Foto

Generalsekretær i den norske avdelingen til Leger Uten Grenser Lindis Hurum og lege Morten Rostrup under TV-aksjonen  på NRK søndag kveld. (Foto: Heiko Junge / NTB)

Leger Uten Grenser setter ny TV-aksjonen-rekord

Publisert: 24. oktober 2022 kl 10.16
Oppdatert: 24. oktober 2022 kl 10.16

De innsamlede pengene skal blant annet gå til Leger Uten Grensers arbeid med glemte kriser.

Den gamle rekorden ble satt i 2014, da Kirkens Nødhjelp fikk inn 253 millioner kroner, som er 300 millioner 2021-kroner. Justert for prisvekst ble rekorden for TV-aksjonen satt i 1980, da det ble samlet inn 84 millioner kroner, noe som tilsvarer 340 millioner 2021-kroner.

– Vi i Leger Uten Grenser er så fantastisk imponert og stolte over alle de som i år har støttet årets TV-aksjon. Dette resultatet er over all forventning og vi er helt overveldet av både engasjementet og givergleden i år, sier generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Svalbard på topp

Rett etter midnatt natt til mandag ble det eksakte beløpet oppgitt å være 266.211.650 kroner. Det tilsvarer i gjennomsnitt drøye 49 kroner per innbygger.

Ifølge NRK topper Svalbard lista, med 623 kroner per innbygger, foran Utsira og Træna.

Midlene fra TV-aksjonen vil bli brukt til å rykke ut og bekjempe sykdommer i Kongo, Den sentralafrikanske republikk, Sierra Leone og Bangladesh.

Saken fortsetter under annonsen

50 millioner fra regjeringen

Som i fjor har regjeringen i år støttet TV-aksjonen med 50 millioner kroner. Siden Leger Uten Grenser ikke ber om statlige midler, går disse pengene til søsterorganisasjonen Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som jobber med å forske på og utvikle medisiner mot glemte sykdommer.

– Etter to år med pandemi er det krystallklart at smitte og alvorlige sykdommer rammer hele verden. Sykdommer kjenner ingen landegrenser. Derfor er årets TV-aksjon så viktig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltok tidligere i uka i TV-aksjonens ringedugnad for næringslivet.

– Markedet alene klarer ikke tilby rimelige vaksiner og medisiner til menneskene som trenger det mest. Mange helsekriser og humanitære kriser får heller ikke den oppmerksomheten de burde fått, sier hun.

95 millioner i bøssene

Ifølge Leger Uten Grenser har næringslivet samlet inn 40 millioner. Skoler og barnehager har samlet inn mer enn 18 millioner kroner. 95 millioner kom inn på bøssene, og av dette var 40 millioner kontanter.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette vil utvilsomt bidra til at vi kan gi enda flere mennesker livreddende helsehjelp i noen av verdens glemte kriser. Jeg er evig takknemlig for å være med på denne dugnaden sammen med hver og en av dere, og vil takke alle sammen ved å si: sammen redder vi liv, sier Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.