Foto

De høye strømprisene har ført til demonstrasjoner utenfor Stortinget med deltakelse fra både næringsliv, fagforeninger, politikk og 'folk flest'. (Foto: Javad Parsa / NTB)

Mener SSB-analyse om strømpriser er mangelfull og kan bidra til konkursras blant småbedrifter

Publisert: 27. oktober 2022 kl 09.47
Oppdatert: 27. oktober 2022 kl 10.00

­I en analyse som ble laget på oppdrag av Finansdepartementet og publisert 1. september i år konkluderer Statistisk sentralbyrå med følgende:

«De fleste foretak har så langt opplevd en stor utgiftsøkning på grunn av økte strømkostnader. Sett i forhold til omsetningen er imidlertid de økte utgiftene moderate. Det er derfor grunn til å anta at andre markedsforhold enn strømprisen er langt viktigere for de fleste».

Problemet er at SSB-analysen har store mangler, mener intresseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, SMB Norge. Den tar ikke hensyn til situasjonen i de små og mellomstore bedriftene.

Dette synet støttes av en gjennomgang det private analysebyrået Ny Analyse har gjort for SMB Norge. Ifølge Ny Analyse bommer SSB på flere punkter i sin analyse av hvordan strømkrisen slår ut for bedriftene:

  • SSB-analysen skiller ikke på små og store bedrifter som har svært ulik lønnsomhet, mulighet til fastpris-kontrakter og annen tilpasning

  • Analysen er tilbakeskuende og inkluderer ikke vinteren som kommer.

  • Den er partiell og tar ikke innover seg andre uventede kostnadsøkninger.

  • Bransjeinndelingen og store talls lov «sminker» resultatene.

  • Analysen fra SSB tar heller ikke innover seg at konkurransen i markedet er skjev i utgangspunktet. Store bedrifter har egne spesialister på kjøp av strøm, skattetilpasning og grønn omstilling. Daglig leder må gjøre alt dette selv hos de mindre bedriftene.

Foto

− At regjeringen trenger en uavhengig analyse forstår jeg veldig godt, men utfordringen er at denne analysen tilsynelatende har overskygget alt annet. Det får de små og mellomstore bedriftene lide for nå, sier Jørund Rytman. (Foto: SMB Norge)

Saken fortsetter under annonsen

Problemet, ifølge SMB Norge, er at regjeringen har brukt SSB-analysen for alt den er verdt når strømstøtten for næringslivet skulle spikres, noe som vil få dramatiske konsekvenser for småbedriftene:

− Før det siste hoppet i strømprisen svarte 1 av 5 av våre medlemmer at de kan gå konkurs hvis dette ikke snur, sier administrerende direktør i SMB Norge Jørund Rytman til Dagens Perspektiv.

Viktig del av vurderingsgrunnlaget

I et innlegg i Dagens Perspektiv går Rytman hardt ut mot regjeringens bruk av SSB-analysen som grunnlag for strømstøtten: «En SSB-analyse som konkluderte med at «strømpris-sjokket for næringslivet har moderate konsekvenser», har hatt enorm påvirkning på beslutningene som er tatt rundt strømstøtten. Problemet er at analysen har store mangler, noe de små og mellomstore bedriftene nå må lide for», skriver Rytman i Dagens Perspektiv.

SMB-sjefen påpeker at strømkrisen kom etter to år med pandemi, og at bedriftene i tillegg nå opplever en enorm prisøkning på matvarer og drivstoff, samt stigende lønninger.

− Det har gjort snuoperasjonen etter korona-krisen helt umulig. Så kom det også renteøkninger på gjelden for de bedriftene som har det, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Siden SSB-beregningen ifølge Rytman «åpenbart har vært, og fortsetter å være, en viktig del av vurderingsgrunnlaget for regjeringen i deres arbeid med strømstøtte til bedriftene», ba SMB Norge samfunnsøkonomene i NyAnalyse om å vurdere SSB-analysen.

