Lederen kan være ekstra viktig for medarbeidere med ADHD
Lest om ledelse. Vi kan alle ha trøbbel med å holde på konsentrasjon og fokus på jobben, og for den som har ADHD kan det være ekstra krevende. Noen medarbeidere med ADHD kan trenge hjelp for å skape en god struktur på arbeidsdagen sin.
Symptomene på ADHD kan «i de fleste tilfeller forstås som en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro, impulsivitet og vansker med oppmerksomhet», skriver ADHD Norge på sine hjemmesider.
Lotta Borg Skoglund, overlege i psykiatri og dosent ved universitetet i Uppsala, har sammen med psykolog Martina Nelson skrevet boken «ADHD på jobbet». Nelson sier til bladet Chef at hun ofte treffer mennesker som har vanskelig for å komme inn på arbeidsmarkedet og vansker med å beholde jobben, og like ofte folk som selv sier opp eller føler seg diskriminert på grunn av sin ADHD.
«De har et stort potensial og vanskelighetene de har skal ikke trenge å stå i veien», sier Nelson i intervjuet med Chef.
Tre kjerneområder
Ifølge psykologen kan vanskelighetene med å regulere egen adferd for eksempel komme til syne som ujevne prestasjoner, og at vedkommende har vanskelig for å holde tidsfrister eller skaper problemer i relasjoner. Kanskje er medarbeideren for spontan, ivrig og «tar over» eller det stikk motsatte; han eller hun orker ikke å omgås med de andre.
– De tre kjerneområdene er konsentrasjon, rastløshet og impulsivitet, oppsummerer Nelson.
Råd for å støtte medarbeidere med ADHD
Chef gir i artikkelen råd til ledere som for å støtte og følge opp medarbeidere med adhd:
- Legg til rette for den åpne samtalen. Vis aksept for ulikhet.
- Gi tydelige rammer, men gi fleksibilitet innenfor rammene. Fortell hva du forventer, vær tydelig i oppfølgingen. Unngå å detaljstyre, la medarbeideren legge opp arbeidet etter sitt eget energinivå.
- Oppsøk medarbeideren, ikke bare si at du er tilgjengelig. Planlegg jevnlige oppdateringer, da kan du fange opp om oppgaver har begynt å hope seg opp eller om vedkommende ikke vet hvor han eller hun skal begynne.
Psykolog Martina Nelson anbefaler å spørre om det er noe dere sammen kan gjøre for å hjelpe medarbeideren rundt problemer. Skal lederen kunne hjelpe og støtte, trenger hen at medarbeideren forteller.