Foto

Hydro Aluminium Karmøy. Her produseres primæraluminium. Anlegget er et av Europas største aluminiumsverk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Næringslivet og energikrisen

LED-lys, enøk og ny teknologi: Slik sparer ledende bedrifter strøm

Publisert: 15. september 2022 kl 10.01
Oppdatert: 15. september 2022 kl 10.17

­Norsk næringsliv har ropt varsko om de økte kostnadene knyttet til økte strømpriser, blant annet som følge av Russlands krigføring i Ukraina.

Forrige uke møtte næringsminister Christian Vestre LO, NHO og Virke for å diskutere mulige strømstøttetiltak. Etter møtet fortalte Vestre at partene hadde sett på ulike tiltak som kan være aktuelle for å komme de mest utsatte bedriftene til hjelp allerede i høst.

Noen har spekulert i at regjeringen vil tilby en lånegarantiordning der staten tar 90 prosent av risikoen for lån. I tillegg skal støtte til enøktiltak være en del av pakken. Begrepet ENØK står for energiøkonomisering og dreier seg om hvordan man kan bruke energi på en mer økonomisk måte.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har gitt tydelig beskjed om at det må ligge en direkte tilskuddsordning i bunnen for en strømpakke til næringslivet. De mener norske bedrifter trenger en målrettet refusjonsordning til de virksomhetene som er hardest rammet av ekstreme kraftpriser.

– Bedriftene har allerede betalt milliarder i økte strømregninger til stat og kommune. Noe av dette bør gis tilbake til de bedriftene som sliter mest, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Leve med høye strømpriser i lang tid

Foto

Kommunikasjonsdirektør, Orkla ASA, Dag Olav Stokken. Foto: Orkla

Kommunikasjonsdirektør i Orkla Dag Olav Stokken forteller til Dagens Perspektiv at situasjonen i strømmarkedet både har gitt selskapet direkte økte kostnader, men også indirekte ved at prisene i tillegg påvirker deres leverandører.

– Vi gjennomfører en rekke tiltak for å redusere strømkostnadene våre, både energiøkonomiserende tiltak og ved å planlegge produksjonen til perioder hvor prisene er lavere, sier han.

Orkla har over 112 fabrikker i over 20 land, og selskapet har gjennomført en rekke ulike tiltak på fabrikkene:

Foretatt systematiske energianalyser som igjen fører til en rekke enøk-tiltak

Byttet til LED-lys

Saken fortsetter under annonsen

Tiltak for ytterligere å øke bevisstheten om strømsparing blant sine ansatte

Kanaliserer mer av farbrikkinvesteringene mot enøk-tiltak

– Vi forbereder oss på å leve med høye strømpriser i lang tid. Vi har gjennom flere år jobbet for å redusere strømforbruket vårt, og dagens priser eskalerer dette arbeidet, sier Stokken.

Det vil blant annet medføre at enøk-tiltak nå blir satt enda høyere opp på prioriteringslisten når ledelsen fordeler investeringsmidler.

– For eksempel kan en maskin som bruker mye energi nå bli byttet raskere ut med ny teknologi med lavere strømforbruk enn det som opprinnelig var planen.

Orkla håper situasjonen i strømmarkedet fører til langt flere gode tiltak for å stimulere bedrifter til å gjennomføre ulike enøk-tiltak.

– På den måten kan myndighetene bidra både til det grønne skiftet og til å dempe de negative effektene av strømprisene for bedriftene.

Saken fortsetter under annonsen
Foto

Orklas konsernsjef, Peter A. Ruzicka foran en av robotene i produksjonshallen, under omvisningen ved den offisielle åpningen av den nye fabrikken til Orkla i Fredrikstad i 2019. Foto: Berit Roald / NTB.

Tørrere vinter enn normalt

Foto

Informasjonsdirektør i Norsk Hydro Halvor Molland. Foto: Hydro

Norsk Hydro har langsiktige kraftkontrakter som dekker den største delen av deres forbruk, i tillegg til produksjon i deres egne kraftverk. I et normalår produserer Hydro 9,4 TWh mens de forbruker rundt 18 TWh.

– I år har det vært en tørrere vinter og vår enn normalt ved våre kraftverk. Det gjør at vår egenproduksjon har vært lavere enn normalt, og vi må derfor kjøpe noe kraft i spotmarkedet. Vi er bekymret for de høye kraftprisene, som vil påvirke de langsiktige strømprisene og dermed konkurranseevnen til norsk industri, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

På grunn av de høye strømprisene har Hydro redusert aluminiumsproduksjonen både på Husnes og Karmøy. På begge verkene er produksjonsceller tatt ut av drift.

– Hydro er en stor kraftforbruker i vår aluminiumproduksjon. Vi jobber derfor kontinuerlig med å redusere strømforbruket gjennom forskning- og teknologiutvikling og investeringer. Vi utvikler kontinuerlig måten vi drifter våre anlegg på. Teknologipiloten på Karmøy er et godt eksempel, der vi produserer aluminium med det som er blant verdens laveste energiforbruk, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Hydro er nå i gang med å redusere energiforbruket ved alle sine verk, noe de antar alle andre store aktører også gjør.

– Norsk industri er i stor grad bygd på naturgitte fortrinn som rik tilgang på fornybar energi. Vi ser fremover at overskuddet av energi vil forsvinne. Det er derfor viktig at det blir lagt til rette for fortsatt utvikling av ny fornybar energi, enten som vind på land, vannkraft eller havvind.

10 Lønnsomme enøk-tiltak:

  • Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt. Da unngår du nedkjøling av gulv, tak og vegger.
  • Monter sparedusj. Dette halverer som oftest varmtvannsforbruket til dusjing.
  • Reduser temperaturen i varmtvannsberederen til ca. 65 °C.
  • Bruk lavenergipærer i stedet for vanlige glødelamper ute, i kalde rom og på vanskelig tilgjengelige steder.
  • Vurder etterisolering av dårlig isolerte eller uisolerte bygninger. Dette kan gi store besparelser.
  • Monter termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for nattsenking av temperaturen.
  • Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.
  • Hold innetemperaturen på 19-22 °C. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5% av kostnadene til oppvarming samtidig som du får et bedre innemiljø.
  • Monter gode tettelister rundt trekkfulle vinduer og dører.
  • Bruk alltid tidsur når du bruker motorvarmer. En motorvarmer trenger ikke stå på mer enn maks. 2 timer.

Kilde: Enok.no

Kan ikke fornye metallverkene

Dersom de høye strømprisene vedvarer og forblir høye, mens andre land har langt lavere kraftpris, mener Halvor Molland i Norsk Hydro at det vil gå ut over konkurranseevnen til den delen av norsk industri som konkurrerer internasjonalt.

– Det er tilfellet for Hydro, og vil over tid gjøre at det ikke er mulig å investere og fornye de norske metallverkene.

Norske myndighetene har tatt grep for å gi støtte til private forbrukere. Beregninger fra Finansdepartementet fra august viser at staten vil bruke 40,7 milliarder kroner på strømstøtte til husholdningene i 2022.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er viktig i en periode der også stat og kommuner har store inntekter fra kraftsalget. Vi opplever at myndighetene er klar over de utfordringene som næringslivet har med de høye strømprisene, og spesielt overfor de bedriftene som ikke er store nok til å inngå langsiktige kraftpriskontrakter, sier Molland.

Han er forsiktig med å gi konkrete råd om hvordan myndighetene skal løse strømkrisen på kort sikt.

– På lengre sikte er det utbygging av mer fornybar kraft som kan bidra til å avlaste og hjelpe bedrifter, sier han.