Riksrevisjonen: Alvorlig kritikk mot Politiet
Riksrevisjonen har undersøkt om politiet når målene sine. Politireformen har gitt høyere kompetanse, større enheter og sterkere fagmiljøer. Det gjør at politiet nå er bedre rustet til å håndtere alvorlige hendelser og kriminalitet, heter det i rapporten fra Riksrevisjonen.
Men så kommer det:
«Undersøkelsen viser likevel at det fortsatt er vesentlige mangler ved politiets etterforskning av de mest alvorlige straffesakene, som vold og seksuallovbrudd. I tillegg er det svakheter ved politiets håndtering av alvorlige hendelser. Dette kan få store konsekvenser for de som er involvert. Undersøkelsen viser også at det varierer om og hvordan de tolv politidistriktene når målene sine».
– Det er viktig at politiet er styrket. Etter flere alvorlige hendelser og påfølgende evaluering, har de tatt avgjørende grep. Men det er fortsatt betydelige svakheter. Det er alvorlig at oppklaringsprosenten har gått ned for flere typer alvorlig kriminalitet og at politiet i mange tilfeller bryter fristene for etterforskning, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en kommentar ti rapporten.
Les rapporten på riksrevisjonen.no.
Alvorlig kritikk
Oppklaringsprosenten i straffesaker har gått ned, viser Riksrevisjonens undersøkelser.
Samlet gikk oppklaringen ned fra 53 prosent i 2016 til 49 prosent i 2020, mens for eksempel seksuallovbrudd gikk ned fra 64 til 57 prosent. I tillegg mangler politiet en helhetlig prioritering av straffesaker. Det gjør at Riksrevisjonen fremmer alvorlig kritikk – noe som er den nest sterkeste kritikken Riksrevisjonen har.
– Det er alvorlig at oppklaringsprosenten går ned, særlig i saker med alvorlig kriminalitet. Vi som innbyggere skal vite at politiet prioriterer å løse disse sakene. Det er avgjørende for folks trygghet og rettsfølelse, sier Schjøtt-Pedersen.
Undersøkelsen viser at det er store forskjeller mellom politidistriktene. Troms, Finnmark, og Møre og Romsdal oppklarer flest straffesaker, 63-64 prosent. Oslo oppklarer færrest med 35 prosent, men de behandler til gjengjeld en fjerdedel av alle straffesaker og håndterer kompleks kriminalitet, heter det i rapporten.
Det er alvorlig at oppklaringsprosenten går ned, særlig i saker med alvorlig kriminalitet.
Etterforskning tar for lang tid
Undersøkelsen viser at etterforskningstiden for alle saker i gjennomsnitt har gått ned - fra 77 dager i 2018 til 72 dager i 2020. Det er positivt, mener Riksrevisjonen. Politiet har frister for etterforskningen av alvorlige saker. Undersøkelsen viser likevel at de i mange tilfeller bryter fristen.
Riksrevisjonen mener det er «alvorlig» at saker politiet skal prioritere, utgjorde en betydelig del av sakene som det i 2020 tok over tolv måneder å etterforske.
I mange saker brytes fristene, for eksempel i saker som handler om voldtekt eller der gjerningspersonen er under 18 år. Disse sakene kan gjelde spesielt sårbare mennesker, og det kan få svært negative konsekvenser når fristene ikke blir overholdt, skriver Riksrevisjonen.
– Det er alvorlig at politiet bruker for lang tid på etterforskning. Mange saker er krevende og politiet må få gjøre jobben sin, men det er samtidig viktig å få svar. Det er viktig for de som er direkte berørt, men også for samfunnet, sier Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.