Zoom hadde 10 millioner daglige brukere i slutten av 2019. Tallet økte til 300 millioner i 2020.

 

Foto

martin-dm/iStock

Forskning

Selvbevisste folk får en dårlig opplevelse av digitale møter

Publisert: 31. januar 2022 kl 11.49
Oppdatert: 2. februar 2022 kl 08.04

LEST OM LEDELSE. Forsker Kristine Kuhn ville finne ut av hva som skjer med mennesker når møtene blir digitale og man hele tiden kan se seg selv reflektert i skjermbildet.

Deltakerne i studien var folk som måtte ta nettet i bruk som følge av pandemien: 80 ansatte på hjemmekontor og 350 studenter med nettstudier. Studien ble gjennomført ved Washington State University.

– De fleste tror at det å se seg selv under digitale møter bidrar til å gjøre totalopplevelsen verre, men det var ikke det som dukket opp i undersøkelsene mine, sa Kristine Kuhn, forskeren bak studien, i en sak omtalt av Forskning.no.

Alle deltakerne svarte på en rekke spørsmål om det digitale jobb- eller klassemøtet, og hva de syntes om det. De fylte også ut et vurderingsskjema om hvor selvbevisste de var.

Deltakernes holdninger til å se seg selv på skjermen var svært varierende. Og det var graden av deltakernes selvbevissthet som påvirket resultatet.

Kuhns studie viste at veldig selvbevisste mennesker fikk en dårligere opplevelse jo oftere de så sitt eget ansikt. For folk med lav selvbevissthet var resultatet det stikk motsatte: Jo oftere de så sitt eget ansikt, jo bedre var de digitale møtene.

Saken fortsetter under annonsen