Foto

Etter en klar nedgang under pandemien, har andelen som følte psykisk ubehag før jobb flere ganger i uken økt siden i fjor. Foto: gpointstudio/iStock

­Svensk arbeidshelseindeks: Stress og sykefravær øker etter pandemien

Publisert: 2. august 2022 kl 08.12
Oppdatert: 2. august 2022 kl 08.12

Lest om ledelse. Under pandemien så man en klar forbedring av arbeidsmiljø og helse i arbeidslivet. Årets svenske arbeidshelseindeks viser at jobbstresset nå øker igjen og flere føler psykisk ubehag før de skal på jobb. Sykefraværet peker også tydelig oppover.

Det skriver det svenske nettstedet Chef.

– Andelen som er friske hele året, det vil si de som ikke har hatt en eneste sykedag de siste 12 månedene, har gått kraftig ned i år sammenlignet med 2021. Det var faktisk koronaåret 2021 som var det «friskeste» som ble målt, når det gjelder prosentvis friske mennesker hele året, sier Lars Hjalmarsson ved Jobbhelseindeks til nettstedet.

Job Health Index er produsert av Job Health Index i Sverige AB og Swedish Quality Index, SKI. Om lag 9500 personer i et representativt utvalg av de som jobber minst deltid i aldersgruppen 20-65 år har svart på spørsmålene.

Etter en klar nedgang under pandemien, har andelen som følte psykisk ubehag før jobb flere ganger i uken økt siden i fjor. Yngre opplever dette i større grad sammenlignet med eldre, men økningen er synlig i alle aldersgrupper.

Lykkelig av å jobbe hjemmefra

Mange av dem som jobbet hjemmefra under pandemien har nå returnert til arbeidsplassen, ifølge undersøkelsen.

Saken fortsetter under annonsen

Under pandemien jobbet nesten halvparten helt eller delvis hjemmefra. I dag jobber bare en tredjedel hjemmefra, og det inkluderer også de som bare jobber noen dager hjemme.

Hjemmekontoristene er gruppen som skiller seg ut i spørsmålet om jobbstress. Hele 54 prosent føler at de takler stresset tilfredsstillende. Tilsvarende andel blant dem som jobber på arbeidsplassen, selv om arbeidet kan gjøres hjemme, er kun 35 prosent.

De som jobber hjemme, er også mer sannsynlig å anbefale sin arbeidsgiver til andre enn de som jobber på stedet.