Miljøfyrtårn: – Økt trykk på klima har ført til at flere næringsbyggeiere vil redusere fotavtrykket
Forrige uke skrev Dagens Perspektiv en artikkel i hvilken Rikard Eriksen, sjef for eiendomsforvaltningen i CBRE, uttalte at et stort flertall av næringsbyggeiere og leietakere bruker miljøsertifiseringen som pynt og som et miljødiplom.
Administrerende direktør i Miljøfyrtårn, Ann-Kristin Ytreberg, kjenner seg ikke igjen i uttalelsene om at brorparten av miljøsertifiseringene der ute kun er diplomer.
Krever en innsats
– Vi kan nok kjenne igjen at enkelte tidligere har vært mest opptatt av å kunne smykke seg med tittelen, men med det økte trykket på klima og miljø opplever vi nå at mange vil redusere sitt økologiske fotavtrykket. Miljøfyrtårnsertifisering krever også at en faktisk gjør en innsats, sier hun.
Miljøfyrtårn er et miljøledelsessystem for offentlige og private virksomheter som ønsker å dokumentere sin miljøinnsats.
Nye og strammere kriterier
Forrige uke lanserte Miljøfyrtårn nye og strammere kriterier for eiendomsbransjen.
– De krever blant annet at alle, som eier eiendom, må ha oversikt over vesentlig påvirkning på klima og miljø fra aktiviteter og andre forhold ved hver eiendom. Dessuten må de sette seg mål og foreta konkrete tiltak for å forbedre disse.
– Ved utleie av næringseiendom må utleier og leietakere forplikte seg til felles klima- og miljømål, understreker Ann-Kristin Ytreberg.
Kjenner seg ikke igjen
Miljøfyrtårn er Norges mest brukte miljøsertifikat, med over 9.000 sertifiserte virksomheter. Kriteriene for å bli sertifisert er tilpasset over 80 bransjer, eksempelvis handelsbransjen, bygg- og anleggsvirksomhet og veitransport.
– Vi kjenner oss ikke igjen i CBREs påstander om at miljøsertifisering i eiendomsbransjen først og fremst er til pynt. Jeg vet ikke hvilke standarder CBRE refererer til, men med miljøfyrtårnsertifisering må også eiendomsbransjen kunne vise til forbedringer, sier Ytreberg.
Tall fra Miljøfyrtårns kundeundersøkelse 2021 blant private virksomheter
76 prosent av Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter opplever i stor grad miljøforbedringer.
60 prosent av Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter opplever i stor grad styrket konkurransekraft.
54 prosent av Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter opplever i stor grad reduserte kostnader (som følge av miljøtiltak).
64 prosent av Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter opplever i stor grad å bidra til grønn omstilling.
55 prosent av Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter opplever i stor grad å ha påvirket leverandører og partnere til å redusere sin miljø- og klimabelastning.