Foto

Skal din bedrift spare strøm, bør du starte med de lavthengende energisparingstiltakene, påpeker Enova. Foto: iSTock/Olivier Le Moal

Ledelsen skal lede an i strømsparingen

Publisert: 15. september 2022 kl 10.16
Oppdatert: 15. september 2022 kl 10.16

De fleste husholdninger har fått bedre kontroll og oversikt det siste året over egne strømkostnader og mange sparer der det kan spares. På arbeidsplassen kan det derimot være litt vanskeligere å få oversikt over besparende strømtiltak.

– Mange byggeiere og bedrifter har dessverre dårlig kontroll over strømforbruket sitt. Det er derfor svært viktig å få en oversikt over forbruket før man setter i gang store tiltak, forklarer Joakim Norum i Enova.

Enova bidra økonomisk til bedrifter slik at det skal bli enklere å investere i de nyeste og mest klimavennlige teknologiene.

Mange om beinet

Det finnes i dag mange forskjellige leverandører av energioppfølgingssystemer (EOS), og ønsker man ikke å kjøpe inn et program for å gjøre denne jobben, kan man også sette opp et egent regneark for å holde kontrollen. Med aktivt bruk og oppfølging av avvik kan man forvente å få en energibesparelse mellom 5-15 prosent.

– Her er det viktig å presisere at dette ikke er et magisk program som reduserer forbruket automatisk. For å oppnå de gode besparelsene må man aktivt jobbe med energiforbruket. Dette krever at ledelsen og eierne setter mål som følges opp, og ikke minst at driftspersonell eller andre ansvarlige får myndighet og tid til å utbedre avvikene, sier Norum.

Saken fortsetter under annonsen

Strømsparende tiltak for bedrifter:

Varmekilde

Et hvert bygg må få tilført varme og hvordan denne varmen produseres vil ha stor innvirkning på strømforbruket. Har man mulighet til å gå over til f.eks. en varmesentral basert på varmepumpeteknologi vil dette medføre i de aller fleste tilfeller store besparelser.

Ventilasjonsanlegg

De aller fleste næringsbygg har en form for ventilasjonsanlegg. På disse anleggene er det flere tiltak som kan utføres avhengig av hvordan type ventilasjonsanlegg man har. Tips til ting som kan undersøkes er luftmengder, driftstid og temperatur på luften. Av andre mer spesifikke tiltak kan det være å se på varmegjenvinneren, viftene og motorene, samt vurdere frekvensomformere.

Automatikk

I mange bygg har man et sentralt driftsanlegg (SD-anlegg). Fra dette anlegget kan man overvåke de forskjellige anleggene som finnes på bygget og justere verdiene. Her er det smart å få kartlagt hvordan funksjoner man har tilgang til og ta i bruk de som er tilgjengelige.

Etterisolering

Etterisolering av vegger, tak og gulv er et godt tiltak som burde vurderes, spesielt når man har et eldre bygg og noe må gjøres med fasadene.

Utskifting av vinduer

Når levetiden til vinduene er utgått eller tilstanden er dårlig burde man få byttet dem til nye moderne vinder med gode termiske egenskaper. Dette tiltaket vil både gi energibesparelser og forbedre inneklimaet.

Lysstyring og overgang til LED

Har man ikke gått over til LED eller lavenergibelysing er det noe som burde gjøres. Her finnes det løsninger for både retrofit og nye armaturer. Dette tiltaket burde kombineres med lysstyring for å få enda bedre besparelser.

Solceller

Dette tiltaket er ikke direkte et energibesparende tiltak, men indirekte vil strømregningen bli lavere. Har man tilgjengelige arealer og gode solforhold er dette noe som absolutt burde vurderes i stor grad.

Kilde: Enova

Lavhengende enøktiltak

Det første steget for bedriftsledere er å få kontroll på energiforbruket og starte med de lavhengende enøktiltakene.

– Dette kan for eksempel være justeringer av driftstider, temperaturinstillinger, luftmengder fra ventilasjonsanlegg og utskifting av dårlige komponenter. Etter, eller parallelt med dette arbeidet, kan man starte å tenke større tiltak for å få ned strømforbruket, sier Norum i Enova.

De større tiltakene som nå må vurderes vil være bedriftsavhengige. De fleste bedrifter har i en eller annen form et bygg som må bli tatt hensyn til.

– Det finnes også en god del tiltak som er mer fortetningsorientert, dette kan for eksempel være temperaturreduksjon på varmtvannsproduksjonen i hotellnæringen. Legionella må bli tatt hensyn til i denne sammenhengen, men gjøres det på riktig måte er det mye å spare på dette.

Fremgangsmetoden som Norum forteller om, er i grove trekk det man kaller for god energiledelse.

Saken fortsetter under annonsen

– Start med å få oversikt over forbruket, utbedre de enkle tingene, sett mål, gi støtte til investeringer og tiltak, evaluer, og til slutt, start fra begynnelsen igjen, avslutter han.­