Slik kommer du i flytsonen
LEST OM LEDELSE. Du glemmer tiden. Du er helt til stede i det du driver med, og opplever bare en sammenhengende flyt fra et øyeblikk til det neste.
Dette skriver psykologisk.no, som har intervjuet arbeids- og organisasjonspsykolog Torkjell Winje om det å være i «flyt».
I flytsonen føler du deg indre motivert og engasjert, og du blir veldig fokusert og produktiv.
Winje forklarer hos psykologisk.no at flyt oppstår utfordringen er så stor at du må bruke all din ekspertise, kunnskap og oppmerksomhet for å mestre den.
Men den må ikke være for vanskelig, da blir du bekymret og kan miste motet. Og den må heller ikke være for lite stimulerende, for da begynner du å kjede deg.
Teorien om flyt, eller «flow», ble utviklet av sosialpsykolog Mihaly Csikszentmihalyi i 1965.
Han merket seg den transelignende tilstanden kunstnere så ut til å være i når de henga seg til arbeidet, og fant senere det samme hos folk over hele verden, i ulike yrker.
Flyt er en av kildene til lykke, og ifølge Winje er det vanlig å oppleve glimt eller perioder av flyt når man er på jobb.
I tillegg til en passende utfordring, trenger du imidlertid tid og rom til å kunne konsentrere deg.
Distraksjoner flytsonens største fiende.
Du må også ha en klar forståelse av hva du ønsker å oppnå, og en opplevelse av at du får til dette.
Ifølge Winje er noe av utfordringen på jobb ofte at oppgavene er så lite tydelige at det kan være vanskelig vite om man er på rett spor eller ikke. Oppgavene man skal løse kan være en del av store, kompliserte prosesser.
Uklare mål på arbeidsplassen skaper energilekkasje og hindrer folk i komme i flyt, skriver psykologisk.no