Skyldfølelse for at du delegerer? Skyv den til side
Lest om ledelse. Det skriver Dina Denham Smith i et innlegg hos Harvard Business Review.
Smith jobber som rådgiver og coach for erfarne ledere, blant annet i Netflix, PwC og Dropbox, og minner om at det er flere åpenbare fordeler ved å delegere.
For ledere frigjør det tid til viktigere oppgaver, og samtidig gir de medarbeiderne flere muligheter til å vokse.
Likevel strever mange ledere med å delegere, konstaterer Dina Denham Smith
Det kan det være flere årsaker til.
Lederne kan mene at det bare er de selv som kan gjøre jobben, eller at det vil ta for lang tid til å lære opp andre. Noen har heller ikke lyst til å gi opp «ekspert-rollen».
Smith erfarer imidlertid at stadig flere av de lederne hun jobber med føler på en skyldfølelse for å skulle gi medarbeidere flere oppgaver.
Smith mener at å bry seg om teamet sitt og å ville gjøre noe med arbeidsmengden er godt lederskap, men at det ikke er bra hvis man lar skyldfølelse stå i veien for delegering.
Smith gir flere tips til ledere for å dempe skyldfølelsen og delegere mer, samtidig som du viser omsorg for teamet ditt.
Dette er essensen i tre av dem:
3 råd til ledere som har skyldfølelse når de delegerer
- Utfordr skyldfølelsen
Hvis vi feilaktig antar at vi har ansvar for en situasjon eller overvurderer de negative følgene for medarbeiderne, er skyldfølelsen irrasjonell. Spør deg selv: Hva stopper meg fra å delegere denne oppgaven? Utfordr tankene dine: Kan jeg ta feil? Kan sammenhengene være annerledes enn du tror enn du tror? Hvis du har tilbøyelighet til å føle skyld, faktasjekk tankene dine, råder Smith.
- Se fordelene ved å delegere
Forsøk å tenke annerledes: Hva er fordelene ved å delegere? Tenk at du gir medarbeiderne dine en sjanse til å vokse. Husk også at folk liker å føle at de har tillit fra lederen sin. Å kunne bidra og få mer betydningsfulle oppgaver kan gi økt engasjement og jobbtilfredshet. Ved å delegere de oppgavene som er minst viktige på din egen timeplan, kan du selv få mer tid til viktige oppgaver som bare du kan gjøre. Det kan gi flere muligheter.
- Beskytt teamet ditt på ulike måter
Skyldfølelse ved delegering handler ofte om empati og et feilplassert ønske om å beskytte teamet ditt, skriver Smith. Men hun mener det er andre måter å beskytte teamet på. Du kan for eksempel hjelpe dem medarbeidere å prioritere mellom oppgaver ved å diskutere hva som er viktigst. Snakk om selskapets mål og personens rolle. Vurder hver oppgave ut fra viktighet og om den haster eller ikke. Hvis det kommer lite viktige forespørsler utenfra som teamet ditt har vanskelig for å si nei til; hjelp dem.