− NyAnalyse slår fast at det blir helt feil når SSB velger å sammenlikne strømprisøkningen med omsetning, som ikke sier noe om lønnsomheten til bedriftene. Videre er det slik at strømpris-sjokket SSB regnet på var beskjedent i forhold til dagens dramatiske situasjon. Og ikke minst er forventet kostnadsøkning til vinteren ikke inkludert.

− At regjeringen trenger en uavhengig analyse forstår jeg veldig godt, men utfordringen er at denne analysen tilsynelatende har overskygget alt annet. Det får de små og mellomstore bedriftene lide for nå, sier Jørund Rytman.

«Det er nesten litt provoserende at de kaller det en strømstøtte til næringslivet, når den i realiteten bare vil hjelpe 3 prosent av bedriftene»

Slik blir strømstøtten for næringslivet

  • Alle bedrifter der strømprisen utgjør mer enn 3 prosent av total omsetning kan søke om strømstøtte fra staten. Da kan en bedrift få dekket 25 prosent av strømregningen over 70 øre per kw/t.

  • Men du må gjennomføre en energikartlegging av eget strømforbruk for å kunne få støtte.

  • Dersom du i tillegg kan vise til at dere allerede har gjennomført konkrete strømsparingstiltak, vil støtten øke til 45 prosent over 70 øre.

  • Ifølge regjeringen vil ordningen kunne hjelpe om lag 20.000 bedrifter som i dag sliter med høye strømpriser.

  • Regjeringen setter av 3 milliarder kroner til strømstøtten for næringslivet.

Bekrefter SSB-mangler

Foto

Samfunnsøkonom og partner i NyAnalyse, Terje Strøm, mener SSBs strømanalyse er for enkel. (Skjermdump, NyAnalyse)

Saken fortsetter under annonsen

Partner og daglig leder i NyAnalyse, Terje Strøm, bekrefter overfor Dagens Perspektiv at de mener at SSB har vurdert situasjonen for SMB-bedriftene feil.

− Det gjøres svært mye bra analysearbeid i Statistisk sentralbyrå, og de har høy troverdighet når det kommer til analyser av samfunnet. Men jeg mener oppriktig at denne SSB-analysen er altfor enkel. I et normalår ville sikkert strømregningen gått fint for de fleste. Men ikke etter to år med korona, høy inflasjon og sterk renteøkning. Dessuten er de små bedriftene mer sårbare enn de større for endringer, sier Strøm.

At SSB baser sin analyse på bedriftenes omsetning, blir også feil, påpeker Strøm. Det er helt normalt at høy omsetning ikke automatisk betyr stort overskudd.

− SSB-analysen blir derfor altfor marginal.

«Jeg mener oppriktig at denne SSB-analysen er altfor enkel. I et normalår ville sikkert strømregningen gått fint for de fleste. Men ikke etter to år med korona, høy inflasjon og sterk renteøkning»

Håpet på SV

Jørund Rytman i SSB Norge mener strømprisene kan føre med seg et konkursras. Særlig etter at regjeringen og SV tirsdag formiddag varslet at de var blitt enige om strømstøtten, uten at ordningen for næringslivet i praksis blir endret. Det betyr at mange småbedrifter nå ser «døden i øynene».

Saken fortsetter under annonsen

− Vi hadde i det lengste håpet at regjeringen ville forstå alvoret og få på plass en løsning som faktisk hjelper. Det er nesten litt provoserende at de kaller det en strømstøtte til næringslivet, når den i realiteten bare vil hjelpe 3 prosent av bedriftene.

− Ja, dette kan bety trøbbel for en rekke små og sårbare bedrifter, mener Terje Strøm. Særlig innen hotell og servering tror Ny Analyse-sjefen mange vil få trøbbel. Støtteordningen for denne delen av næringslivet er alt for dårlig og kommer alt for seint, mener han, og sammenligner med støtteordningen for husholdningene.

− Regjeringen bruker 44 milliarder for å hjelpe husholdninger med strømregningen. Det er en veldig raus ordning som sponser mange som uten tvil hadde klart seg bra uten hjelp. Da blir det merkelig å kun gi 3 milliarder i strømstøtte til hele det norske næringslivet, mener Terje Strøm.  

SSB svarer: − SMB Norge har flere gode poenger, men våre beregninger er ikke feil