Foto

- Thon Hotels er blitt mye større enn jeg forestilte meg da vi startet, sier konserndirektør Morten Thorvaldsen. Foto: Thon Hotels

Lederspeilet: – De større arrangementene kommer nå tilbake

Publisert: 2. november 2022 kl 09.41
Oppdatert: 2. november 2022 kl 09.41

­Men Thorvaldsen gir seg ikke. Thon Hotels har planer for videre vekst. Blant annet kommer flere egne hoteller, men den videre ekspansjonen kommer i første rekke til å skje med partnerhoteller, påpeker konserndirektøren.

– Hvordan var sommertrafikken for Thon Hotels?

– Trafikken har vært bra og jeg må spesielt fremheve Østlandsområdet, som har hatt veldig gode beleggstall. Det har vært god trafikk i alle landsdeler, men med regionale forskjeller. Fra Kristiansand til Trondheim har det vært veldig bra, fra Trondheim til Mo i Rana har det vært litt mindre trafikk, mens fra Mo i Rana og videre nordover har det vært veldig bra. Våre hoteller i Belgia og Nederland har også hatt meget god sommertrafikk. Utfordringen har vært flytrafikken, mange har vært usikre på om flyene har gått, eller ikke. På Østlandet har vi vært heldige med fergetrafikken fra Tyskland, så vi har hatt mye tyske, nederlandske og franske gjester. Våre Amerikanske gjester har også funnet veien tilbake etter pandemien og bidratt godt i sommer med å fylle hotellene, i tillegg til svenskene, sier Thorvaldsen.

Han legger til at Oslohotellene ikke hadde så godt belegg i fjor sommer, men i år har det vært mye lettere å komme hit og mange nordmenn som i fjor reiste nordover, har i år besøkt hovedstaden.

Arrangementene kommer tilbake

– Hvordan ser markedet ut nå og utover høsten?

– Jeg synes det ser ganske bra ut i hele landet, vi har allerede innbooking bedre enn i 2019. Vi ligger betraktelig over 2021. Kurs- og konferansemarkedet har løsnet, det samme gjelder også for forretningsreisemarkedet. En usikkerhetsfaktor er hvordan flyprisene blir fremover, om det blir færre billige flybilletter. Men hvis flybillettene blir dyrere, kan det føre til at folk blir lengre på destinasjonen, når de først flyr til en ferie eller konferanse.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ser at de større arrangementene nå kommer tilbake. Innbookingen fremover ser bra ut, ikke minst er det fin økning i kurs- og konferanser på de større hotellene, spesielt gledelig på Østlandet, som ble hardest rammet under pandemien. Fordelingen på forretningsreisende og ferie-/fritidsgjester tendere til noe mer ferie/fritid enn før pandemien, så vi ser en mer utjevning, og løft på tradisjonelle perioder med lavere belegg. I gjennomsnitt har vi 60% jobbreisende og 40% ferie-/fritidsreisende.

– Ser du noen nye trender i markedet når det gjelder hva gjestene vil ha?

– Folk ønsker det enkle og det spesielle. Vi ser også at de bor på hotellet over flere dager enn de gjorde tidligere. Det gjør at vi som hotellkjede må endre oss litt, både med matkonsepter, hvordan vi håndterer gjesten og i forhold til hvordan vi skaffer oss enda flere samarbeidspartnere som kan levere opplevelser og aktiviteter. Nesten alle gjester ønsker en opplevelse, så da må vi ha et tilbud.

– Vi satser stort på mat og drikke, og det skal være lokal forankring. Gjester hos oss får ikke bare laks, men laks fra et mangfold av produsenter, alt etter hvor hotellet ligger. Hvis du kommer til Thon Hotel Kautokeino skal du bli tilbudt pølse av reinsdyr, ikke wienerpølse.

Morten Thorvaldsen:

Født: 1957

Sivil: Bor på Fetsund. Gift, 1 barn.

Utdanning: Kokkeskolen.

Karriere: Kokk, hovmester og hotelldirektør.

De siste 30 årene, siden 1988: Konserndirektør i Thon Hotels (hotell og restaurant i Olav Thon Gruppen). Thon Hotels har ca. 80 hoteller i Norge, Brussel og Rotterdam og ca. 3500 ansatte.

Andre verv:

Visepresident i NHO Reiseliv.

Varamedlem i Olav Thon Stiftelsen.

