Foto

Istock/ martin-dm

Mellommenneskelige forhold berget produktiviteten da folk ble sendt på hjemmekontor

Publisert: 3. januar 2022 kl 11.44
Oppdatert: 3. januar 2022 kl 12.40

LEST OM LEDELSE. Norske forskere har studert prosjektgrupper i seks selskaper etter at pandemien tvang dem til å jobbe hjemmefra.

De samhandlet kun digitalt, og kunne ikke lenger bygge tillit og relasjoner gjennom å møte hverandre – for eksempel gjennom uformell småprat på kontoret eller ved å snu hodet og spørre sidemannen om noe. 

82 prosent av de ansatte i selskapene som er blitt studert har imidlertid oppgitt at de ble mer produktive eller forble like produktive som før.

I et innlegg hos Dagens Næringsliv skriver to av forskerne, Marius Mikalsen og Nils Brede Moe fra Sintef Digital, at årsaken til at «deres» bedrifter berget produktiviteten etter hjemsendingen av folk, var at de klarte å bevare og etablere nye mellommenneskelige forhold i digitalt samarbeid.

«Om heldigitalt samarbeid igangsettes uten tanke på å etablere sosiale relasjoner mellom deltagerne, viser forskningen at det blir vanskeligere å skille faglig uenighet fra personlig konflikt», skriver de.

Forskerne gir hos DN tips om hvordan man kan bygge sosiale relasjoner digitalt, og viser blant annet til at hyggelige innlednings- og avslutningsord i en «chat» koster lite, men gir mye.

Hvis de ansatte som skal samarbeide ikke kjenner hverandre, blir det ifølge forskerne også mer utfordrende å bevare det de omtaler som en felles hukommelse rundt arbeidsoppgaver.

Saken fortsetter under annonsen

Risikoen for at det oppstår misforståelser øker.

Studien det vises til, finner du her