten vil miste sin popularitet i fremtiden og at stadionene vil stå tomme.
Og tankegangen er fullt overførbar til etiske dilemmaer i næringslivet, mener Klaveness:
– Bedrifter må se på hva som er deres tomme stadioner og deres fulle stadioner, og finne ut hvordan de i fremtiden kan unngå tomme stadioner.