Sweco-ansatt med hijab ble hetset etter at selskapet publiserte en stillingsannonse
Før sommeren la Sweco ut en stillingsannonse med bilde av en av deres ingeniører. Kort tid etter at stillingsannonsen ble publisert i sosiale medier, mottok selskapet flere hatmeldinger i kommentarfeltet fordi den ansatte hadde på seg hijab.
I et innlegg på LinkedIn skriver selskapet at dette ikke er første gang de støter på nettroll. Når Sweco tidligere har nevnt klima eller bærekraft, «popper trollene» frem.
Dette er derimot første gang en av selskapets ansatte blir mobbet mens hun viser fram arbeidsplassen sin – kun fordi hun har på seg et hodeplagg.
– Det er uakseptabelt for meg som leder og oss som selskap når slikt skjer. Det gjør inntrykk og det er ikke noe våre ansatte skal utsettes for, sier Sweco Norge-sjef Rasmus Nord til Dagens Perspektiv.
Nulltoleranse
I innlegget på LinkedIn understreker Sweco at de er en bedrift med et mangfold av mennesker.
«Vi bryr oss om hva du har i hodet, men ikke hva du har på hodet. Vi tror faktisk ikke engang på at like barn leker best. For oss er mangfold avgjørende». Slik avsluttes innlegget.
Nord forklarer at Sweco jobber aktivt med mangfold og at de har et sterkt ønske om å oppnå dette i bedriften.
– Vi ønsker mangfold og jobber med å oppnå det, men hets og hatefulle ytringer mot våre ansatte vil vi ikke akseptere, sier han.
– Hvordan håndterer dere netthets på deres sosiale plattformer?
– Vi kan ikke akseptere at det ligger hets mot våre ansatte offentlig på sosiale medier. Vi modererer den type tilbakemeldinger og reaksjoner.
– Har dere gått så langt som anmeldelse i slike saker?
– Jeg kan ikke kommentere det i denne spesifikke saken. Men det er et skritt som alltid må vurderes dersom det er et brudd på loven.
Vurdert å stenge kommentarfelt
– Har det noen gang vært aktuelt å stenge kommentarfelt i innlegg?
– Ja, det kan det være. Det er slik vi diskuterer for å kunne best mulig ivareta ansatte og sørge for at slikt ikke skjer igjen.
Toppsjefen forklarer at selskapet er opptatt av å vise oss fram sine ansatte på sosiale plattformer.
– Vi ønsker at Sweco skal gjenspeile samfunnet som vi er en del av. Sweco har et samfunnsoppdrag hvor vi trenger den beste kompetansen uavhengig av bakgrunn. Når vi viser oss fram i sosiale medier, viser vi Sweco slik vi er i dag.
– Vi må være på vakt for at hatefulle ytringer kan oppstå og sørge for at vi følger med på reaksjoner i sosiale medier slik at vi kan ta tak i problemet og vise at vi ikke aksepterer dette.
Hans erfaringer er at ansatte ikke har noe imot å bli vist fram i Swecos sosiale kanaler. Over flere år har selskapet vært opptatt av å vise menneskene bak prosjektene og fagområdene sine.
– Generelt vil jeg ikke si at dette har vært en utfordring, samtidig blir vi bevist på problemstillingen når en sak som denne dukker opp. Dette diskuterer vi internt hele tiden slik at vi får vist fram hvem vi er, samtidig som våre ansatte blir tatt vare på. Vi har en god dialog med de det gjelder, og hva det innebærer og representerer Sweco utad.
Ivareta ansatte
– Hvordan burde bedrifter reagere når nettrollene dukker opp på denne måten?
– Det aller viktigste er å ivareta ansatte. Det kan komme mye ulike reaksjoner på det man publiserer i sosiale kanaler. For eksempel knyttet til klima og bærekraft. Det skal det være takhøyde for.
– Vi har jevnlig diskusjoner om hvordan vi kan ivareta våre ansatte best mulig i enhver situasjon, og hvordan vi skal fremstå utad. Det tror jeg alle andre gjør lurt i å gjøre. For det skal ikke være noen tvil om at vi mener at slik oppførsel er uakseptabelt.
Sweco har tidligere opplevd sterke ytringer når selskapet omtaler deres satsinger på klima og grønn omstilling. Den diskusjonen mener Nord at samfunnet er tjent med.
– Det er politikk og alle burde få ytre seg om hva de mener. Det ligger mange politiske diskusjoner bak mange av prosjektene vi gjennomfører for våre kunder. Det er en politisk debatt med stor takhøyde. Det heier vi på.
Men den konkrete saken som selskapet opplevde før sommeren, gikk på hatefulle ytringer mot deres ansatte.
– Det er noe helt annet, som vi ikke aksepterer. Det ønsket vi å vise overfor alle da vi la ut et innlegg i våre sosiale kanaler.