Norsk Industri: – Det haster, nå er det dramatisk for veldig mange
Det sier Ole Børge Yttredal, direktør energi- og miljøavdeling i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri.
– Regjeringen har holdt på lenge, men nå må det komme en ordning som virkelig gjør en forskjell. Vi er opptatt av at ordningen vil være etterprøvbar og at den virkelig treffer de som trenger det. En låneordning fra staten er ikke godt nok, sier han.
Norsk Industri mener det må være snakk en refusjon av deler av den «formidable» inntekten til det offentlige.
Yttredal forteller at det er dramatisk for mange bedrifter om dagen, ikke bare i prosessindustrien.
– Vi får altfor hyppig meldinger om nedstengninger, planer om nedstengninger eller reduksjon i produksjonen fra bedrifter.
Norsk Industri har blant annet anbefalt bedriftene å se om de kan få til en prissikring når nye kontrakter undertegnes.
– Det er vanskelig å få gjort noe med det prisbilde og situasjonen vi er i nå. De fleste bedriftene som er organisert hos oss og som har kraft som en stor innsatsfaktor, jobber kontinuerlig med ENØK-tiltak for å redusere energibruken. Hvis de ikke har tatt i bruk ENØK-tiltak tidligere tilsier prisene at at tiden nå er inne for å gjøre en innsats..
Han forteller at forutsigbarhet er helt avgjørende for industrien. Derfor er det helt avgjørende at det myndghetene skaper sikkerhet for at tilstrekkelige tiltak settes inn slik at Norge fortsatt kan være en attraktiv vertsnasjon for industri.
– Det er mye som skjer rundt kraftmarkedet i Europa og det er viktig at regjeringen har en god dialog med Brussel på det. Nå går det veldig fort. De siste ukene har det skjedd formidabelt mye på energifronten i Brussel. Det er ganske radikale forslag som ligger på EUs bord, og Norge er nødt til å henge med i svingene. Vannkraften til Norge har en spesiell plass i denne diskusjonen, sier han.
Et godt land å drive industri
Kortsiktig mener Norsk Energi at myndighetene må få på plass en ordning som gjør at bedriftene får forutsigbarhet et stykke frem i tid.
– Vi er helt avhengig av Energikommisjonen som er oppnevnt av regjeringen i lys av det som skjer i EU nå ser på alle elementene i kraftmarkedet for å lage en ny innretning som er tilpasset den nye virkeligheten Vi må raskt se på de elementene vi kan gjøre noe med og sikre at ny kraftproduksjon kommer raskt på plass.
På kort sikt må vi utnytte potensiale i de vannkraftprosjeketene raskt kan realiseres. Dette sammen med forsert satsing på enøk, solenergi og småkraft vil kunne bidra betydelig på kort og mellomlang sikt.
– Landbasert vind bør få en større plass igjen i energimarkedet. Havvindsatsingen må komme ordentlig på skinner og helst før 2030. Det er det vi tror vil monne skikkelig på sikt.
Yttredal mener det handler om å skape sikkerhet rundt regjeringens løfte i regjeringserklæringen om at Norge skal være et godt land å drive med industri og at vi skal ha rikelig tilgang på kraft til konkurransedyktige priser.
– Når Industrien som har lange kontrakter som skal reforhandles er vi avhengig av at vi har et prisbilde som er helt annerledes enn det vi har i dag.