Styremedlem VisitOSLO

Styremedlem HOTREC (internasjonal hotell- og restaurantorganisasjon)

Satser nært i utlandet

– Hvordan markedsfører dere Thon Hotels internasjonalt?

Saken fortsetter under annonsen

– Vi var tidligere med i Global Hotel Alliance, men valgte å gå ut, fordi vi ønsker å utvikle, bl.a. fordelsprogrammet vårt videre selv. Vi jobber med å etablere samarbeid med forskjellige partnere på ulike viktige utenlandsmarkeder, og ser i første omgang, mot våre nærmarkeder som Storbritannia, Irland, Spania, Portugal og Tyskland. Det internasjonale salgs- og markedsføringsapparatet vårt sitter i Belgia. De fleste utenlandske gjester kommer pan-skandinavisk, dernest Tyskland, Storbritannia, USA, Frankrike, Spania og Italia.

– Hva har dere lært av nesten to år med pandemi?

– Jeg lærte iallfall at det var ingen som kunne forutsi hva regjeringen gjorde. En annen ting vi lærte var at vi ble lite hørt når det gjaldt hva som burde gjøres og hvordan ting burde gjøres. Pandemien fikk også ekstra fart på bookinger online, kontra andre metoder. Vi ser en vekst i bruk av nettet som bookingkanal under pandemien, som også har vedvart på veien ut av den.

– Mange av renholdsrutinene vi la opp under pandemien, bl.a. med ekstra håndhygiene, er blitt videreført, mye av dette er kommet for å bli, for at vi skal greie å holde hotellet så rent som mulig.

– Vi fant også ut at det var en stor fordel å ha hotelleierselskapet i samme konsern.

– Under pandemien prøvde vi å holde så mange hoteller som mulig åpne, for å kunne tilby gjestene våre et rom i hver by.

Thon Hotels har to hoteller i Svolvær, Thon Hotel Lofoten og Thon Hotel Svolvær (bildet).

Foto

Visit Norway

Saken fortsetter under annonsen

– Alle har muligheter i reiselivsnæringen

Du har i mange år vært opptatt av rekruttering, hva kan gjøres for at flere skal ønske å jobbe i bransjen?

– Vi som driver i bransjen må være flinkere til å snakke positivt om den. Vi må også være mye flinkere til å markedsføre oss på skolene. Vi må også få anledning til å ha unge medarbeidere i sommerjobber og ekstrajobber, slik at de får oppleve hvordan det er å jobbe i bransjen. Vi må også bli flinkere til å fortelle at bransjen gir muligheter til alle, enten de har høyskoleutdannelse, eller ikke, alle har muligheter i reiselivsnæringen. Her vil jeg også fremheve det arbeidet HSMAI gjør med å synliggjøre mulighetene i bransjen. Jeg håper også at vi får litt internasjonalt påfyll igjen, slik at vi får tilbake utenlandske kokker og andre.

–  Har dere nye hotellprosjekter på gang nå?

– Vi har i dag mer enn 80 hoteller, det neste under bygging er Thon Hotel Snø, på Lørenskog, som skal stå ferdig i juni neste år. Hotellet vil være en ypperlig arena for kurs-/konferansemarkedet, samt grupper og individuelle gjester, der man kan holde skiferdighetene vedlike året rundt i skianlegget i Snøhallen, man vil kunne gå med skistøvlene på fra hotellrommet og inn i Snøhallen.

–  Er det noen steder dere gjerne skulle hatt hotell?

– Vi kunne hatt noen flere hoteller på Mørekysten, og også noen flere i Innlandet. Vi satser nå på å knytte til oss flere partnerhoteller på de stedene vi ikke ser muligheter til å bygge selv. Der jobber vi spesielt mot Sverige, Danmark, Finland og Island. Det første partnerhotellet i utlandet, Thon Partner Hotel Kungsbron i Stockholm, åpnet i mai. Nå kommer enda et i Stockholm, Thon Partner Hotel Kungsträdgården. Partnerhotellene drives av andre og eies av andre, men opererer under Thon Hotels sitt varemerke Thon Partner. Den videre ekspansjonen kommer i første rekke til å skje med partnerhoteller. Vi ønsker å kunne tilby flere hoteller i Norden for å bli enda mer attraktive for forretningsreisende, men også på ferie-/fritidsmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

–  Nå rammes hotellbransjen av økte utgifter på strøm og de fleste andre innsatsfaktorer. Hva bør myndighetene gjøre for å bøte på dette?

– Det er en stor utfordring at prisene på strøm og matvarer, etc er veldig høye. Det er derfor viktig at regjeringen og andre forstår at vi må legge på prisene, fordi når myndighetene innhenter anbud fra oss er de ganske kravstore når det kommer til pris. For å kompensere for utgiftsøkningene, bør myndighetene legge et kortsiktig løp i forhold til hvilke støtteordninger de kan gi. Næringslivet bør få akkurat de samme støtteordningene som private får. Hvis næringslivet ikke får adgang til støtteordninger kommer mange til å gå konkurs og resultatet blir arbeidsledighet.

Hvordan tror du Norge som destinasjon stiller i konkurransen om gjestene fremover?

– Jeg tror vi stiller sterkt. Mange kritiserer Innovasjon Norge, det er jeg ikke så veldig opptatt av, jeg er mer opptatt av hvordan vi kan samarbeide med dem. Norsk reiseliv må gå sammen med industrien, sjømat osv for å selge oss internasjonalt. Vi er avhengige av hverandre.

Olav Thon

Thon Hotels skiller seg fra de fleste andre hotellkjeder ved at søsterselskapet eier hotellene. Hvilke fordeler eller ulemper har det?

– Jeg ser bare fordeler. Fordelen er at vi sitter i samme hus og samarbeider i det daglige, for eksempel i forbindelse med renoveringer. Olav Thon leder oss og bestemmer, beslutningslinjene er korte og raske.

Saken fortsetter under annonsen

Du har ledet Thon Hotels i over 30 år, hvordan har selskapet utviklet seg i forhold til hva du så for deg da du startet?

– Jeg forestilte meg at vi skulle greie å lage en hotellkjede som var landsdekkende, det har vi greid. Jeg forstilte med også at vi skulle greie å ta store markedsandeler, det har vi også greid. Jeg startet på Cecil Hotel, der satset vi ekstra på frokosten og så en mulighet til å trekke enda flere gjester til kjeden, som den gang het Rainbow Hotels. Det greide vi. Olav Thon har hele tiden vært veldig interessert i reiselivet og hotellbransjen. Vi har lagt frem gode planer og fått klarsignal til å satse fra Olav Thon, derfor har vi greid å vokse oss så store som vi er blitt. Thon Hotels er blitt mye større enn jeg forestilte meg da jeg startet.

Hva er viktigst for deg i din lederrolle?

– Det er å inspirere de jeg har rundt meg, slik at de gjør en god jobb opp mot øvrige ansatte, men også opp mot gjestene våre, sier Thorvaldsen, og fortsetter:

–  For å få til det engasjerer jeg meg og viser interesse for det de andre gjør. Jeg følger opp medarbeiderne og prøver å komme med gode innspill til hva som skal gjøres, og hører på innspill fra øvrige ansatte for at vi skal nå de resultater vi har satt oss som mål. Vi har ofte møter med lederne på hotellene våre og viser interesse for alt som foregår ute i organisasjonen. Vi prøver å slippe til medarbeiderne og gi dem ansvar. Vi sørger også for å gi muligheter til de som viser interesse for å gjøre karriere i selskapet, vi kan tilby gode utviklingsmuligheter i egen organisasjon.

– Dette er en del av det å vise at vi setter pris på våre medarbeidere og er svært viktig, ikke minst i disse tider, da mange i bransjen mangler medarbeidere.

Hva synes du om utviklingen i norsk hotell- og restaurantbransje, er norsk hotellbransje generelt der vi bør være, i forhold til utlandet?

– Ja, jeg synes norske hoteller har veldig god kvalitet. Vi har også greid å få gode priser, slik at vi kan levere positive resultater. Norsk reiselivsbransje er også godt strukturert. Det er en helt annen samhandling i reiselivet i dag enn da jeg startet.

Hvor tror du Thon Hotels er om ti år?

– Da har vi fortsatt Thon Hotels på taket og vi er en enda større organisasjon enn i dag. Om ti år har vi hoteller i hele Skandinavia, inklusive Island. Jeg tror ikke vi blir en del av en stor internasjonal kjede, da hadde vi vært kjøpt opp for lenge siden. Målet vårt er å være like sterke, men større enn i dag.